Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επιμένει ότι ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και το υγειονομικό προσωπικό να αγωνίζεται ολημερίς και ολονυχτίς για να περιορίσει τη σφαίρα εξάπλωσης της επιδημίας, όμως οι ελλιπείς -είναι  αλήθεια- εξηγήσεις για την προέλευση και τις ιδιότητες της θανατηφόρου ασθένειας έχουν δώσει λαβή σε ποικίλες θεωρίες για την προέλευσή της.

Θεωρία νούμερο 1: Τον Έμπολα τον «διακινεί» ο Ερυθρός Σταυρός.

Η θεωρία ότι οι ασθένειες μεταδίδονται μέσω του εμβολιασμού δεν είναι καινούργια –ακόμα και στην «πολιτισμένη» Δύση, πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο παιδικός εμβολιασμός είναι η αιτία για τα κρούσματα αυτισμού που παρουσιάζονται.

Η εν λόγω θεωρία, όπως αντιλαμβάνεστε, κερδίζει πόντους κάθε φορά που ξεσπά μια επιδημία σε χώρες όπου ο αναλφαβητισμός σκίζει και η θρησκευτική πίστη είναι ισχυρότερη της κοινής λογικής -στο Πακιστάν, αλλά και σε άλλα μέρη όπου δρουν ανενόχλητοι οι τζιχαντιστές, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που πραγματοποιούσαν εμβολιασμούς έγιναν στόχοι επιθέσεων.

Στη Δυτική Αφρική το φταίξιμο φαίνεται να πέφτει εξολοκλήρου στους ώμους των ανθρώπων του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με ειδησεογραφικό σάιτ της Γκάνα, ο ιός μεταδίδεται μέσω των προγραμμάτων πρόληψης που υλοποιεί ο οργανισμός. Στόχος της «επιχείρησης» είναι η κατατρομοκράτηση των ντόπιων, οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο, θα καταφύγουν μαζικά στη «λύση» του εμβολιασμού και, άρα, θα οδηγηθούν στον θάνατο.

Όλα αυτά συμβαίνουν ώστε να καταστεί δυνατή η μαζική έλευση στρατευμάτων από χώρες της Δύσης στην Αφρική.

«Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει ή έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας αυτών και άλλων εμβολίων», υποστηρίζει σχετικό άρθρο στο Event Chronicle –έτσι ονομάζεται το σάιτ- και κλείνει με παραινέσεις για αντίσταση.  

Θεωρία νούμερο 2: Οι λευκοί φταίνε για όλα.

Η θεωρία είναι παλιά και δοκιμασμένη, όμως, στην περίπτωση του Έμπολα, το ίντερνετ έπαιξε και αυτό τον ρόλο του. Όλα άρχισαν όταν έκανε την εμφάνισή της στο σάιτ 4chan η Ebola-Chan, ένα ιαπωνικό άνιμε με τα χαρακτηριστικά νοσοκόμας που κρατάει στα χέρια της ένα ματωμένο κρανίο. Ένα tagline δίπλα στο σχέδιο προσκαλεί τους επισκέπτες του σάιτ να γράψουν I LOVE YOY EBOLA-CHAN για να ξορκίσουν το κακό.

Το σάιτ και το περιεχόμενό του έγιναν φυσικά αντιληπτά και στη Νιγηρία όπου άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά η θεωρία ότι οι λευκοί μισούν τους Αφρικανούς και προσκυνούν στον βωμό της θεάς του Έμπολα. Μάλιστα, οι φήμες αναφέρονται σε αιματηρές τελετές που σκοπό έχουν την εξάπλωση της ασθένειας.

 


 

Θεωρία νούμερο 3: Ο Έμπολα διέφυγε από ερευνητικά εργαστήρια.

Ο Δρ Σίριλ Μπρόντερικ, πανεπιστημιακός καθηγητής σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ με καταγωγή από τη Λιβερία δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο σε εφημερίδα της πατρίδας του. Σε αυτό υποστηρίζει ότι ο ιός του Έμπολα δημιουργήθηκε στη διάρκεια επιστημονικών πειραμάτων βιολογικού πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ.

Ο καθηγητής διατείνεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες, με την συνεργασία ή την ανοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, διενήργησαν πειράματα για νέες ασθένειες σε περιοχές της αφρικανικής ηπείρου. Τα πειράματα διενεργήθηκαν με το πρόσχημα του εμβολιασμού.

Μάλιστα, στο αμερικανικό υπουργείο άμυνας κυκλοφορούν ιστορίες για πειράματα με τον ιό του Έμπολα σε ανθρώπους τα οποία άρχισαν λίγες εβδομάδες πριν από την έκρηξη της επιδημίας.

Θεωρία νούμερο 4: Ο Έμπολα είναι μία ακόμα μέθοδος ελέγχου του πληθυσμού.

Αφού οι μέθοδοι αντισύλληψης απέτυχαν και ο πληθυσμός της γης συνεχίζει να αυξάνει με ταχείς ρυθμούς, κάποιος δαιμόνιος νους συνέλαβε τη «λύση» του Έμπολα. Η ιδέα ανήκει στον Κρις Μπράουν, τον ράπερ που κατέκτησε την αθανασία δέρνοντας τη Ριάνα, οπότε η εγκυρότητά της είναι αδιαμφισβήτητη.

Θεωρία νούμερο 5: Το είπανε και οι Simpsons.

Ας λένε οι πολιτικοί ό,τι θέλουνε, ας τρώνε τα λυσσακά τους οι θρησκόληπτοι όλων των δογμάτων… Η τηλεόραση γεννάει πάντα τις καλύτερες θεωρίες συνωμοσίας. Εσείς γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι 17 χρόνια πριν σε ένα επεισόδιο της σειράς «The Simpsons» προβλέφτηκε η έκρηξη της επιδημίας του Έμπολα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα για να μας πιστέψετε...
 

https://www.youtube.com/watch?v=nNPrH87AZVo