Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 1955, όταν ένας νεαρός άνδρας, μπήκε στο νέο του αυτοκίνητο, μια Porsche 550 Spyder πραγματοποιώντας την τελευταία του βόλτα με “τέρμα τα γκάζια”, λίγο πριν ολοκληρώσει τα γυρίσματα του “Γίγαντα”. Η μετωπική του σύγκρουση με ένα άλλο αυτοκίνητο οδήγησε στον ακαριαίο θάνατό του. Συνεπιβάτης του στη μοιραία διαδρομή, ο μηχανικός Ρολφ Βίτεριχ.

Τζέιμς Ντιν, το όνομα του νεαρού άνδρα που εξέπνευσε στην άσφαλτο σε ηλικία 24 ετών και πίσω από το οποίο κρυβόταν ένας άνθρωπος που στην ουσία δεν μεγάλωσε ποτέ και αναζητούσε διεξόδους να διοχετεύσει την αστείρευτη ενέργεια που έκανε το αίμα του να βράζει.

Αν ένας άντρας καταφέρει να μείνει ζωντανός και μετά το θάνατό του, ήταν σπουδαίος άντρας

…δήλωνε την εποχή που έκανε τις πρώτες του επιτυχίες στη μεγάλη οθόνη προβάλλοντας το πρότυπο του γοητευτικού άνδρα που προκαλεί στις γυναίκες παραλήρημα μόνο με ένα του βλέμμα.

Μετά την ταινία “Ανατολικά της Εδέμ”, εκείνη που έμελε να καθορίσει την πορεία του στο χώρο του κινηματογράφου και να παραμείνει διαχρονικά συνυφασμένη με το όνομά του, ήταν ο “Επαναστάτης Χωρίς Αιτία”. Αυτή  τον εκτόξευσε στην κορυφή της ιστορίας της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, ενώ η ατάκα του “You’re tearing me apart”, ψηφίστηκε το 2007 στη λίστα με τις 100 καλύτερες κινηματογραφικές, από το περιοδικό “Premiere”.

Γνωστός για τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις, πνεύμα αχαλίνωτο και με μια ροπή προς τον κίνδυνο και την υπέρβαση των ορίων, χάραξε από νωρίς το μονοπάτι που ανταποκρινόταν στην ανήσυχη και κυκλοθυμική του φύση.

Κάνε όνειρα λες και θα ζήσεις για πάντα, ζήσε λες και θα πεθάνεις σήμερα

…άλλη μία φράση που συνήθιζε να χρησιμοποιεί αποκαλύπτοντας το αντιφατικό του χαρακτήρα του καθώς φαίνεται να ξεχνούσε τα όνειρα που ήθελε να εκπληρώσει, όταν έπαιζε τη ζωή του κορώνα-γράμματα, είτε με την υπερβολική ταχύτητα στην οδήγηση, είτε με τις καταχρήσεις στις οποίες επιδιδόταν αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά έντονης ζωής του.

Ο τρόπος ζωής του τον κατέστησε σύμβολο της γενιάς του, μιας γενιάς αρκετά καταπιεσμένης και στερημένης από δικαιώματα, ενώ η αμφισεξουαλική αύρα που ακολουθούσε κατά καιρούς το πρόσωπό του, τον έχρισε ένα διαχρονικό “gay icon”.

Αξέχαστο ήταν για τη χρονική περίοδο κατά την οποία προβλήθηκε ο “Επαναστάτης χωρίς αιτία”, το περιβόητο κλείσιμο του ματιού στη χαρακτηριστική στιγμή των τίτλων, που γέμισε τα πρωτοσέλιδα από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Είναι αναμφισβήτητα από τους λίγους ηθοποιούς που κατόρθωσαν να γίνουν σταρ έχοντας ελάχιστη αλλά ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία, στο χώρο της υποκριτικής και του κινηματογράφου.

Εκρηκτική και συνάμα χαρισματική προσωπικότητα άφησε το αποτύπωμά του και στο χώρο της μετέπειτα μουσικής βιομηχανίας καθώς δεκάδες τραγούδια μιλούν για αυτόν, όπως το “Walk on the Wild Side” του Λου Ριντ, το “Vogue” της Μαντόνα, το “Speechless”, της Lady Gaga και το “American Pie”, του Ντον Μακ Λιν.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών ενώ το βλέμμα εκείνο που τον χαρακτήριζε, είναι πιο ζωντανό από ποτέ μέσα από τις ταινίες του.

Ένας “επαναστάτης χωρίς αιτία” που “έκανε όνειρα λες και θα ζήσει για πάντα”…

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της ταινίας “Επαναστάτης χωρίς αιτία”, η οποία τον έκανε διάσημο: