Η απίστευτη πρόβλεψη που αποτελεί ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια έγινε από ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ στο ίδιο περίπου κλίμα κινήθηκαν και χτεσινές δηλώσεις του Τομ Φρίντμαν, διοικητή του αμερικάνικου ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του Έμπολα» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ντάλας του Τέξας ο Τομ Φρίντεν, διοικητής του αμερικανικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC). Η συνέντευξη τύπου δόθηκε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα –την Κυριακή οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι νοσηλεύτρια που ήρθε σε επαφή με τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα από τον ιό σε νοσοκομείο του Ντάλας, έχει όντως ασθενήσει. Και παρά το γεγονός ότι η μόλυνση αποδόθηκε σε «παράβαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας», ήτις σε αμέλεια της ίδιας της νοσοκόμας, ουδείς ένιωσε καλύτερα ή, έστω, πιο ασφαλής.

Εν πάση περιπτώσει, τα συμπεράσματα από τα ανακοινωθέντα σήμερα ήταν τα εξής:

1.Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει με ασφάλεια τα συμπτώματα της ασθένειας. Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο πυρετός, τα κοκκινισμένα μάτια, η διάρροια, ο εμετός, η φαγούρα  και  η αιμορραγία αποτελούν γνωρίσματα. Όμως πριν περάσουν αρκετές ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων –η επώαση του ιού θέλει έως και 21 ημέρες- κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται.
2.Θεραπεία δεν υπάρχει –οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς υγρά και αντιβιοτικά και ό,τι θέλει ας γίνει.
3.Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 70% περίπου.
4..Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε δύο μήνες από τώρα ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να ανέρχεται σε 10.000 την εβδομάδα.
5.Το εμβόλιο του Έμπολα «σκόνταψε» στις περικοπές των κονδυλίων για την έρευνα παρότι είναι μισο-έτοιμο από το 2001.