Η κρυοσυντήρηση, όπως ονομάζεται η τεχνική της κατάψυξης των ωαρίων με σκοπό την χρησιμοποίησή τους εν ευθέτω χρόνω, είναι μια μέθοδος την οποία επιστρατεύουν οι γυναίκες που επιθυμούν να παρακάμψουν την φυσιολογική κάμψη της γονιμότητας που παρατηρείται μετά την ηλικία των 35.

Ως μέθοδος, η κρυοσυντήρηση δεν έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση. Ο λόγος είναι προφανής. Το κόστος είναι εξαιρετικά μεγάλο και δύσκολα το αναλαμβάνει μια γυναίκα αν δεν είναι 100% σίγουρη ότι η καριέρα της θα απογειωθεί. Το αποτέλεσμα είναι πως λίγες γυναίκες παίρνουν το ρίσκο να αφοσιωθούν στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους αναβάλλοντας την απόκτηση παιδιού από το φόβο της υπογονιμότητας.

Το θέμα έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους της Apple και της Facebook. Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί διαπιστώνουν έλλειψη γυναικών στα υψηλά κλιμάκια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγικότητα. Το φαινόμενο αποδίδεται στις ατελείωτες ώρες εργασίας που απαιτούνται από το προσωπικό τους με αποτέλεσμα να «απομακρύνεται» η προοπτική οικογενειακής ζωής.
 


 

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι διευθύνοντες τις δύο εταιρείες κατέληξαν σε μία πρωτότυπη λύση: θα χρηματοδοτούν στο εξής την διαδικασία κατάψυξης των ωαρίων των γυναικών υπαλλήλων τους ώστε εκείνες να δουλεύουν απροβλημάτιστες, χωρίς να τις απασχολεί το πρόβλημα της τεκνοποίησης.

Φυσικά, κάθε εταιρεία κατέληξε στη δική της μέθοδο χρηματοδότησης. Η Apple, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι από τον  Ιανουάριο οι εργαζόμενες της εταιρείας στις ΗΠΑ θα μπορούν να επωφελούνται από το πρόγραμμα δωρεάν κρυοσυντήρησης. Η Facebook πάλι, θα επιχορηγεί τις ενδιαφερόμενες με το ποσόν των 20.000 δολαρίων.

Οι δύο εταιρείες-κολοσσοί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους όσον αφορά στην «στρατολόγηση» στελεχών –θα γίνουν πιο ελκυστικές στις γυναίκες αποφοίτους πανεπιστημίων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη Σίλικον Βάλεϊ αλλά ανησυχούν για τις μελλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους.

Η είδηση πέρασε στα ψηλά στην Ευρώπη όπου οι συνθήκες στον εργασιακό τομέα είναι καλύτερες. Όμως, θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον να μάθουμε πότε προβλέπεται να ξεμυτίζουν από το γραφείο τους οι γυναίκες που θα κάνουν χρήση των νέων αυτών παροχών. Και λέμε ξεμυτίζουν, γιατί, για οτιδήποτε άλλο, δεν βλέπουμε φως πριν κλείσει δεκαετία τουλάχιστον.