Για τον πρωθυπουργό της Σκωτίας, η κίνηση ανεξαρτησίας της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το μείζον της θητείας του. Ήταν το πολιτικό όραμα στο οποίο έριξε όλες του τις δυνάμεις.

Η απόφαση του λαού να μην ακολουθήσει, τον οδήγησε στην παραίτηση από την ηγεσία της χώρας. Αναμένεται να παραιτηθεί και από την προεδρία του κόμματός του, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. 

«Η θητεία μου έχει σχεδόν τελειώσει, ωστόσο για την Σκωτία η καμπάνια συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει», ανέφερε στη δήλωση της παραίτησής του ο Άλεξ Σάλμοντ. Μιλώντας από το Εδιμβούργο προς τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε «Είμαι περήφανος για την εκστρατεία υπέρ του “ναι” αλλά και για τους 1,6 εκατ. ψηφοφόρους που στήριξαν αυτή την ιδέα». 

Και ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί την πρόταση να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στο ετήσιο συνέδριό του τον Νοέμβριο και κατόπιν θα παραιτηθεί από το θώκο του πρωθυπουργού.

Το όνειρό του να δει την Σκωτία ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποτιμηθεί πολιτικά στο μέλλον, με ψυχραιμία και καθαρότητα.Στο δημοψήφισμα επικράτησαν εκείνοι που δεν θέλησαν να γίνει το μεγάλο αυτό βήμα.

Στην πολιτική ιστορία, θα φανεί αν θα επικρατήσουν εκείνοι που θεώρησαν την προσπάθειά του… επαναστατικό τόλμημα, ή εκείνοι που τον κατηγορούν για προσπάθεια να σπάσει σε «κομμάτια» μια ακόμα χώρα προκειμένου να μπορεί πιο εύκολα να ενταχθεί σε διαφορετικής προέλευσης σφαίρες επιρροής.