Το ιστορικό της απόφασης έχει ως εξής: Η Δανία είναι η μόνη χώρα στη «γειτονιά» της στην οποία δεν υπάρχει νόμος που να ρυθμίζει συγκεκριμένα την σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ανθρώπων και ζώων.  Το αποτέλεσμα του νομοθετικού αυτού κενού είναι ότι μερικές δεκάδες –με συντηρητικούς υπολογισμούς- κάτοικοι της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, όπου η κτηνοβασία απαγορεύεται αυστηρά, επισκέπτονται την Δανία για να επιδοθούν ανενόχλητοι στο πάθος τους.

Το γεγονός προκάλεσε την προσοχή των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες απαίτησαν τη λήψη μέτρων. Τι να κάνει και ο αρμόδιος υπουργός, συμμορφώθηκε. Βέβαια, στη Δανία, όπου οι υπουργοί δεν είναι τζιμάνια όπως στην Ελλάδα, η ψήφιση κάθε νέου νόμου απαιτεί  χρόνο και προετοιμασία. Εξού και η σχετική διάταξη δεν έχει επικυρωθεί ακόμα –η ψήφισή της προβλέπεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές του ’15.

Στο μεταξύ, ο δυστυχής υπουργός  προσπαθεί να μπαλώσει τα πράγματα και να απαλύνει τη ζημιά που η νομοθετική αυτή παράληψη κατήγαγε στην καλή φήμη της χώρας του. «Αποφάσισα ότι πρέπει να απαγορεύσουμε το σεξ με ζώα», δήλωσε πρόσφατα σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους. Και συνέχισε: «Το σημαντικό είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων (η κτηνοβασία) συνιστά επίθεση κατά των ζώων. Και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, οποιαδήποτε αμφιβολία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη υπέρ των ζώων. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους».

Για την ιστορία, σε γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 76% των Δανών εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη νέα νομοθετική ρύθμιση.