Τη στιγμή που αυτό δεν έγινε ποτέ με τον Φερνάντο Σάντος, είναι πολύ. Είναι βαρύ για τον… τσολιά. Όπως και να το κάνουμε. Η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι έπεσε αμαχητί πάλι από τη Βόρεια Ιρλανδία και τώρα τρέχει και δε φτάνει. Οι λόγοι:

1. Γιώργος Σαρρής. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έχει ξηλώσει τους πάντες από το «εθνικό» σχήμα και τελευταία στιγμή έβαλε δίπλα στον ομοσπονδιακό τεχνικό τον -σημαντικό και εμβληματικό για την ομάδα- Γιώργο Καραγκούνη. Μέχρι και στην εθνική Νέων που πρόσφατα γνώρισε εξευτελιστική ήττα στην Ελβετία με 10-0, τοποθέτησε προπονητή τον κουμπάρο του μάνατζερ του Ρανιέρι (σ.σ. Τζαλακώστας).

2. Στη σκούπα του Σαρρή «βρέθηκαν» οι Φύσσας, Βόκολος. Δύο άνθρωποι που θα μπορούσαν στην αρχή τουλάχιστον να βοηθήσουν πολύ τον Ρανιέρι ως προς τον βηματισμό του στα ενδότερα της εθνικής. Να τον κατατοπίσουν, δηλαδή, πλήρως για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η εθνική, να βάλουν ένα χεράκι σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

3. Αγωνιστικά, ο Ιταλός μας έχει μπερδέψει. Αλλάζει γρήγορα συστήματα, ακόμα και την ώρα του αγώνα, με αποτέλεσμα αυτό -βάσει αποτελεσμάτων- να μη λειτουργεί. Από το 4-2-3-1, στο 4-2-4 και από ποδοσφαιριστές που χρειάζονται χρόνο αλλά παίζουν βασικοί (Μαυρίας, Καρέλης, Ταχτσίδης), σε πιο έμπειρους που μένουν αποκλεισμένοι παρά τις ικανοποιητικές τους επιδόσεις (Γκέκας).

4. Ειδικά η περίπτωση Γκέκα, ίσως να είχε φανεί χρήσιμη από τη στιγμή που οι Μήτρογλου, Αθανασιάδης δεν μπορούν ακόμα να βρεθούν, ούτε να πλασαριστούν επικίνδυνα για τον αντίπαλο (απ’ όσο τους είδαμε μέχρι τώρα).

5. Η εθνική ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Χολέβας είναι πλέον βασικά εργαλεία και η απουσία τους αισθητή.

6. Λείπει ο ποδοσφαιριστής που θα πάρει στα δύσκολα την ομάδα πάνω του. Ο Καραγκούνης φοράει πια κοστούμι με γραβάτα στον πάγκο και ο Κατσουράνης που δεν βρήκε εδώ ομάδα, άρα έμεινε πίσω από φυσική κατάσταση, ξενιτεύτηκε στην Ινδία.

7. Από την ομάδα λείπει το πάθος και η ψυχή. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα σε τρεις αγώνες σε αυτή την προκριματική φάση του Euro 2016, δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα με τους Ιρλανδούς ο Βασίλης Τοροσίδης.

8. Στα στημένα και στην ανάπτυξη φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα δρόμος. Και αυτό είναι απορίας άξιο, διότι δεν είναι πολλοί οι μήνες που μεσολάβησαν από το Μουντιάλ, ώστε να παρατηρείται τόσο μεγάλη πτώση.

9. Η απότομη αλλαγή φιλοσοφίας και αγωνιστικού πλάνου. Εως τώρα η Ελλάδα περίμενε. Περίμενε και χτυπούσε σαν την κόμπρα. Με αυτό το στιλ έπαιρνε τα παιχνίδια, τόσο επί Ρεχάγκελ, τόσο και επί Σάντος. Η επιθετικότητα που από την αρχή δήλωσε ο Ρανιέρι ότι θέλει να προσδώσει στη γαλανόλευκη, δεν της βγαίνει. Δεν τραβάει το παιχνίδι κυριαρχίας που επιδιώκει ο 62χρονος τεχνικός.