Ο μηχανισμός προπαγάνδας του καθεστώτος της Βορείου Κορέας αρθρώνεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα γύρω από το πρόσωπο του ηγέτη της χώρας. Γι’ αυτό και όταν εκείνος εξαφανίστηκε από προσώπου γης –η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου- η φημολογία που ξέσπασε στα Μέσα ήταν πρωτοφανής.

Το τι ειπώθηκε δεν περιγράφεται. Άλλοι είπαν ότι υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, άλλοι ότι πάσχει από καρδιακό νόσημα, κάποιοι πιο «ενημερωμένοι» εξέφρασαν την άποψη ότι ο «μεγάλος ηγέτης» υποβλήθηκε σε εγχείριση στο πόδι του από Γάλλους γιατρούς και κάποιοι πιο ευφάνταστοι υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από το τυρί.Φυσικά, δεν έλειψαν εκείνοι που πίστεψαν ότι είχε γίνει πραξικόπημα.

Εν πάση περιπτώσει, ο Κιμ Γιουνγκ Ουν επανεμφανίσθει. Με δόξα, τιμή και μπαστούνι, ο τροφαντός δικτάτωρ έκανε τη βόλτα του στην «συνοικία των επιστημόνων» και υποσχέθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Βόρειος Κορέα να αποκτήσει ένα Κέντρο Επιστημών αντάξιο της δυναστείας των Κιμ.

Ησύχασαν επιτέλους οι διπλωματικοί συντάκτες, ξένοιασαν προσωρινά οι διεθνείς αναλυτές, ανακουφίστηκαν και οι αρμόδιοι στη Νότιο Κορέα. Βλέπετε, αν και ουδείς τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπο του Κιμ Γιουνγκ Ουν, ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι να πεθάνει ξαφνικά χωρίς να έχει ορίσει διάδοχο.

Οπότε, ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να συμβεί…