Σε λίγες μέρες διαθέσιμο στο iPad σας το τεύχος Σεπτεμβρίου του NEWPOSTER. 

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER

 

Η λεπτή γραμμή που χωρίζει μία διασημότητα, μία μπλόγκερ και μία συντάκτρια μόδας είναι στις μέρες μας πολύ δυσδιάκριτη. Στην εποχή της σαρωτικής επικράτησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι αστέρες προωθούν τη δημόσια εικόνα τους σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα: ποζάρουν σαν μοντέλα, ανεβάζουν φωτογραφίες και σχόλια στο διαδίκτυο και «πουλούν» την καθημερινότητά τους.

Διασημότητες όπως οι Ολίβια Παλέρμο, Μπλέικ Λάιβλι, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Ρόζι Χάντινγκον, Αντζελίνα Τζολί, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κέιτ Μος και Βικτόρια Μπέκαμ έχουν δώσει άλλη διάσταση στο «επάγγελμα σταρ». Κινούν τα νήματα της μόδας επηρεάζοντας εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που τις παρακολουθούν φανατικά μέσα από τις σελίδες των γυναικείων περιοδικών για να δουν τι φοράνε, πού πηγαίνουν, ακόμη και τι τρώνε. Μία φωτογραφία παπαράτσι από το δρόμο, που τις δείχνει να κρατούν τσάντα διάσημου οίκου, έχει μεγαλύτερη δύναμη από την ακριβότερη καταχώριση στο πιο ενημερωμένο περιοδικό μόδας.

Στο κλειστό κλαμπ των σταρ που παραδίδουν μαθήματα στιλ και είναι γνωστές ως «it girl» δεν μπορεί να μπει απλώς κάθε όμορφη και διάσημη γυναίκα. Τον τίτλο φέρουν γυναίκες οι οποίες «το έχουν» όπως λέμε, διαθέτουν δηλαδή προσωπικό στιλ και ασκούν μεγάλη επιρροή στο γυναικείο κοινό που κινεί την παγκόσμια οικονομία.  

Η Ολίβια Παλέρμο, μοντέλο, φασιονίστα, ηθοποιός και στιλιστικό ίνδαλμα με έμφυτη κομψότητα τύπου Όντρι Χέπμπορν, καταγράφει την κοσμοπολίτικη καθημερινότητά της στην προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Σερφάροντας στην ιστοσελίδα της απολαμβάνεις πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εξορμήσεις της με τον ατσαλάκωτο σύζυγό της Γιοχάνες Χεμπλ. Το διάσημο ζευγάρι είχε επισκεφτεί πέρσι τη Μύκονο και την Ύδρα ανεβάζοντας αλλεπάλληλες φωτογραφίες στο instagram.

Κάθε εμφάνισή της συνδέεται με ρούχα και αξεσουάρ, που μπορούν να αγοράσουν οι συνεχώς αυξανόμενες θαυμάστριές της. Κουνώντας τον κέρσορα πάνω στη φωτογραφία της Ολίβια, εμφανίζεται δίπλα σε καθετί που φοράει ένα καλάθι αγορών που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της εκάστοτε φίρμας. Το γούστο είναι κάτι σπάνιο και η Ολίβια Παλέρμο το ξέρει καλά και το πουλάει αναλόγως. Η ακριβοθώρητη σταρ έχει δηλώσει ότι «απλώς αγαπάει πολύ τα ρούχα» και ότι επιδιώκει με τους δικούς της συνδυασμούς να δίνει προσωπικό ύφος στο ντύσιμο.

Η Βικτόρια Μπέκαμ και η Κέιτ Μος το σκέφτηκαν λίγο καλύτερα και επειδή έπιανε το χέρι τους, αποφάσισαν να βγάλουν τη δική τους σειρά ρούχων, αντί να προωθούν με την παρουσία τους άλλους σχεδιαστές.

Η διάσημη τηλεοπτική σειρά «Sex and the City» με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και στιλίστρια την ανατρεπτική Ελληνοαμερικανίδα Πατρίσια Φιλντ έκαναν τις γυναίκες όλου του κόσμου να παραμιλούν με τις ενδυματολογικές εμπνεύσεις της θρυλικής τετράδας στη Νέα Υόρκη. Στους έξι κύκλους της σειράς οι ηθοποιοί πέρασαν ουκ ολίγες φορές διαφημιστικά μηνύματα, όπως φαίνεται και στο βίντεο με τη συρραφή σκηνών όπου οι ηθοποιοί αναφέρονται σε διάσημες μάρκες.

Η δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας με συμβουλές προτάσεις για διάφορα θέματα όπως η μόδα, η μαγειρική, η διακόσμηση και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου -πάντα με απαράμιλλο στιλ- είναι μία ιδέα που καθιέρωσε πρώτη η Γκουίνεθ Πάλτροου με την ιστοσελίδα www.goop.com.

Στον κατάλογο των σταρ που αξιοποιούν στο έπακρο τη διασημότητά τους προστέθηκε και η γοητευτική Μπλέικ Λάιβλι. Η Αμερικανίδα ηθοποιός δημιούργησε μία ιστοσελίδα που περιέχει ηλεκτρονικό εμπόριο, φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και ανθρώπινες ιστορίες. Το άλλοτε σπάταλο Gossip Girl κάνει λόγο στο προσωπικό της μήνυμα για «ένα δημιουργικό χώρο με στόχο την ανάδειξη της δύναμης, της φαντασίας, της εφευρετικότητας και πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον άνθρωπο. Ενώ όλος ο κόσμος προσπαθεί να συμβαδίζει με την τεχνολογία, όλοι μας δένουμε τα κορδόνια μας και συμμετέχουμε στον αγώνα. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε αυτό που ήδη έχουμε, την παράδοσή μας». Η Μπλέικ Λάιβλι είχε πάντα έναν τρόπο να ξεχωρίζει και το αποδεικνύει σε κάθε της κίνηση.

Στην ενότητα με τις αγορές διαθέτει μία μεγάλη γκάμα επιλογών με τρόφιμα, είδη σπιτιού, μόδας και αξεσουάρ. Ζεστό φοντάν, μαύρη τρούφα αλατιού, κεριά, κοσμήματα και δερμάτινες τσάντες ταξιδιού.

Η 27χρονη επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια «κερδοσκοπική επιχείρηση» τονίζοντας ότι το σάιτ έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η Λάιβλι συνεργάζεται με το Covenant House ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, που προστατεύει αστέγους, θύματα εμπορίας και κατάχρησης και έχει υποσχεθεί ότι θα δωρίσει το 5% του συνόλου των πωλήσεων της ιστοσελίδας για να δοθούν σε 5.000 φτωχά παιδιά γεύματα, κουβέρτες και ζεστά ρούχα. 

Η κύρια αναζήτηση, λοιπόν, του λεγόμενου ασθενούς φύλου στο διαδίκτυο αφορά σε σελίδες μόδας. Το πόσο αποτελεσματική είναι η δύναμη της εικόνας αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον μεγάλων κολοσσών σε ρούχα και αξεσουάρ που έχουν επενδύσει διαφημιστικά στις ιστοσελίδες των  «it girl»…