Σε λίγες μέρες διαθέσιμο στο iPad σας το τεύχος Σεπτεμβρίου του NEWPOSTER. 

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER

Η Ελλάδα του 1961 είναι μια αγροτική χώρα η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Βαριά βιομηχανία δεν υπάρχει, και πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν για να εργαστούν σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Οι τουρίστες είναι ακόμα λιγοστοί.

 Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά υπάρχει ένα κινηματογραφικό γεγονός που αλλάζει την εικόνα της μικρής Ελλάδας. Η ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή», η οποία το 1960 στο Φεστιβάλ των Καννών ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα, αλλά τελικά κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου, που απονεμήθηκε στη Μελίνα Μερκούρη, είναι το 1961 υποψήφια για 5 Όσκαρ! Μπορεί να κέρδισε μόνο ένα χρυσό αγαλματάκι για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», ένα από τα πιο διάσημα κινηματογραφικά τραγούδια όλων των εποχών και το πρώτο σε άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής που έλαβε Όσκαρ, όμως η ελληνική αύρα που ανέδιδε η ταινία, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη χώρα μας, είχε μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Η Τζάκι Κένεντι, ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ, είχε ταξιδέψει αρκετά στην Ευρώπη και είχε επισκεφτεί πολλές φορές τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά ποτέ δεν είχε έρθει στην Ελλάδα. Εκείνο το καλοκαίρι που η χώρα μας έγινε μόδα, η Τζάκι συνόδευε τον άνδρα της, Τζον Κένεντι, πρόεδρο των ΗΠΑ, στην περιοδεία του στο Λονδίνο, τη Βιέννη και το Παρίσι. Οι εφημερίδες γράφουν για «προσωπικό θρίαμβο» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με τον τίτλο «Η ΖΑΚΕΛΙΝ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» κυκλοφορεί η εφημερίδα «Ελευθερία» την Τετάρτη 7 Ιουνίου 1961. Εκείνη την ημέρα η Τζάκι φτάνει στην Αθήνα. Οργάνωσε ένα ανεπίσημο ταξίδι χωρίς τον πρόεδρο, αλλά με την αδερφή της και το γαμπρό της. Συνεπαρμένη από την ταινία με τη Μελίνα Μερκούρη, θέλησε να γευτεί το άρωμα της Ελλάδας. Η επίσκεψή της δεν έτυχε μεγάλης προβολής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έμελλε όμως να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Λάτρεψε το φυσικό κάλλος, τον πολιτισμό που γνώρισε σε κάθε της βήμα, τα εντυπωσιακά αρχαία μνημεία, την αυθεντικότητα και τη ζεστασιά των κατοίκων, οι οποίοι  κέρδισαν αμέσως το σεβασμό και τη συμπάθεια της υψηλής επισκέπτριας.

Στο αεροδρόμιο την ανέμεναν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη σύζυγό του Αμαλία, ενώ οι σύζυγοι των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας και συγκεντρωμένοι πολίτες που ζητωκραύγαζαν το όνομά της δημιούργησαν ατμόσφαιρα θερμής υποδοχής. 

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και η συνοδεία της διανυκτέρευσαν στη βίλα του Έλληνα εφοπλιστή Μάρκου Νομικού στο Καβούρι, δίπλα στο κύμα. Από το δωμάτιό της στον πάνω όροφο της διώροφης βίλας έβλεπε όλο τον Σαρωνικό. Η Τζάκι αμέσως φόρεσε το μαγιό της και πήγε για μπάνιο και μετά από ένα ελαφρύ δείπνο κοιμήθηκε νωρίς. Το επόμενο πρωί, με τη 41 μέτρων πολυτελή θαλαμηγό «Νorthwind» («Βόρειος Άνεμος»), που της δάνεισε ο Πέτρος Νομικός, γιος του Μάρκου, απόφοιτος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Princeton, σαλπάρισε για μια κρουαζιέρα στα νησιά, η οποία θα της έμενε αξέχαστη. Έχοντας αφήσει πίσω την ατσαλάκωτη εικόνα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, η Τζάκι απελευθερωμένη, με ανέμελη διάθεση και ελαφρώς ατημέλητη, με λυτά μαλλιά, πόδια χωρίς κάλτσες και σανδάλια, ζει «το μύθο της στην Ελλάδα», για να δανειστώ το μετέπειτα μήνυμα του υπουργείου Τουρισμού.   

Πρώτη στάση της ήταν στην Επίδαυρο.  Η γη ευωδιάζει θυμάρι και η Τζάκι κάθεται στις μαρμάρινες θέσεις του αρχαίου θεάτρου και παρακολουθεί την πρόβα της τραγωδίας του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» από τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Το πρωί από το κατάστρωμα της θαλαμηγού ανοιχτά του Πόρου απολαμβάνει το πρωινό της «τέιον και τηγανητά αυγά», γράφουν οι εφημερίδες, «αποθαυμάζουσα το νησιωτικό τοπίον». Λίγο αργότερα κολύμπησε στα θαυμάσια νερά και επισκέφτηκε το Λεμονοδάσος.  

Το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου έφτασε στην Ύδρα. Ένα παραμυθένιο σκηνικό απλώνεται μπροστά της σαν να το είχε σκηνοθετήσει ο Ζυλ Ντασσέν.

Τη στιγμή που ξεπροβάλει από τη θαλαμηγό και πατάει το πόδι της στην προκυμαία άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, ενώ οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι τότε ήταν συνολικά δύο χιλιάδες άνθρωποι, έτρεξαν στο λιμάνι για να προϋπαντήσουν την Τζάκι. Τα δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας αποτυπώνουν γλαφυρά όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν την άφιξη της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στην Ύδρα. Ο πυρετός προετοιμασίας είναι πρωτοφανής. «Ο Δήμαρχος είχε διατάξει έκτακτον καθαρισμόν των δρόμων, αναστολήν των δημοτικών έργων υδρεύσεως, εξαφάνισιν παντός του αντιαισθητικού. Οι οπωροπώλαι διετάχθησαν να ευπρεπίσουν τας προθήκας των και να τακτοποιήσουν τα υπαίθρια εκθέματά των. Η πόλις εσημαιοστολίσθη και αι αρχαί ητοιμάσθησαν δια την υποδοχήν» γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» του Κόκκα, η οποία το επόμενο πρωί έχει στο πρωτοσέλιδο τον τίτλο «Η κ. ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΕΧΟΡΕΥΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ εις ταβέρναν της Ύδρας μέχρι της 10ης μ.μ.» με υπέρτιτλο «Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ»και υπότιτλο «ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΤΗΝ ΥΠΕΔΕΧΘΗΣΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΑΣ». 

Στο νησί άρχισε ένα αυθόρμητο γλέντι σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες. Σε χρόνο-ρεκόρ στήθηκαν τα τραπέζια και γέμισαν με λιχουδιές που είχαν φτιάξει οι νοικοκυρές. Φρέσκα ψάρια, ντόπια αρνιά, τυρί φέτα, πιπεριές κρεμμύδια, κολοκύθια και σπανάκι, ήταν μερικά από τα προϊόντα που γεύτηκε η υψηλή τιμώμενη. Οι ιδιοκτήτες των ταβερνών δώρισαν τα ποτά, κρασί, ούζο και μπίρα. Ο χορός δεν άργησε να αρχίσει. Οι μουσικοί του νησιού σαν μικρά συγκροτήματα έπαιζαν δημοφιλή παραδοσιακά και ελληνικά τραγούδια. Ανάμεσά τους και τα «Παιδιά του Πειραιά», που ξεσήκωσε την Τζάκι, η οποία έπιασε τα χέρια των ντόπιων και μπήκε στο χορό, υψώνοντας τα χέρια ψηλά και χτυπώντας παλαμάκια. Ο ενθουσιασμός της ήταν τόσο μεγάλος που διεμήνυσε στο πλήρωμα της θαλαμηγού να ακυρώσουν την επίσκεψη στη Σέριφο εκείνο το απόγευμα, διότι επιθυμούσε να μείνει στην Ύδρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, «η κ. Κέννεντυ κατ’ επανάληψιν εξεδήλωσε τον ενθουσιασμόν της δια την Ελλάδα και υπεσχέθη να έλθη δια μεγαλυτέρας διακοπάς μετά των παιδιών της». Στα παιδιά της αγόρασε δύο ξύλινα καραβάκια από ένα κατάστημα της Ύδρας.     

Το επόμενο πρωί τη βρίσκει στη Δήλο να απολαμβάνει μπάνιο και θαλάσσιο σκι, μετά από την ξενάγηση στο νησί του θεού Απόλλωνα. Λίγη ώρα αργότερα φτάνει στο λιμάνι της Μυκόνου φορώντας ανοιχτόχρωμο φόρεμα και μαντήλι δεμένο κάτω από το λαιμό. Εκτός από το δήμαρχο και τις αρχές του νησιού στη θερμότατη υποδοχή δίνει το παρών και ο πελεκάνος Πέτρος, η μασκότ του νησιού. Αμέσως τράβηξε την προσοχή της και δεν σταμάτησε να ρωτάει πληροφορίες για το πώς το συμπαθές πτηνό βρέθηκε στο νησί και πριν από πόσα χρόνια. Αυτή η συνάντηση έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη της για πολλά χρόνια και όταν το 1986 ένας μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε και σκότωσε τον Πέτρο, η Τζάκι ανέλαβε πρωτοβουλία να αγοράσει και να δωρίσει έναν άλλο πελεκάνο που του έδωσαν το όνομα Ειρήνη. 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που διοργάνωσε προς τιμή της η εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου, στο σπίτι της στη Μύκονο, η Τζάκι χαρακτήρισε το ταξίδι της «το καλύτερο ταξίδι του κόσμου». Είπε μάλιστα ότι δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευτυχισμένη.  

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, στις 11 Ιουνίου, επισκέφτηκε με το ζεύγος Καραμανλή το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τις ανασκαφές που γινόντουσαν στην περιοχή. Το επόμενο πρωί ανηφόρισε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και είδε από κοντά τον Παρθενώνα, όπου ο έφορος αρχαιοτήτων την ενημέρωσε για τα μάρμαρα που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. «Θα ήθελα να δω τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα» δήλωσε η Τζάκι, κερδίζοντας ακόμα περισσότερο τη συμπάθεια των Ελλήνων. 

Η Τζάκι αγάπησε την Ελλάδα και η Ελλάδα αγάπησε την Τζάκι σε εκείνο το ταξίδι. Η Μύκονος, η Ύδρα και γενικότερα τα ελληνικά νησιά μπαίνουν από τότε εντονότερα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Η Τζάκι θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και η Ελλάδα θα γίνει το δεύτερο σπίτι της, αφού μετά από επτά χρόνια θα παντρευτεί τον Αριστοτέλη Ωνάση. Τα καλοκαίρια τους στο Ιόνιο και ειδικότερα στον Σκορπιό προκάλεσαν διεθνές ενδιαφέρον, με τους παπαράτσι να κρέμονται από κλαδιά δένδρων για μια φωτογραφία. Από τις πιο διάσημες πάντως ήταν αυτές που έβγαλε ο Δημήτρης Κουλούρης που «στόχευε» τον Ωνάση σε κάθε του βήμα, όπως αναφέρει στο βιβλίο που έγραψε η κόρη του Αλεξία με τον τίτλο «Με στόχο τον Ωνάση» και αποκαλύπτει την ιστορία του παπαράτσο πατέρα της.