Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πολιτικό περιοδικό NEWPOSTER, το οποίο μπορείτε να το κατεβάστε ΕΔΩ

Ήταν πάντα στραβό το κλίμα της ευκολίας, των φαβοριτισμών, των ρουσφετιών, της αντιγραφής, της κοινοτυπίας, του μιμητισμού, της ανευθυνότητας, των ευνοούμενων αγαπητικών των αφεντικών, ήρθε και η φτώχεια, η μιζέρια, η κακομοιριά να δώσει το άλλοθι της κρίσης στην τηλεόρασή μας! Για την κρατική δεν θα μιλήσουμε καθόλου.

Πλην ελαχίστων ατομικών εξαιρέσεων, πότε είχε προγραμματισμό, μέθοδο και στόχο, πέρα από το να προσαρμόζεται στις επιθυμίες υπουργών και κυβερνήσεων και να βγάζει πρόγραμμα χειμερινό τον Ιούνιο, ίσα για να υπάρξουν οικονομικές ικανοποιήσεις, για να ’χει τώρα;

Μιλάμε, λοιπόν, για τους ιδιωτικούς σταθμούς που και φέτος θα ανακυκλώσουν πρόσωπα, τα οποία γυρνάνε από κανάλι σε κανάλι αλλάζοντας μόνο χρώμα μαλλιών και ανανεώνοντας μπότοξ – άντρες και γυναίκες.

Θα δούμε, για άλλη μια φορά, τα ξένα κόνσεπτ στη μυθοπλασία και στα σόου, που παραμένουν ξένα μιας και ουδεμία σχέση έχουν με τη δική μας πραγματικότητα σε καθημερινότητα και έννοια διασκέδασης – δεν ξέρω πολλούς που σε γάμους και βαφτίσεις και γλέντια το ρίχνουν στο κουίκ στεπ δηλαδή, ούτε πως στην Ελλάδα μπαίνουν απ’ τα σύνορα της χώρας παράνομα οι Λατίνοι, όπως βλέπουμε στο «Μοντέρνα Οικογένεια»!

Θα μου πείτε, ευτυχώς και κάτι θα δούμε, βέβαια διότι ελλόχευε πάντα ο κίνδυνος να τη βγάλουμε με επαναλήψεις και τα παιδαριώδη τουρκικά, που αυτά, τουλάχιστον, δείχνουν ως φτηνή λύση και μόδα να υποχώρησαν και τσοκ γκιουζέλ δηλαδή! Και επειδή όλα είναι ανακυκλώσιμα, τα πρόσωπα μπροστά και πίσω απ’ τις κάμερες και οι εκπλήξεις θα είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, κάτι μου λέει πως προσωπικά ξέρω ήδη τι θα δω και τι ούτε κι αν με δέσουν σε καρέκλα, μου βάλουν οδοντογλυφίδες στα μάτια και μου κάνουν φάλαγγα.

Θα δω Alpha ενημέρωση, αλλά ψυχαγωγία ούτε με σφαίρες.

Έμφαση δίνει εδώ και ένα χρόνο στην ελαφριά, φτηνή ψυχαγωγία ο Alpha και του πετυχαίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο τηλεθέασης. Η ενημέρωση, όμως, έχει τον Σρόιτερ και την Παπαϊωάννου που συνεχίζουν και φέτος με εκπομπές σχεδόν ντοκιμαντέρ, έρευνα, καλή εικόνα, τιμιότητα και πολλή δουλειά να φαίνεται. Συνεχίζει ο Σπύρος Χαριτάτος με τη γνωστή του μη σοβαροφάνεια αλλά την ουσιαστική σοβαρότητα στην επικαιρότητα. Ο Μάνεσης κάνει μια εκπομπή περιήγησης στην Ελλάδα που δεν προβάλλεται, επίσης με αξιοπρέπεια και μεράκι. Οι ειδήσεις του καναλιού έχουν νεανικότητα, αλλά όχι ανουσιότητα, με θέματα lifestyle να ανέβουν τα νούμερα, όπως έπεσε η μπρετέλα του μαγιό της Βεργκάρα.

Στην ψυχαγωγία τώρα, ο Alpha μοιάζει να… έπαθε ΑΝΤ1 στη δεκαετία του ’80! Κυρίες όλων των ηλικιών, από απέθαντες γαντζωμένες στα σκηνικά, μέχρι ανερυθρίαστες για τις επιλογές τους νεαρούλες, με αποκαλυπτικές εμφανίσεις, ακκίζονται, ναρκισσεύονται, χορεύουν αυτό το μουσικό υβρίδιο μπουζουκιού- ποπ-ραπ, ασχολούνται με μη ειδήσεις, τύπου τι θα χορέψει η Σκορδά στο «Dancing», μετά από μισό χρόνο, όταν θα παρουσιαστεί, μάμπο ή τσάτσα και θεωρούν τον εαυτό τους σταρ.

Φέτος έφτασε η μεθοδευμένη ώρα, επιτέλους, να γίνει εκπομπάρχισσα η Κωσταντίνα Σπυροπούλου. Ακροάσεις μύριες λέει έγιναν για να βρεθούν εκείνοι οι όλο ικανότητες συνεργάτες της. Αλίμονο! Πώς να σταθούν στο ύψος της εύκολα απλοί επαγγελματίες; Ακούγεται έτσι το όνομα του ακούραστου ρεπόρτερ Πέτρου Κουσουλού, αλλά και του αξιόλογου ηθοποιού Αντώνη Λουδάρου! Οι απολαυστικοί Σταματίνα Τσιμτσιλή, Δημήτρης Παπανώτας θα συνεχίσουν την επιτυχία τους της πρωινής ζώνης, πλαισιωμένοι από σαφώς μικρότερους βεληνεκούς συνεργάτες. 

Η Ελένη Μενεγάκη θα κάνει αυτά που δεκαετίες τώρα κάνει, σαν να μη ζούμε στη δεκαετία του ’90 συνεχώς και η Βίκυ Χατζηβασιλείου θα συνεχίσει το αδιάβροχο κλάμα της. Η προβοκατόρισσα Αννίτα Πάνια θα επιχειρήσει μια αλλαγή ρεπερτορίου, πλαισιωμένη από διακεκριμένους δημοσιογράφους, χωρίς όμως την ανατρεπτική της επικοινωνία με το κοινό, που αφαιρείται γιατί δεν έχει πια να μοιράζει δώρα.

Ο Λάκης Λαζόπουλος θα εμφανίζεται μια φορά το μήνα με το «Τσαντίρι» του, που δείχνει να τον έχει κουράσει, πράγμα που κάποια στιγμή, μοιραία, θα αρχίσει να περνάει και στο κοινό του. Η απογευματινή ζώνη, μετά την αποχώρηση του Μουτσινά, που θα είναι ηθοποιός αποκλειστικά αυτήν τη σεζόν και αυτήν της Ηλιάκη για τον ΣΚΑΪ, αντί για το «Δέστε τους», θα έχει μια παραλλαγή του, με σταθερή την ακούραστη Κατερίνα Καινούργιου, πλαισιωμένη από τον ογκόλιθο Αλέκα Καμηλά και την Μπέτυ Μαγγίρα που δεν έχει μάλλον προβληματιστεί, ακόμα, για το τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι. Ανδρική παρουσία θα είναι ο κ. Λιανός, ο οποίος αμέτι μουχαμέτι να ’χει χιούμορ και εμένα να μου αρέσει κιόλας!

Ο Alpha συνεχίζει δε και τη σειρά που την περασμένη σεζόν έκανε τη διαφορά, χωρίς φανφάρες, με τιμιότητα απέναντι στο κοινό, το απολαυστικό «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Και να που η μυθοπλασία δεν θέλει μόνο τρελό χρήμα και μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς, απλά καλό κείμενο, καθημερινές καταστάσεις και αξιολογότατους ηθοποιούς.

Θα δω ΣΚΑΪ γιατί…

Γιατί, αν μη τι άλλο, έχει συνέπεια σ’ αυτό που είναι. Δηλαδή ένας σκληροπυρηνικά ειδησεογραφικός σταθμός, επανδρωμένος δημοσιογραφικά με τους δυναμικότερους επαγγελματίες του Τύπου, με πινελιές ψυχαγωγίας που δεν υποτιμούν τη βαριά ψυχολογία των τηλεθεατών και τις ανάγκες τους για να ξεχαστούν απ’ τα προβλήματα λίγο.

Έτσι η ομάδα του τηλεπεριοδικού «Joy» μετονομάζεται σε «Join Us» και συνεχίζει με τη θεματολογία του σε ό,τι αφορά στη μόδα, στα πρόσωπα, στην πόλη πάντα με υψηλά αισθητικά όρια και τις καλύτερες συνεντεύξεις της μικρής οθόνης.

Η Μαρία Ηλιάκη με τον Μάκη Πουνέντη θα κρατήσουν την απογευματινή ζώνη, ενώ ο αγαπημένος του κοινού, ο απολαυστικός καλλιτέχνης και ωραίος άνθρωπος Γιάννης Ζουγανέλης θα παρουσιάζει τα Σαββατοκύριακα τον «Αδύναμο Κρίκο», που θυμόμαστε απ’ την Έλενα Ακρίτα και που ήταν να επωμιστεί ο Μουτσινάς, ο οποίος ακουγόταν παντού το καλοκαίρι, αλλά το φθινόπωρο τον βρίσκει εκτός τηλεόρασης. Ε! Τι να γίνει! Παντού υπάρχει ένας μύθος!

Mega mou, από συμπόνια

Έχουν κι αυτοί τα ζόρια τους, ειδικά σε επίπεδο ειδήσεων, κεντρικών πρόσωπων και γενικά ενημέρωσης. Ξέρεις τι είναι να ’σαι για δεκαετία ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στη χώρα και ξαφνικά ούτε ένα σόου με τραγουδάκια να μην μπορείς να στήσεις; Η καταβαράθρωση του μεγάλου καναλιού στην ψυχαγωγία, με μόνη εξαίρεση το «Κάτω Παρτάλι» που είχε μεγάλη επιτυχία στην τηλεθέαση, αλλά όχι στην καλλιτεχνική του υποδοχή απ’ τους κριτικούς, πάει να καλυφτεί με ξένες επιτυχημένες συνταγές μεγάλων σόου για άλλη μια φορά.

Έτσι, ήδη, παίζουν τρέιλερ για τάλεντ σόου με παιδιά, όπου τα βρέφη τραγουδούν μεγάλες καψουροεπιτυχίες και τα μέλη της κριτικής επιτροπής βουρκώνουν από ευαισθησία. Η συμμετοχή των παιδιών σε ανταγωνιστικά, ακόμη και αν δεν έχει αποχωρήσεις, προγράμματα και πόσο τα επηρεάζει στην κανονικότητά τους μετά, δεν αφορά φυσικά τους επικεφαλής του καναλιού, που στοχεύουν μόνο στην τηλεθέαση την οποία χαρίζει πάντα ένα παιδικό προσωπάκι. Βάσει των πεποιθήσεών μου, δεν πρόκειται να δω αυτό το πρόγραμμα ΠΟΤΕ καθώς και όποιο -με άλλοθι ή όχι- εμπορεύεται την παιδική ηλικία για προσωπικά οφέλη.

Στις εκπλήξεις που μας έκανε το κανάλι ήταν η έξυπνη ιδέα να ενεργοποιηθεί στην πρωινή ζώνη ένας κωμικός θεατράνθρωπος, ο οποίος υπήρξε πάντα εκτός κυκλωμάτων και γι’ αυτό κατέβαλε μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να γίνει αποδεκτός από τους αλαζόνες της επιβολής προσώπων.

Ο Μάρκος Σεφερλής αναλαμβάνει με την αυθεντική λαϊκότητά του, το αβίαστο χιούμορ και την ειλικρίνεια απέναντι στο κοινό του, να σταθεί απέναντι από τους Σκορδά και σύζυγο, που καταβύθισαν την πρωινή νοικοκυρίστικη ψυχαγωγία στην απύθμενη κιτρινίλα του κουτσομπολιού, της γύμνιας και της ανουσιότητας. Όπως στο θέατρο μετά από υπερπροσπάθεια, σε πείσμα διανοουμενίστικων κυκλωμάτων, στάθηκε στα πόδια του ο Σεφερλής, πιστεύουμε πως θα το καταφέρει και στην τηλεόραση. Και γι’ αυτό θα τον δούμε!

Το κανάλι τα Σαββατοκύριακα φιλοξένει το «Joy» με το παλιό όνομα αλλά διαφορετική δημοσιογραφική ομάδα που θα ψάξει τις ισορροπίες της! Συνεχίζονται δε τα περσινά σίριαλ με την όποια επιτυχία ή αποτυχία τους. Α! Θα έχει εκπομπή μαγειρικής ο Άκης Πετρετζίκης και τι χαρά, Θεέ μου, μπας κι έμεινε κάνα κενό στις γνώσεις μας να μας το καλύψει και αυτός ο άρχοντας της κουζίνας και της κατσαρόλας!

Ο ΑΝΤ1, τα στελέχη-σταρ και πώς το ’χει πάρει πάνω του (θα μετρήσω πού θα φτάσει).

Έχει αιωνίως στην πίτα στο κομμάτι του το φλουρί, ήτοι τον Γιώργο Παπαδάκη που κάθε χρόνια σαρώνει σε νούμερα και οι τηλεθεατές τον θεωρούν συγγενή τους πια. Έχει υψηλή τηλεθέαση σε θεαματικά σόου, όσο κι αν αυτά πάνε να γίνουν βαρετά. Άλλη μια φορά δηλαδή τον Λάτσιο να είναι αυστηρός για την εκτέλεση του βιεννέζικου βαλς, που δεν είχε αρχοντιά και σωστή θέση χεριών, δεν την αντέχω!

Έχει Θέμο Αναστασιάδη και «Όλα», υπέροχους «Ράδιο Αρβύλα», έχει και ψυχαγωγικό πρωινό και κάνει έτσι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια περίπατο στην επιτυχία, όταν οι υπόλοιποι ασθμαίνοντας βγάζουν πρόγραμμα! Καινούργιο φυσικά φέτος δεν θα μας δείξει τίποτα, παρά μόνο κάποια –ελάχιστα- σίριαλ! Τα στελέχη του θα συνεχίσουν να είναι τηλεστάρ και τα ίδια πρόσωπα να τσαλαβουτάνε σε όλες του τις ζώνες, με το ζεύγος Σκορδά- σύζυγος και τη Δούκισσα Νομικού, να ’ναι τουλάχιστον έξι μέρες την εβδομάδα στα σπίτια μας, έχοντας τόσο τηλεοπτικό χώρο, που θα έπρεπε να τους έχει χορτάσει πια! 

Με μια έπαρση να αιωρείται στον τηλεοπτικό αέρα, ο ΑΝΤ1 είναι, βέβαια, ο μόνος που συνεχίζει με επιθετική παραγωγή να κάνει πρόγραμμα και να αναδεικνύεται σ’ ένα πραγματικά μεγάλο κανάλι. Δεν συνέβηκε το ίδιο με τις ειδήσεις του, που ενώ η πλέον συμπαθής στο κοινό Μαρία Χούκλη τις φέρνει στα σπίτια μας, πολύ και κακό lifestyle σε κάνει να πιστεύεις πως αποφεύγουν  την πολιτική ανάλυση και θέση.

Στη μυθοπλασία αναμένεται ιδιαιτέρα απ’ το κοινό η νέα δουλειά των μάγων της κωμωδίας Ρήγα και Αποστόλου, η σειρά «Τρίχες», όπου θα κάνει το ντεμπούτο του ως ηθοποιός ο Νίκος Μουτσινάς! Να τος ο μύθος, πάλι, που λέγαμε.

Θα δω και τι τρέχει με το «Ε»;

Η Χριστίνα Λαμπίρη, με την τεράστια εμπειρία, αναλαμβάνει το γερμανικό 7 με 10 το πρωί, σε μια εκπομπή επικαιρότητας τόσο ενημερωτικής όσο και ψυχαγωγικής, σ’ ένα πολύ ελκυστικό στοίχημα. Η Ελεονώρα Μελέτη έχει καταφθάσει με το σταριλίκι της και τη λάμψη της στο κανάλι του Περιστερίου, όπου βρήκε χώρο να κάνει την εκπομπή των ονείρων της και έτσι θα δούμε, λοιπόν, τι περιλαμβάνουν αυτά. Άλλο ένα ζευγάρι, οι Κατερίνα Καραβάτου, Κρατερός Κατσούλης αναλαμβάνουν τα Σαββατοκύριακα να μας δείξουν σκηνές από έναν τηλεοπτικό γάμο, όπως συμβαίνει σε όλα τα κανάλια που σέβονται τον εαυτό τους.

Φήμες κάνουν λόγο για επαφές με τους ιθύνοντες του τηλεοπτικού θωρηκτού Ρούλα Κορομηλά! Τις εντυπώσεις, όμως, έχουν κερδίσει από πέρυσι οι ακούραστοι και συνεπείς ως εργάτες στο κανάλι, Φαίη Μαυραγάνη και (όσο κι αν σας προκαλέσει η άποψή μου) ο Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος κάνει τα Σαββατοκύριακα μαραθώνιες εκπομπές, με θέματα, συνεντεύξεις και πολλή ύλη. Εντυπωσιακή είναι δε η τηλεοπτική του περσόνα ως ενός σεμνού, ευγενικού νέου ανθρώπου! Εκεί που τον είχαμε για β΄ εθνική, μας έκανε ρουά-ματ, κινώντας ακατάπαυστα και μεθοδικά όλα του τα πιόνια! Πολλοί σχολιάζουν δυσμενώς πως το κανάλι κάνει νέο Άλτερ! Ε, καλά! Και τα υπόλοιπα πάντως δεν κάνουν νέο ΗΒΟ και BBC!

Ναι, στο Star των ταινιών, των σειρών και της Τάττη

Έχει πάντα τις καλύτερες ταινίες τα βράδια, αλλά και τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές σειρές, ελκύοντας ένα κοινό νεανικό και απαιτητικό. Έχει ειδήσεις υπό το ψύχραιμο πάντα βλέμμα της Μάρας Ζαχαρέα, που κερδίζουν καθημερινά στα σημεία, με αποκαλύψεις, έρευνες και αναλύσεις που σταματάς ό,τι κάνεις για να ακούσεις.

Έχει και πάλι Πόπη Τσαπανίδου το πρωί και Φώτη και Μαρία το απόγευμα που έχουν τις συνταγές τους, με μια τηλεοπτική γλώσσα, αν μη τι άλλο, σύγχρονη και όχι λοβοτομημένη. Τώρα, που αποχώρησε η Ελεονώρα Μελέτη, θα ’χει το μεσημέρι και απέναντι απ’ τη Μενεγάκη στον Άλφα μια καλλονή της δημοσιογραφίας, την Τατιάνα Στεφανίδου, η οποία με τη μεγάλη εμπειρία της θα συναντήσει ένα μεσημεριανό κοινό, συνηθισμένο σε άλλη τηλεοπτική έκφραση! Ό,τι κι αν γίνει, είναι δεδομένο πως η Τάττη θα την παλέψει τρελά και ακούραστα.   

Αυτά και σιγά-σιγά καλό χειμώνα, αν και τηλεοπτικώς θα πρέπει να περιμένουμε, πράγματι, να χιονίσει για να δούμε άσπρη μέρα. Όπερ έδει δείξαι, εγώ.

*Το κείμενο είχε δημοσιευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.