Οι κροίσοι φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν από… κρίση. Αντιθέτως μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία όχι μόνο αυξάνονται τα απιθανοεκατομμύρια των τραπεζικών τους λογαριασμών, αλλά και πληθύνονται όσο περνούν τα χρόνια.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλο τον πλανήτη. Όλο και περισσότερες χώρες εμπιστεύονται τις τύχες τους στο… αόρατο χέρι των αγορών σε μία προσπάθεια να σώσουν τις οικονομίες τους, με μέτρα και πολιτικές νεοφιλελεύθερης απόχρωσης και αποτελέσματος.
Η περικοπή κρατικών δαπανών και παροχών σε χώρες που επλήγησαν από την κρίση, συμπίεσε όλο και περισσότερο τα μεσαία αδύναμα κοινωνικά στρώματα, μείωσε την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, ενώ χιλιάδες έμειναν στο δρόμο από την αύξηση της ανεργίας. Ωστόσο όπως φαίνεται δεν βγήκαν όλοι χαμένοι από τις ανακατατάξεις που επήλθαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι πλούσιοι έγιναν ζάμπλουτοι
Για την ακρίβεια υπάρχει ένας πολύ κλειστός και ιδιαίτερος κύκλος, στον οποίο για μπει κάποιος πρέπει να πληροί μόνο μία προϋπόθεση: Η περιουσία του να είναι μεγαλύτερη του 1 δισ. δολαρίων.
Και αυτό το κλαμπ που αριθμεί 2170, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου μελετών του Χονγκ Κονγκ, Wealth-X, διευρύνθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 810 μέλη… Οι ζάμπλουτοι του πλανήτη όμως όχι μόνο αυξήθηκαν, αλλά είδαν τα πορτοφόλια τους να γεμίζουν ακόμη περισσότερο, και από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2009 η συνολική περιουσία τους, το 2013 έφτασε τα 6,5 τρισ.
Μία μεγέθυνση της τάξης των 4,8 τρισ, ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε να λύσει για τουλάχιστον μία δεκαετία τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ζητήματα που λίγο έλειψαν να παραλύσουν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό μόλις ένα μήνα πριν, και για τα οποία ξέσπασε ένας πρωτοφανής πολιτικός πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Η γεωγραφία των κροίσων
Άλλο ένα εξόχως σημαντικό στοιχείο που αντανακλά και τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι η… γεωγραφία των νεοεισερχομένων στο κλαμπ των κροίσων.
Τα περισσότερα νέα μέλη της λίστας, 18 στον αριθμό, προέρχονται την Ασία, γεγονός που σημαίνει πρακτικά μία αύξηση της τάξης του 3,7% σε σχέση με πέρυσι. Η συνολική τους περιουσία πλουσίων της ηπείρου αυξήθηκε κατά 12,9%, μετατρέποντας την πρακτικά σε ένα… Ελντοράντο για δισεκατομμυριούχους. Όπως είναι φυσικό, η Κίνα και η Ασία, οι δύο μεγαλύτερες χώρες της Ασίας σε πληθυσμό όσο ανισότητες, έχουν από 157 και 108 δισεκατομμυριούχους αντίστοιχα.
Δεν μεγάλωσαν ωστόσο μόνο τα πορτοφόλια των Ασιατών, αφού οι πλούσιοι όλου του πλανήτη είδαν τις περιουσίες τους να διογκώνονται, με την αμέσως σημαντικότερη αύξηση πλούτου να καταγράφεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής (κατά 12,4%) και της Αφρικής (κατά 11%).
Και η Ευρώπη όμως κατέχει εξέχουσα θέση σε αυτή τη λίστα, αφού παρά το ότι οι… ζάμπλουτοι κάτοικοί της μειώθηκαν, η Γηραιά Ήπειρος κατέχει τα πρωτεία στο συνολικό αριθμό δισεκατομμυριούχων με 766 στον αριθμό. Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Αμερική βρίσκεται συγκεντρωμένος ο περισσότερος πλούτος, περιουσίες δηλαδή που ξεπερνούν τα 2,1 τρισ. δολάρια.
Τευτονικές αλλαγές
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία οι καιροί μπορεί να είναι χαλεποί για τους συντριπτικά περισσότερους, αλλά όχι για όλους. Κάποιοι εμφανίζονται των τευτονικών αλλαγών που επιφέρει στην αναδιανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο η οικονομική κρίση.
Η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ημέρα με την ημέρα ανοίγει όλο και περισσότερο, οι κυβερνήσεις, έρμαια των αγορών παρακολουθούν σχεδόν αμέτοχες τις εξελίξεις και η περιβόητη «μεσαία» τάξη, ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα όσο περνούν τα χρόνια θα μετατρέπεται σε… είδος προς εξαφάνιση.