Η ανταλλαγή εισιτηρίων από επιβάτες των ΜΜΜ μέσα στα χρονικά πλαίσια που το μπιλιέτο είναι σε ισχύ, είναι μια από τις πιο απλές πράξεις αλληλεγγύης που έχω δει. Αυτό είναι το πραγματικό «όλοι μαζί μπορούμε», όχι κάτι κουλά διαφημιστικά που ακούω και μοιάζουν με πρόσκληση σε παρτούζα.

Το μυρίστηκαν οι αυτοκράτορες του έθνους κι έβγαλαν ένα κουλό νόμο, διάταγμα δεν ξέρω πως τα λένε αυτά, που τον τύπωναν και στο πίσω μέρος των εισιτηρίων. «Το εισιτήριο είναι προσωπικό και η μεταβίβαση του σε άλλο άτομο αποτελεί αδίκημα». Τι λες μωρή; Πιστωτική κάρτα είναι ή διαβατήριο; Μήπως χρειάζομαι και παράβολο για να το αγοράσω;

Το εισιτήριο είναι ένα πράγμα που απόκτησα με δικά μου χρήματα, έχει διάρκεια 70 λεπτά κι εφόσον είναι δικό μου έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω ότι θέλω. Να το δώσω σε κάποιον άλλο, να το κάνω τζιβάνα για μπάφο, να το βάλω στις γόβες μου από πίσω να μη κόβει το πατούμενο. Παράνομος είναι ο νόμος σου, γερολαδά, που θες να βγάλεις φράγκο κι από αυτό.

Δε φτάνει που μου απαγορεύεις να τραβήξω δυο γουλιές από τον καφέ μου ή να φάω μια δαγκωνιά τυρόπιτα καθώς τρέχω από δουλειά σε δουλειά, γιατί λέει «απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού μέσα στους χώρους του μετρό». Για πήγαινε ένα Βερολίνο και ένα Λονδίνο, ηλίθιε, που επειδή σαν ξιπασμένη βλαχάρα μου το έχτισες με μάρμαρα, σε έπιασε η τούρλα μη στο λερώσω κι έλα να μου τα ξαναπείς. Κουλίδου.

Πήγαινέ με αστυνομία επειδή έδωσα το εισιτήριο μου σε άλλον κι έλα να δω πώς θα το αποδείξεις, να δεις τι γέλιο θα ζήσουμε όλοι μαζί. Προφανώς γι’ αυτό και στα νέα εισιτήρια η συγκεκριμένη παπαριά δεν αναγράφεται πλέον. Προφανώς γι’ αυτό και το πήγαν στα 70 λεπτά δάρκεια από 90. Τι νομίζεις, από καλοσύνη το μείωσαν στο 1.20; Τα έβαλαν λογιστικά κάτω και είδαν τι τους συμφέρει περισσότερο. Σου λέει σε 70 λεπτά, λιγότερες αλλαγές από χέρι σε χέρι θα κάνει το εισιτήριο. Εδώ δε σου φτάνει καν αν θες να κάνεις τη διαδρομή Πειραιάς-Κηφισιά.

Χειρότερες ακόμα κάτι φοβισμένες σουσούδες που πας ευγενικά να τους δώσεις το εισιτήριο σου αν δεν έχει περάσει ο χρόνος του και κάνουν μακριά φοβισμένες σαν να έχεις τον Έμπολα. Μην και παρανομήσουν. Μην και αμφισβητήσουν το νόμο, την εξουσία, το Μεγάλο Αδερφό. Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που με αφορμή μια μικρή επαναστατική πράξη, αυτό με το εισιτήριο, αποδεικνύουν γιατί σπάνια πετυχαίνουν και οι μεγάλες επαναστάσεις. Επειδή κάποιος πάντα, θα φοβάται και θα σπάσει την αλυσίδα εκεί που πάει να ατσαλωθεί.