Χύθηκε πολύ μελάνι για τον θεσμικό τακτικισμό της πρότασης εμπιστοσύνης που εισηγήθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και αποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε κάθε πολιτική κίνηση υπάρχουν τα αίτια που την προκαλούν αλλά το σημαντικότερο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στο δεύτερο, μάλλον έχουν μπερδευτεί ακόμα και οι κυβερνητικοί βουλευτές καθώς χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ανδρέα Ψυχάρη ότι πρόκειται για «χάσιμο χρόνου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του στις Ευρωεκλογές πήρε τον «αέρα» των πολιτικών πρωτοβουλιών, στη συνέχεια ήρθε το βραχυκύκλωμα με τον ΕΝΦΙΑ και ολοκληρώθηκε το κακό κλίμα για την κυβέρνηση με τη διαχείριση των εμφανίσεων Σαμαρά-Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, χωρίς ουσιαστικό επικοινωνιακό αποτέλεσμα, «καπελώθηκε» από την παραίτηση του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο. Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθαν και οι δημοσκοπήσεις μαζί με την έλευση της τρόικας για να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι διαστάσεις που πήρε η «κόντρα» του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

Και όλα αυτά σε χρόνο που η εκλογική αβεβαιότητα έπιανε κόκκινο, όχι γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές θα έριχναν την κυβέρνηση αλλά γιατί πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η γενεσιουργός αιτία των εκλογικών σεναρίων αλλά και της νευρικότητας είναι οι 180 βουλευτές που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει η συγκυβέρνηση.

Η κίνηση λοιπόν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης Σαμαράς- Βενιζέλος εμφανίστηκε  ως μια προσπάθεια να μπει τέλος στην εκλογολογία αλλά και στην εσωτερική αμφισβήτηση.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή αυτή η κίνηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ;

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η απομάκρυνση της εκλογολογίας δεν υπολογίζεται συνταγματικά, δηλαδή με την πλειοψηφία των παρόντων ή ακόμα και με μικρή αύξηση των 154 κυβερνητικών βουλευτών, αλλά πολιτικά, με το πόσο κοντά στις 180 ψήφους για την εκλογή Πρόεδρου της δημοκρατίας θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής το βράδυ της ψηφοφορίας ότι συγκέντρωσε η πρόταση εμπιστοσύνης…

Την επόμενη μέρα η κουβέντα που θα ξεκινήσει θα είναι η δυναμική ή όχι που θα έχει η κυβέρνηση για την ανάδειξη πρόεδρου της Δημοκρατίας και θα καταλήγει ξανά σε εκλογές.

Στην ουσία η κυβέρνηση κινδυνεύει να βγει χαμένη στις πολιτικές εντυπώσεις από την αριθμητική αναμέτρηση 180-120…