*Ξόρκισε το Κακό-Deliver Us From Evil

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Ralph Sarchie (Eric Bana), έχοντας προσωπικούς δαίμονες που τον ταλαιπωρούν, διενεργεί έρευνες για μια σειρά από άγρια και ανεξήγητα εγκλήματα. Στην πορεία ενώνει τις δυνάμεις του με έναν ανορθόδοξο ιερέα που ειδικεύεται στους εξορκισμούς (Edgar Ramirez) και μαζί προσπαθούν να καταπολεμήσουν το Κακό που τρομοκρατεί την πόλη της Νέας Υόρκης. 4 / 10 η 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σκοτ Ντέρικσον

ΠΑΙΖΟΥΝ: Έρικ Μπάνα, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ολίβια Μουν

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: 4 / 10 ο μέσος όρος της βαθμολογίας 32 κριτικών στο metacritic και χλιαρές αντιδράσεις από το κοινό, δεν προμηνύουν το ταξίδι στο “κακό” τόσο συναρπαστικό όσο υπόσχεται.

 

*Μέσα στον Κυκλώνα-Into the Storm

Σε μία μόνο ημέρα, η πόλη Σίλβερτον δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή επίθεση ανεμοστρόβιλων. Ολόκληρη η πόλη είναι στο έλεος του κυκλώνα και οι κυνηγοί καταιγίδων προβλέπουν επιδείνωση των φαινομένων. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο, αλλά μερικοί τρέχουν προς τους ανεμοστρόβιλους για να δοκιμάσουν πόσο κοντά μπορεί να φτάσει κανείς για να αποθανατίσει αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Με λήψεις από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κυνηγούς καταιγίδων η ταινία Μέσα στον κυκλώνα βάζει τον θεατή κατευθείαν στο μάτι του κυκλώνα για να βιώσει τις πιο ακραίες εκφάνσεις της Μητέρας Φύσης.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στίβεν Κουέιλ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Τζέρεμι Σάμπτερ, Ματ Ουόλς, Αλίσια Ντέμπναμ Κάρεϊ

TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: Προσπαθεί το έρμο το Χόλιγουντ να επαναφέρει στη μόδα τις θεαματικές ταινίες καταστροφής αλλά μάλλον δεν του βγαίνει. Αυτη τη φορά το επιχειρεί με έξτρα στοιχεία ψευδοντοκιμαντέρ αλλά το 4,4 /10 του μέσου όρου βαθμολογίας κριτικών στο metacritic και η μέτρια αξιολόγηση του κοινού στην ταινία δεν δείχνει να πέτυχε ο γάμος.

*Η Τελική Αποπληρωμή-The Final Payoff

Ένας πρώην μποξέρ, o Γρηγόρης, έχει εγκαταλείψει το όνειρό του εδώ και καιρό. Ακολουθεί πια στη ζωή του τους κανόνες του υποκόσμου, δουλεύοντας για τον Μάρκο. Μαζί με τον συνεργάτη του Χρήστο έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να συλλέγει χρωστούμενα από ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος τους. Μέσα από μία περιπετειώδη ζωή που περιλαμβάνει απειλές, καταδιώξεις και ληστείες, ο Γρηγόρης θα γνωρίσει τη Νεφέλη, μια νεαρή ηθοποιό την οποία ερωτεύεται. Όμως, ένα καλά κρυμμένο μυστικό από το παρελθόν του Γρηγόρη θα τον κάνει αναθεωρήσει τη ζωή του και να συγκρουστεί με όλους και με όλα για να κάνει την τελική αποπληρωμή.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξανδρος Λεονταρίτης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Γρηγόρης Τερζάκης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ελένη Φιλίνη, Χρήστος Θεοφιλάτος

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: Φόρος τιμής στο φιλμ νουάρ αλά ελληνικά, συνειδητά αυτοσαρκαζόμενο cult ή κάτι άλλο; Ελληνικό σινεμά μακριά από την μπίχλα της ψευτοκουλτούρας με βασικό ατού την επανεμφάνιση στο σινεμά της “Θεάς” Ελένη Φιλίνη.

*Μεγαλώνοντας – Βoyhood

Με μια διάχυτη αισιοδοξία παρακολουθούμε τον μικρό Μέισον και την οικογένειά του να ζουν τη ζωή τους, να μεγαλώνουν, να αλλάζουν κι όλα αυτά παράλληλα με την ιστορία της Αμερικής που μεγαλώνει… Boyhood…Η πιο ωραία ειπωμένη ιστορία ενηλικίωσης μάς κάνει να αναπολούμε τη δική μας παιδική ηλικία, αλλά και να προβληματιζόμαστε με απλότητα, χιούμορ και ευαισθησία για το νόημα της ζωής, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που περνάει γρήγορα μέσα από εικόνες, καθημερινότητα, μικρές και μεγάλες στιγμές γεμάτες ανθρωπιά, τρυφερότητα, αλήθεια.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ίθαν Χοκ, Πατρίτσια Αρκέτ, Λόρελαϊ Λινκλέιτερ, Έλαρ Κόλτρέιν

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: Kυριολεκτικά αποθεωμένο από κοινό και κριτικούς (10 / 10 από 49 κριτικούς στο metascore) η τελευταία ταινία του ιδιαίτερου Ρίτσαρντ Λινκλάτερ (Μετά τα Μεσάνυχτα) χρειάστηκε 11 χρόνια για να γυριστεί, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την ενηληκίωση του 7χρονου στην αρχή των γυρισμάτων πρωταγωνιστής της μέχρι τα 18 του.

*Aμαρτωλή Πόλη: Η Κυρία Θέλει Φόνο / A Dame to Kill for

Η πόλη της αμαρτίας ξαναζωντανεύει. Οι Μπρους Γουίλις, Τζέσικα Άλμπα, Μίκι Ρουρκ και Ροζάριο Ντόσον επανέρχονται δυναμικά, μετά το “Sin City” του 2005. Η κόμιξ αισθητική παραμένει, η Εύα Γκριν -την απολαύσαμε στους “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας” ως goth Αρτεμισία – προσέρχεται στο καστ και αποτελεί τη νέα femme fatale δημότη της πόλης, ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ τσαλακώνεται και ο Τζος Μπρόλι βρίσκεται σε συνχή δράση.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φρανκ Μίλερ, Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μπρους Γουίλις, Τζούνο Τεμπλ, Εύα Γκριν, Τζέσικα Αλμπα, Μίκι Ρουρκ

TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: 9 ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι φανατικοί θαυμαστές του κατάμαυρου κόμικ για τη συνέχεια του. Το θεαματικό σίκουελ έχει όλα τα στοιχεία της πρώτης ταινίας σε…περισσότερο. Σταρ, Βία, αίμα, σεξ, διαφθορά και την κομιξάδικη αισθητική που δημιούργησε σχολή. Αυτό που όμως δεν φαίνεται να βρήκε είναι το κοινό της εφ’ όσον οι εισπράξεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές υπήρξαν.

*Η Ζωή είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά – Vivir es facil con los ojos cerrados

Στην πόλη Αλμπασέτ, ο Αντόνιο, χρησιμοποιεί τους στίχους από τα τραγούδια των Beatles για να διδάξει στους μαθητές του αγγλικά. Όταν μαθαίνει ότι ο Λένον βρίσκεται στην Ισπανία, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς την Αλμερία για να συναντήσει το είδωλο του από κοντά. Στην διαδρομή θα γνωρίσει τον Μπελέν και τον Χουάνχο, δύο νέους που έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ο καθένας κυνηγώντας το δικό του όνειρο. Τα ταξίδι τους θα είναι μακρύ και θα τους αποκαλύψει πράγματα που δεν είχαν ποτέ φανταστεί για τον εαυτό τους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νταβίντ Τρουέμπα

ΠΑΙΖΟΥΝ: Χαβιέ Κάμαρα, Αριάδνα Χιλ, Χόρχε Σανθ, Ναταλια ντε Μολίνα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: Θριαμβευτής των Ισπανικών Όσκαρ, των Goya Awards δηλαδή αλλά και πολλών άλλων φεστιβάλ, σε μια διαφορετική, καλόκαρδη και συναισθηματική κομεντί  – ταινία δρόμου.

*Η Τελευταία Φάρσα-One Last Joke

Τέσσερις νέοι επιστήμονες έχουν ένα περίεργο «χόμπι»: Να κάνουνε φάρσες-αποκαλύψεις σε μέντιουμ, πνευματιστές κ.λ.π. Ένας από αυτούς μπαίνει στο κοινόβιο ενός ψευδο-θεραπευτή με σκοπό την αποκάλυψη της απάτης. Εκεί όμως, εμπλέκεται συναισθηματικά με μια ασθενή και αρχίζει να αναρωτιέται κατά πόσο έχει δικαίωμα να διαλύσει μια «θεραπευτική αυταπάτη».

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βασίλης Ραΐσης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Νικόλας Πιπεράς, Μαρίνα Καλογήρου , Ανδρέας Μαριανός, Νίκος Μοναστηριώτης

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ PROVOCATEUR: Δεν ξέρω, δεν απαντώ.