Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος -Great Barrier Reef- είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο.

Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά. Το μήκος του είναι μεγαλύτερο από 3.000 χιλιόμετρα βρίσκεται σε  θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τ. χ. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Εκτείνεται  σε μία απόσταση από την ακτή από 15 έως 150 χιλιόμετρα και σε ορισμένα σημεία το πλάτος του φθάνει τα 65 χιλιόμετρα.

Καθ΄ όλο το μήκος του υπάρχουν υπέροχοι κήποι κοραλλιών σε μια ποικιλία που αριθμεί πάνω από 400 διαφορετικά είδη, κοραλλιογενή σφουγγάρια, μαλάκια σε μεγάλη ποικιλία, δελφίνια, 1500 είδη τροπικών ψαριών, 200 είδη πουλιών, 20 είδη ερπετών, γιγαντιαίες  πράσινες θαλάσσιες χελώνες, γιγαντιαία μύδια με ηλικία άνω των 120 ετών.

Το Great Barrier Reef είναι περιοχή αναπαραγωγής για τις φάλαινες, που μεταναστεύουν από την Ανταρκτική και επίσης ο οικότοπος για μερικά απειλούμενα είδη, συμπεριλαμβανομένου του Dugong  (θαλάσσια αγελάδα), τη μεγάλη πράσινη θαλάσσια χελώνα κ.α. Σε αναγνώριση της σημασίας του, η UNESCO ανακήρυξε το Great Barrier Reef ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1981.

Λόγω της φυσικής ομορφιάς του, τόσο πάνω, όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού, το Great Barrier Reef έχει γίνει ένας από τους  πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Το 2006 υπήρχαν περίπου 820 επιχειρήσεις εν λειτουργία και 1500 πλοία αλλά και  αεροσκάφη και ελικόπτερα που επιτρέπεται να κινούνται  στο Θαλάσσιο Πάρκο παρέχοντας ευκολία στην πρόσβασης για όλους όσους θέλουν να βιώσουν την ομορφιά του. Ο τουρισμός παρέχει στην περιοχή ένα ετήσιο τζίρο της τάξεως των 3 δις $.

Πρώτοι κατοίκησαν και εκμεταλλεύτηκαν τον ύφαλο οι Αβορίγινες, πριν από 40.000 χρόνια και κατέχει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα της παράδοσής  τους.

Το Great Barrier Reef είναι ένα από τα θαύματα της φύσης και βλέποντάς τον από μια μεγαλύτερη απόσταση, από ψηλά, μπορείτε να καταλάβετε γιατί. Είναι μεγαλύτερος  από το Σινικό Τείχος της Κίνας και το μόνο ζων σύμπλεγμα, διότι περί συμπλέγματος ζωντανών οργανισμών πρόκειται, στη γη, που είναι ορατό από το διάστημα.