Υπάρχουν φωτογράφοι που αναδεικνύουν την υποτιθέμενη…τελειότητα των γυναικών για τις ανάγκες των εξωφύλλων μόδας και των λοιπών απαιτήσεων της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Απαστράπτοντα πρόσωπα, αψεγάδιαστο δέρμα, ιδανικές αναλογίες σε ένα άψογα σμιλεμένο σώμα που μοιάζει πολύ “τέλειο” για να είναι αληθινό.

Υπάρχει άραγε αυτή η “τελειότητα” με την οποία μας βομβαρδίζουν από μικρά κοριτσάκια δημιουργώντας μας αισθήματα ανασφάλειας και κατωτερότητας και κάνοντας τους πλαστικούς χειρουργούς να θησαυρίζουν;

Laura Dodsworth.

Η φωτογράφος από τη Μεγάλη Βρετανία, που μέσα από το εγχείρημά της με τίτλο “Bare Reality” (ελλ.βλ. “Γυμνή Αλήθεια”), φωτογραφίζει εκατό γυναίκες και τολμά να αναδείξει τη γυναικεία ομορφιά, όχι όμως μέσα από την “τελειότητα”, αλλά μέσα από το ακριβώς αντίθετο.

Την ατέλεια, μέσα από την οποία αναδύεται η πραγματική τελειότητα του γυναικείου σώματος και η δύναμη που βρίσκεται μέσα στην κάθε γυναίκα. Αυτή η δύναμη που κάνει την εμφάνισή της και αποδεικνύει ότι ό,τι κι αν συμβαίνει, χρειάζεται να αντλούμε θάρρος και να συνεχίζουμε την πορεία μας, όποια κι αν είναι η εμφάνισή μας και μάλιστα μεταδίδοντας και σε άλλους ανθρώπους το πραγματικό νόημα της ζωής.

Γυναίκες από όλο τον κόσμο, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους κι όμως τελικά τόσο ίδιες αφού τις ενώνει όλες μια κοινή κλωστή.

Το κίνητρό τους: Να μεταφέρουν παντού την πραγματική εικόνα των γυναικείων μαστών και την αγάπη που αισθάνονται πλέον για την εικόνα του σώματός τους.

 

Κάποιες γυναίκες αγάπησαν τον εαυτό τους στην πορεία μέσα από διάφορα προσωπικά τους βιώματα. Άλλες μετά από την περιπέτεια της υγείας τους και την αναμέτρησή τους με τον καρκίνο των μαστών, που τις έκανε να συνειδητοποιήσουν την πραγματική τους ομορφιά.

Την ομορφιά μιας τελειότητας που δεν παραπέμπει σε κανένα εξώφυλλο περιοδικού μόδας κι όμως αξίζει όσο όλα τα εξώφυλλα του κόσμου μαζί. Γιατί είναι αληθινή. Χωρίς ίχνος μακιγιάζ. Χωρίς το “μαγικό” άγγιγμα της τεχνικής επεξεργασίας των φωτογραφιών.

Μπροστά στο φακό μόνο αυτές και η αλήθεια τους.

Και η ξεχωριστή ιστορία της καθεμιάς.

Γυναίκες από 19 έως 101 ετών.

Καλόγριες, πρώην χορεύτριες, πρώην ασθενείς με καρκίνο, όλες μαζί, μία γροθιά ενάντια στην τεχνητή τελειότητα των γυναικείων μαστών.

Του συμβόλου της θηλυκότητας και της μητρότητας.Της αληθινής ομορφιάς που η καθεμιά μας κρύβει εντός της. Καιρός, λοιπόν να βγει προς τα έξω.

Χωρίς κανένα “δεκανίκι” της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Γιατί έτσι ορίζουμε την ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ.

Εμείς, η Laura Dodsworth, οι 100 γυναίκες της φωτογράφισης και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο!

 

Η ομορφιά των γυναικών που άλλαξαν τη ζωή μας,

βαθύτερα κι από εκατό επαναστάσεις,

δεν χάνεται, δεν σβήνει με τα χρόνια

όσο κι αν φθείρονται οι φυσιογνωμίες

όσο κι αν αλλοιώνονται τα σώματα

 

Τίτος Πατρίκιος

“Η Ομορφιά της Γυναίκας”