«Να κι ένα καλό νέο για τον Φρανσουά Ολάντ, η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί» έγραψε η «Le Figaro», σχολιάζοντας την επανενεργοποίηση του συντηρητικού πολιτικού και αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο το αδιέξοδο και τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει το γαλλικό πολιτικό σύστημα.
Το 2012 οι Γάλλοι εξέλεξαν τον Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, κυρίως, για να τιμωρήσουν τον «Λουδοβίκο» Σαρκοζί που είχε στην πλάτη του αρκετά σκάνδαλα και το στίγμα ότι ήταν «σκυλάκι» της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρώην επικεφαλής του UMP εγκατέλειψε την πολιτική για τη δικηγορία, με τον σοσιαλιστή πρόεδρο να αναλαμβάνει το καράβι της γαλλικής οικονομίας που είχε αρχίσει να γέρνει επικίνδυνα. Ο Ολάντ, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχόταν να γίνει ένας «κανονικός πρόεδρος» έγινε ένας… ανύπαρκτος πρόεδρος.
To Παρίσι έγινε ο μεγαλύτερος ασθενής της Ευρωζώνης, οι σοσιαλιστές υπέστησαν συντριβή σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, βρισκόμαστε στο τρίτο κυβερνητικό σχήμα μέσα σε μία διετία και ο Ολάντ κυριαρχεί μόνο στα κουτσομπολίστικα πρωτοσέλιδα εξαιτίας των ερωτικών του καμωμάτων. Η δημοτικότητά του έχει βυθιστεί στο 13%, είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας και τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά γι΄αυτόν.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, εν τω μεταξύ, αυτό της γαλλικής Δεξιάς, ο διχασμός καλά κρατεί. Φιγιόν και Ζιπέ «ξιφομαχούν» για την ηγεσία του UMP, ώσπου ξαφνικά, ο Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε πως έχει χρέος να σώσει τη χώρα. Ο τέως πρόεδρος έβαλε στόχο να συσπειρώσει την παράταξή του, με στόχο να διεκδικήσει το χρίσμα της για τις εκλογές του 2017 (εάν δεν γίνουν νωρίτερα), με στόχο να επικρατήσει των «τραυματισμένων» Σοσιαλιστών και να απορροφήσει την εκλογική δύναμη που έχει συγκεντρώσει η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.
Ο Σαρκοζί είναι ο μόνος που μπορεί να αποδυναμώσει το Εθνικό Μέτωπο, όμως οι Γάλλοι -τουλάχιστον προς το παρόν- έχουν διαφορετική άποψη. Δύο στους τρεις (63%), σύμφωνα με δημοσκόπηση για το κανάλι BFM, δεν θέλουν να ξαναδούν τον Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ ούτε ένας στους δύο (45%) δεν πείστηκε έπειτα από την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την επιστροφή του.
Και πώς να πείσει για τις προθέσεις του, όταν το όνομά του εμπλέκεται σε τουλάχιστον έξι δικαστικές υποθέσεις. Υπόθεση Bygmalion, υπόθεση Ταπί, κατηγορίες για διαφθορά για την υπόθεση με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του από τον Καντάφι, ύποπτες συμβάσεις με εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι μόνο μερικές από τις «σκιές» που κυνηγούν τον Σαρκοζί.
Κάπως έτσι, η Γαλλία, που παίζει τον ρόλο κομπάρσου στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη πίσω από τη Γερμανία, βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν φαύλο πολιτικό κύκλο, έχοντας ως επιλογή για το μέλλον, ένα «ξαναζεσταμένο φαγητό» που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
*H φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο “γαλλικό site ActuaLitte”.