Λίγο πριν εμφανιστεί στο “Χυτήριο” και με φόντο τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, συναντήσαμε τη Ραλλία Χρηστίδου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιασμό της για το ότι για πρώτη φορά υπογράφει τις ενορχηστρώσεις μιας μουσικής παράστασης και ότι πειραματίζεται με στίχους “σε νέους, έντεχνους μουσικούς δρόμους”. Επίσης, ότι νιώθει αρκετά πιο ώριμη “μουσικά και τραγουδιστικά” χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στο εξωτερικό”, αν της δινόταν η ευκαιρία μέσω κάποιας επαγγελματικής πρότασης”. Και βέβαια δίνοντας τον πρώτο λόγο στη δύναμη της αγάπης, η οποία “είναι όπλο για όλους εκείνους που απέχουν από μικρότητες, στερεότυπα, κρίσεις και κατακρίσεις”. Ας την απολαύσουμε, λοιπόν με…όπλο την αγάπη. Ακριβώς, όπως είναι και ο τίτλος της τελευταίας δισκογραφικής της δουλειάς.

 

Την Κυριακή, 7/9, θα έχουμε την ευκαιρία να σας απολαύσουμε σε μια εμφάνιση στο “Χυτήριο” με τη Μιγκέν Σελμάνι και το Χρήστο Μιχαήλ με τον τίτλο “Σαν κάτι βόλτες μακρινές…”. Τι το διαφορετικό έχει να μας παρουσιάσει αυτή η μουσική βόλτα;

Το φετινό μουσικό ταξίδι ξεκινά με τα τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία, όπως το “Εγώ για’σένα”, “Είσαι μακριά”, “Μάτια μου ξεχνάς”,  “Πάνε μέρες που δε σου’πα σ’αγαπώ”, “Αν μετρηθούμε”, τα οποία θα συμπληρωθούν  και από άλλα τραγούδια που όλοι μας έχουμε αγαπήσει. Έχουμε ετοιμάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα τιμώντας, όπως πάντα, αγαπημένα τραγούδια, σπουδαίων στιχουργών και συνθετών, όπου η παράδοση συναντάει το ροκ και το λαϊκό τραγούδι. Υπογράφω τις ενορχηστρώσεις όλης της παράστασης, οπότε θα ακούσετε τα τραγούδια μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, μέσα από την δική μου ματιά.

 

Τραγουδίστρια, μουσικός, τραγουδοποιός και ενορχηστρωτής. Είχατε μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να συνδυάσετε και τις τέσσερις αυτές ιδιότητες;

Στον τελευταίο μου δίσκο “Με όπλο την αγάπη”, είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να το δείξω στον κόσμο, πέρα από τις παραστάσεις που παρουσίαζα μέχρι τώρα.

 

“Με όπλο την αγάπη”, ο νέος σας δίσκος, όπου σας ακούμε και σε μια ερμηνεία με ισπανικό στίχο. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Ύστερα από δύο χρόνια αναζήτησης και προβληματισμού εντός και εκτός μουσικής, αποφάσισα να συνεργαστώ με τη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, ξεκινώντας λίγο από την αρχή. Ήθελα να συνεργαστώ με νέους δημιουργούς, να πειραματιστώ στην ισπανική γλώσσα, αλλά και να οδηγήσω τον εαυτό μου σε νέους έντεχνους μουσικούς δρόμους. Σε αυτή την περιπέτεια συναντιέμαι δημιουργικά με ένα φίλο από τα παλιά, τον εξαίρετο Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος είναι παραγωγός του δίσκου που κυκλοφορεί από τη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, έχει συνθέσει τη μουσική σε ένα τραγούδι, το “Δικιά σου”, που ήδη ακούγεται στα ραδιόφωνα, καθώς επίσης στίχους και μουσική σε άλλα δύο. Εγώ υπογράφω τη μουσική σε επτά τραγούδια και σε δύο έχω συμβάλει και στιχουργικά. Στο άλμπουμ αυτό συμμετέχουν επίσης οι δημιουργοί, Στάθης Δρογώσης, Γιώργος Καραδήμος, Σταύρος Σταύρου, Ανδρέας Λάμπρου, Κωνσταντής Χανιώτης, Διονύσης Κωτσάκης. Για πρώτη φορά επίσης, συναντιέμαι δισκογραφικά σε ένα ζεϊμπέκικο με την ξεχωριστή Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο δίσκο συμπεριλαμβάνεται και ένα ισπανικό ποίημα που μελοποίησα σε ένα υπέροχο tango, το οποίο ακούγεται στα ισπανικά και στα ελληνικά.

 

Αλήθεια, πότε η αγάπη γίνεται “όπλο”;

Η αγάπη είναι όπλο για όλους εκείνους που επιθυμούν πραγματικά να ζουν τη ζωή τους κοιτώντας την μεγάλη “εικόνα”, τα μεγάλα, τα σπουδαία και τα αληθινά, μακριά από μικρότητες, στερεότυπα, κρίσεις και κατακρίσεις. Η ανυπόκριτη αγάπη είναι όπλο στα χέρια του ανθρώπου που δεν ζητά ανταλλάγματα από τους αποδέκτες της αγάπης του.

 

Φέρνοντας στο μυαλό σας τον εαυτό σας πριν από κάποια χρόνια και βλέποντάς τον σήμερα, τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει στον τρόπο που δημιουργείτε και εμπνέεστε τα τραγούδια σας;

Θεωρώ πως είμαι πιο ώριμη μουσικά και τραγουδιστικά. Δίνω πλέον μεγαλύτερη σημασία στον στίχο και γι’αυτό το λόγο θέλω να πω τραγούδια που να έχουν μια μεγαλύτερη βαρύτητα. Να μην δίνω εγώ βαρύτητα στα τραγούδια, να μου δίνουν εκείνα.

Έχετε σκεφτεί την πιθανότητα να εγκατασταθείτε στο εξωτερικό για να συνεχίσετε τη μουσική σας πορεία; Κατά πόσο είναι εύκολο για τους νέους μουσικούς σήμερα να κάνουν καριέρα στη χώρα μας;

Αν μου δινόταν η ευκαιρία μέσω κάποιας επαγγελματικής πρότασης, πιθανά θα το σκεφτόμουν. Όχι, δεν θεωρώ ότι είναι εύκολο οτιδήποτε σχετικό με την δουλειά μας για τους νέους, ιδίως την εποχή που διανύουμε. Θεωρώ πως πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις και να παραμείνεις στο χώρο.

 

Υπάρχει κάποιος συνάδελφός σας με τον οποίο δεν έχετε ακόμη συνεργαστεί επί σκηνής και θα το επιθυμούσατε;

Είναι πολλοί οι συνάδελφοι καλλιτέχνες που θα επιθυμούσα να συνεργαστώ. Είμαι άνθρωπος της ομάδας. Μπορώ και θέλω να προσαρμόζομαι και να επικοινωνώ με διαφορετικούς ανθρώπους. Αρκεί να με εμπιστευτούν. Πράγμα πολύ δύσκολο βέβαια για κάποιον που δεν σε γνωρίζει.

Τι είναι αυτό που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην καλοκαιρινή σας περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας; Ο κόσμος έχει διάθεση για διασκέδαση;

Πιστεύω πως σίγουρα θέλουν να επικοινωνήσουν, το οποίο είναι πολύ βασικό, με τους φίλους τους, να κάνουν ίσως μια νέα γνωριμία, να ακούσουν μουσική και τραγούδια που τους αρέσουν, που άλλοτε τους διασκεδάζουν και άλλοτε τους ψυχαγωγούν. Έχουμε πει πως η διασκέδαση προέρχεται από το ρήμα “διασκεδάνυμι”, που σημαίνει σκορπάω, σκορπούμαι, οπότε μπορεί να έχει και τις δύο πλευρές. Εμένα ο στόχος μου είναι να καταφέρνω και τα δύο και αυτός που φεύγει να θέλει να ξαναέρθει.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για το χειμώνα που ακολουθεί;

Αυτή την περίοδο τελειώνουμε τις εμφανίσεις μου στο Χάραμα, στην Πάτρα, που ήμουν εκεί όλο το καλοκαίρι. Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά και για τις χειμερινές μας εμφανίσεις, αλλά δεν είναι ακόμα κάτι ανακοινώσιμο. Επίσης, γράφω νέα τραγούδια που ελπίζω να τα ακούσετε σύντομα!

Ακούστε παρακάτω, το ομότιτλο τραγούδι της νέας δισκογραφικής δουλειάς της Ραλλίας, “Με όπλο την Αγάπη”: