Ποπ κορν, αναψυκτικά και φύγαμε για τις ταινίες της εβδομάδας (2/10-8/10).

1. Gone Girl / Το κορίτσι που εξαφανίστηκε

 

Σκηνοθεσία: David Fincher

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris 

Πλοκή: Στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους, ο Νικ Ντιούν, δηλώνει στην αστυνομία ότι η γυναίκα του, Έιμι έχει εξαφανιστεί. Υπό την πίεση των αστυνομικών αρχών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πορτραίτο του Νικ ως ευτυχισμένου άντρα αρχίζει να καταρρέει. Σύντομα, τα ψέματα του, οι απάτες του και η παράξενη συμπεριφορά του, κάνουν τους πάντες να αναρωτιούνται μήπως ο Νικ Ντιούν είναι αυτός που σκότωσε τη γυναίκα του. 

Σχόλιο: Η ιστορία, που βασίζεται στο best seller της Τζίλιαν Φλιν (έγραψε και το σενάριο), ακροβατεί πάνω σε λεπτές γραμμές, με τον θεατή να δυσκολεύεται να ανακαλύψει την αλήθεια. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ, με σκοτεινή ατμόσφαιρα και πολύ σασπένς, που θα σε κρατήσει σε εγρήγορση. 

2. Relatos Salvajes / Ιστορίες για αγρίους

 

Σκηνοθεσία: Damián Szifrón

Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Oscar Martínez, Leonardo Sbaraglia

Πλοκή: Σπονδηλωτή ταινία με έξι ιστορίες… τρέλας, που διαδραματίζονται στην Αργεντινή. Ιστορία πρώτη: Οι επιβάτες μιας αεροπορικής πτήσης βρίσκονται στο έλεος ενός κομπλεξικού τύπου, ο οποίος θεωρεί ότι τον αδίκησαν. Ιστορία δεύτερη: Μία γκαρσόνα αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός πελάτη τον άνθρωπο που έβλαψε την οικογένειά της. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται… με πολύ ποντικοφάρμακο. Ιστορία τρίτη: Μονομαχία στην άσφαλτο. Νεόπλουτος με πανάκριβο καινούργιο αυτοκίνητο εναντίον αγρότη οδηγού σακαράκας. Ιστορία τέταρτη: Ένας μηχανικός ειδικός στις ανατινάξεις κτιρίων εκδικείται τη δημοτική υπηρεσία, που «μάζεψε» το αυτοκίνητό του με τον γερανό, επειδή στάθμευε παράνομα. Ένας μίνι τρομοκράτης ανακηρύσσεται σε λαϊκό ήρωα από τους αγανακτισμένους συμπολίτες του. Ιστορία πέμπτη: Ένας ανώτατος δικαστικός δωροδοκεί τον δικηγόρο του και τον εισαγγελέα, προκειμένου να «κουκουλώσει» ένα θανατηφόρο αυτοκινητικό ατύχημα που προκάλεσε ο γιος του. Ιστορία έκτη: Η νύφη μαθαίνει ότι ο γαμπρός την απάτησε με μια καλεσμένη στη γαμήλια δεξίωση και τα κάνει… λίμπα.

Σχόλιο: «Μαύρο» χιούμορ σε έξι ιστορίες παράνοιας και εκδίκησης, με τους χαρακτήρες να κινούνται στον κόσμο των σκοτεινών ανθρώπινων ενστίκτων. Από τις καλές ταινίες της εβδομάδας, σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η οποία άνοιξε τις Νύχτες Πρεμιέρας και διεκδίκησε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

3. Xenia / Ξενία

 

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ρομάνα Λόμπατς, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Στάνκογλου

Πλοκή: Δύο αδέρφια, έφηβοι Αλβανοί δεύτερης γενιάς που κινδυνεύουν με απέλαση, διασχίζουν την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους με σκοπό να τους αναγνωρίσει και έτσι να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Σχόλιο: Ένας ύμνος στην εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, που συνδυάζει στοιχεία από διάφορα είδη ταινιών.Η ιστορία και η σκηνοθετική ματιά του Πάνου Κούτρα αφήνουν τον θεατή συναισθηματικά πλουσιότερο. 

4. Starred Up / Γροθιές στους τοίχους

 

Σκηνοθεσία: David Mackenzie

Πρωταγωνιστούν: Jack O’Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend 

Πλοκή: Ο Έρικ είναι ένας βίαιος νεαρός που ρίχνεται ξαφνικά στον σκοτεινό κόσμο μιας φυλακής ενηλίκων. Προσπαθώντας να επιβιώσει σ’ αυτό το εχθρικό περιβάλλον, έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του Νεβ, έναν άνδρα που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή και που ο Έρικ έχει να δει από πέντε ετών. Ο Έρικ αρνείται τις προσπάθειες του πατέρα του να τον προστατέψει και να τον επηρεάσει και αγωνίζεται να επιβληθεί στους φύλακες αλλά και στους άλλους κρατούμενους. Ένας ψυχοθεραπευτής, ο Όλιβερ, (Ρούπερτ Φρεντ) προτείνει στον Έρικ να ενταχθεί σε μια ομάδα κρατουμένων, στην οποία θα ζήσει για πρώτη φορά την εμπειρία της εμπιστοσύνης στον διπλανό και τη φιλίας και θα καταλάβει από που πηγάζει η βιαιότητα που τον διακατέχει. 

Σχόλιο: Κλειστοφοβικό, ωμό δράμα φυλακής, με ένταση και αμεσότητα. Ο Jack O’Connell σίγουρα θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. 

5. Les vacances du petit Nicolas / Ο μικρός Νικόλας πάει διακοπές

 

Σκηνοθεσία: Laurent Tirard

Πρωταγωνιστούν: Valérie Lemercier, Kad Merad, Dominique Lavanant

Πλοκή: Ο μικρός ήρωας των δημοφιλέστατων κόμικ του Ρενέ Γκοσινί και του Ζαν- Ζακ Σεμπέ περνάει το καλοκαίορι του σε ένα παραλιακό χωριό, μαζί με τους γονείς και τη γιαγιά του. Εκεί, θα γνωρίσει καινούργιους φίλους αλλά και την Ιζαμπέλ, μια κοπέλα με γουρλωμένα μάτια που νομίζει πως οι γονείς του την προορίζουν για μέλλουσα γυναίκα του. Τα πράγματα φυσικά θα εξελιχτούν διαφορετικά απ’ ό,τι φαντάζεται, μέσα από μια σειρά αστείων περιστατικών. 

Σχόλιο: Γραφικοί χαρακτήρες, εκπληκτική αναπαράσταση ενός γαλλικού θερέτρου του ’60 και σινεφίλ αναφορές από το «Ψυχώ» και τη «Λάμψη» μέχρι τον Φελίνι και τις ­«Διακοπές του Κυρίου Ιλό».

6. Welcome to New York / Καλώς ήρθες στη Νέα Υόρκη

 

Σκηνοθεσία: Abel Ferrara

Πρωταγωνιστούν: Jacqueline Bisset, Gérard Depardieu, Paul Calderon 

Πλοκή: Ο κ. Ντέβερο είναι ένας ισχυρός άνδρας, που χειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα. Ένας άνθρωπος που ελέγχει την οικονομική μοίρα των εθνών. Ένας άνδρας με μια τρελή και αχαλίνωτη σεξουαλική πείνα. Ένας άνθρωπος που ονειρευόταν να σώσει τον κόσμο και ο οποίος δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του. Ένας τρομοκρατημένος άντρας. Ένας χαμένος άνθρωπος… Ύστερα από ολονύχτιο όργιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, επιχειρεί να βιάσει μια μαύρη καμαριέρα. Η γυναίκα τον καταγγέλλει. Τον συλλαμβάνουν, ενώ το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ετοιμάζεται για απογείωση. Ο ισχυρός άνδρας περνάει εκείνη τη νύχτα σε ένα βρώμικο κελί. Η γυναίκα του κάνει τα πάντα να τον σώσει, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει.

Σχόλιο: Η ταινία παραπέμπει απευθείας στο σκάνδαλο του Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς ακολουθεί πιστά τα πραγματικά γεγονότα, ωστόσο, τα πρόσωπα και τα ονόματα είναι «πειραγμένα». Εδώ, ο Gérard Depardieu υποδύεται άψογα τον ηδονιστή πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος με απάθεια παρακολουθεί την πτώση του. 

7. Rio, I love you / Ο έρωτας αγαπάει το Ρίο

 

Σκηνοθεσία: Stephan Elliott, Fernando Meirelles, José Padilha, Paolo Sorrentino, Andrucha Waddington, Vicente Amorim, Guillermo Arriaga, Im Sang-soo,Nadine Labaki, Carlos Saldanha

Πρωταγωνιστούν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Βανέσα Παραντί, Βενσάν Κασέλ, Ροντρίγκο Σαντόρο, Έμιλι Μόρτιμερ, Λάουρα Νέιμπα, Φερνάντα Μοντενέγκρο

Πλοκή: Συλλογική δημιουργία δέκα σκηνοθετών, σίκουελ των ταινίών Paris je t’ aime και New York, I love you. Κάθε ιστορία επικεντρώνεται σε μία ρομαντική ιστορία, μιας διαφορετικής γειτονιάς της «Πόλης του Θεού», του Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Σχόλιο: Η καλύτερη διαφήμιση για τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

8. Les Horas Muertas / Ήσυχες μέρες

 

Σκηνοθεσία: Aarón Fernández Lesur

Πρωταγωνιστούν: Kristyan Ferrer, Adriana Paz

Πλοκή: Ο 18χρονος Σεμπαστιάν «τρέχει» μόνος του το μικρό Μοτέλ του θείου του, στην απομακρυσμένη τροπική ακτή της Βερακρούζ. Το Μοτέλ συχνά φιλοξενεί παράνομα ζευγάρια. Εκεί, ο Σεμπαστιάν γνωρίζει την Μιράντα, 35 χρονών, η οποία πηγαίνει στο Μοτέλ για να συναντήσει τον πλούσιο εραστή της, Μάριο. Καθώς ο Μάριο τις περισσότερες φορές καθυστερεί στα ραντεβού τους, η Μιράντα αναγκάζεται να περνάει πολλές ώρες μόνη της… Μοιραία, με τόσο ελεύθερο χρόνο, η Μιράντα γνωρίζει τον Σεμπαστιάν, με τον οποίo γρήγορα αρχίζει ένα παιχνίδι αποπλάνησης. 

Σχόλιο: Μεξικάνικο παραμύθι ενηλικίωσης, με λιτή πλοκή.