1) Δεν είναι ένας ιός, είναι πέντε! Ανάλογα με το που σκάσανε μύτη πρώτη φορά, προέκυψαν και οι ονομασίες τους: Zaire (1976), Sudan (1976), Reston (1989), Tai Forest (1994), Bundibuguo (2007). Όλοι τους ανήκουν στην οικογένεια Filoviridae.
2) Έκαστος εκ των πέντε ιών Έμπολα, παρουσιάζει και διαφορετική θνησιμότητα. Από τον ιό Zaire, πεθάνουν εννιά στους δέκα. Από τον ιό Sudan, ένας στους δύο. Ο ιός Reston, που ανακαλύφθηκε σε πίθηκο σε εργαστήριο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, θεωρείται ότι δεν επηρεάζει τους ανθρώπους. Ο ιός Tai Forest, μολύνει ανθρώπους σε σπάνιες περιπτώσεις. Από τον ιό Zaire πεθαίνουν πέντε στους δέκα.
3) Θεραπεία για τον Έμπολα δεν υπάρχει. Τελεία. Στους ασθενείς χορηγούνται ορός για την απώλεια υγρών, αίμα και πλάσμα για τις αιμορραγίες και αντιβιοτικά για να μην αρπάξουν άλλες ασθένειες.
4) Παρότι θανατηφόρος, ο Έμπολα είναι εύθραυστος ιός. Ακόμη και το απλό σαπούνι μπορεί να τον εξοντώσει. Προτιμούνται ωστόσο τα κάθε είδους απολυμαντικά.
5) Ο ιός είναι αναερόβιος. Για να νοσήσει κάποιος, πρέπει να έρθει σε επαφή με σωματικά υγρά ασθενούς. Εξ ου και στις περισσότερες περιπτώσεις νοσούν τα μέλη των οικογενειών όσων ασθένησαν καθώς και οι γιατροί και το νοσοκομειακό προσωπικό.
6) Ακόμη και αν κάποιος νοσήσει και τη βγάλει καθαρή, μπορεί να μολύνει ένα τρίτο πρόσωπο μέσω του σπέρματός του (!) επί τουλάχιστον επτά εβδομάδες.
7) Μπροστά στην γρίπη και στις παραφυάδες της, ο Έμπολα είναι ακόμη ένα τίποτα. Τα τελευταία σαράντα χρόνια λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους από Έμπόλα. Το αντίστοιχο νούμερο για τη γρίπη; Τουλάχιστον 19.000.000 άνθρωποι…
8) Από τη στιγμή που ο ιός μπει στο ανθρώπινο σώμα, η περίοδος επώασης της ασθένειας είναι δύο έως είκοσι μία ημέρες.
9) Από τη στιγμή που κάποιος θα νοσήσει, ο θάνατος επέρχεται σε ένα διάστημα εντός οκτώ έως δεκαεπτά ημερών.
10) Ο ιός ονομάστηκε Έμπολα, γιατί η πρώτη επιδημία εξαιτίας του είχε ως αρχικό σημείο μόλυνσης τον ποταμό Έμπολα του Ζαϊρ –σήμερα Δημοκρατία του Κονγκό.
10+1) Οι γορίλες και οι χιμπατζήδες είναι απλώς φορείς του ιού, όπως και οι άνθρωποι. Πηγή του Έμπολα θεωρούνται πλέον οι νυχτερίδες της οικογένειας Pteropodidae. Στη Γουϊνέα τις απολαμβάνουν είτε σε καυτερή σούπα είτε αποξηραμένες. Μετά την πρόσφατη επιδημία απαγορεύτηκε τόσο η κατανάλωσή τους όσο και η πώλησή τους στις λαϊκές αγορές.