Σε λίγες μέρες διαθέσιμο στο iPad σας το τεύχος Σεπτεμβρίου του NEWPOSTER. 

Κατεβάστε ΕΔΩ δωρεάν το NEWPOSTER

Νίκος Μουτσινάς

Όσο ανόρεχτος και να ήταν την περασμένη σεζόν, το «Δέστε τους» τσούλησε μια χαρά για μια ακόμη φορά. Το «Νικ ο’ κλοκ», από την άλλη, το πήρε ο Χάρος μετά από ελάχιστες εμφανίσεις. Επρόκειτο για επιθυμία του ίδιου του Μουτσινά, ο οποίος κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι τσαλάκωνε με τρόπο αδέξιο το προφίλ του. Η συνέχεια; Το κανάλι τον ήθελε και του έδινε εξαψήφια αμοιβή για τη σεζόν 2014-2015 (και όταν λέμε εξαψήφια, δεν εννοούμε εκατό χιλιάρικα!), ο ίδιος, όμως, γύρευε περισσότερα. Λέγεται ότι η συμφωνία χάλασε για ένα πεντοχίλιαρο το μήνα, πράγμα που δείχνει και τη φθορά της σχέσης. Η πρώτη του επιλογή για τη συνέχεια ήταν το Mega (και με σαφώς λιγότερα λεφτά), αλλά στο φίνις δείχνει να τον κερδίζει ο ΣΚΑΪ. Η πιάτσα μιλάει για αναβίωση του «Πιο αδύναμου κρίκου» και, αν ισχύει η φημολογία, εκεί θα φανούν τα κότσια του παρουσιαστή. Διότι την πανίσχυρη ανάμνηση της Έλενας Ακρίτα, είναι λίγο δύσκολο να τη σβήσεις απ’ το χάρτη.

Σταμάτης Μαλέλης

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ικανός να βγάλει λαγούς απ’ το καπέλο στην ελληνική μικρή οθόνη, αυτός ο άνθρωπος είναι ο Σταμάτης Μαλέλης. Το έχει αποδείξει επανειλημμένα, και όσο και να πονάει για την κατάσταση διάλυσης της ΔΗΜΑΡ, την τέχνη του αποκλείεται να την ξέχασε. Τα δεδομένα, βεβαίως, στο Φάληρο θυμίζουν ελαφρώς κουβάρι, κι όλοι γνωρίζουν ότι ο Μαλέλης δουλεύει καλύτερα όταν διαθέτει carte blanche ανά χείρας. Η ιδιοκτησία, πάντως, τον εμπιστεύεται απόλυτα και περιμένει από αυτόν να χαράξει ένα καινούργιο ενημερωτικό πακέτο που θα ανοίγει το δρόμο για το 2015 και όχι το… 2005. Τις ικανότητες τις διαθέτει, τις εμπειρίες τις έχει, να τον κοροϊδέψει κανείς, ξεχάστε το, δεν γίνεται, άρα το μοναδικό ζήτημα που απομένει είναι εκείνο του ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη και στον Παναθηναϊκό των αιματηρών οικονομιών, φέρανε φρέσκο δεξί μπακ τον Μπούρμπο από τον ΟΦΗ. Ένα αντίστοιχο δωράκι στον Μαλέλη δεν θα ’ταν πρέπον;

Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Αν ήταν να αφιερώσει κανείς ένα τραγούδι στο διευθυντή ειδήσεων του Μega, αυτό το τραγούδι δεν θα ήταν άλλο από το «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» του Ρουβά. Θα μου πείτε γιατί εύκολα ήταν τόσα χρόνια να κουλαντρίζει κανείς τις απόψεις και τις προτιμήσεις των τριών συνιδιοκτητών του καναλίου; Όχι, δεν ήταν εύκολα, καθόλου εύκολα. Άλλο, όμως, να τραβάς κουπί και να σε ανταμείβει η τηλεθέαση με σουξέ, κι άλλο να βάζεις τα δυνατά σου (και τα άντερά σου) και να προσγειώνεσαι στη δεύτερη θέση, με την ανάσα του Χατζηνικολάου στο σβέρκο. Και να έχεις και τους μετόχους να θέλουν «ανανέωση», γιατί είναι μια λέξη μαγική που καλύπτει όλες τις ευθύνες τις δικές τους. Οπότε ξεκινάμε από τον Σάκη και καταλήγουμε στον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, μιας και μόνο ένας μάγος του βεληνεκούς του θα μπορούσε να χαράξει τη νέα διαδρομή του Μega. Άσε που ήδη ξεκίνησαν οι διαρροές από την πλευρά της Όλγας…  

Δημήτρης Κοντομηνάς

Άμα στον Παναγιωτόπουλο ταιριάζει ο Κόπερφιλντ, στον Κοντομηνά ταιριάζει ο Χουντίνι. Ως αδερφή ψυχή, καθότι τόσο ο θαυματοποιός όσο ο επιχειρηματίας ξέφευγαν και ξεφεύγουν με ευκολία από τα κάθε είδους δεσμά. Όσο και να τον στριμώξεις τον ιδιοκτήτη του Alpha, βρίσκει πάντοτε έναν τρόπο να ξεγλιστράει σαν χέλι. Και να ξαναβγαίνει στον αφρό ατσαλάκωτος, λες και δεν υπέστη καμιά πίεση, κανένα σφίξιμο. Στην περσινή σεζόν, μάλιστα, είχε την ευτυχία να πιάσουν και όλες σχεδόν οι κινήσεις του τηλεοπτικού του επιτελείου. Εκεί που τα άλλα κανάλια αγωνίζονταν για μια-δυο μοναδούλες, στον Alpha έπιαναν κάρβουνο και μεταμορφωνόταν σε πλατίνα. Μέχρι και η Σταματίνα Τσιμτσιλή αναστήθηκε μετά τη… βάπτισή της στα αγιασμένα ύδατα της Κάντζας, και ο Χρήστος Φερεντίνος ξανάγινε σταρ. Εννοείται, πάντως, ότι στην επόμενη σεζόν θα χρειαστεί ακόμη περισσότερες ταχυδακτυλουργίες ο Alpha για να διατηρήσει την ορμή του. Αλλά ποιος είναι διατεθειμένος να ποντάρει κόντρα στη ρέντα του Κοντομηνά;

Γιάννης Πρετεντέρης

Τόσα χρόνια καθόριζε το τοπίο των ειδήσεων. Είτε σου άρεσε είτε τον σιχαινόσουν, δεν υπήρχε καμία, μα καμία περίπτωση να μην τοποθετηθείς απέναντι στον Γιάννη Πρετεντέρη. Να μη σχολιάσεις τα λεγόμενά του, το ύφος του, την ειρωνεία του. Κι ύστερα, το κοινό έπαψε να ασχολείται μαζί του. Πώς βγαίνει ξαφνικά ένα αίσθημα παλιό απ’ τη ζωή σου και παύει να σε απασχολεί πλέον και αναρωτιέσαι τις ώρες που μένεις μόνος σου «τι δουλειά είχα, άραγε, με αυτό το άτομο;». Κάπως έτσι. Εκεί που το παραμικρό σήκωμα φρυδιών του Πρετεντέρη μπορούσε να προκαλέσει μίνι σεισμό, τώρα ακόμη κι αν λύσει τη γραβάτα του (Θεός φυλάξοι!) δεν θα κουνηθεί φύλλο. Εξ ου και το info από τη Μεσογείων, ότι το κανάλι θα ήθελε να βρει επειγόντως ένα «νέο Πρετεντέρη». Και σκέπτομαι εγώ: Ας πούμε ότι υπάρχει αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο άνκορμαν με την εμπειρία, τη γνώση και την άνεση του Πρετεντέρη. Και ας πούμε ότι δεν σέρνει πίσω του κανένα απ’ τα βαρίδια του. Γιατί να υπογράψει στο Mega και να μην πάει με τα διπλά στον Antenna;

Πέτρος Κωστόπουλος

Άντε να δώσουμε και λίγο ψωμάκι στον ΟΠΑΠ! Άντε να ξεκινήσουμε τα στοιχήματα για το αν θα ξαναγυρίσει στη μικρή οθόνη τη νέα σεζόν ο Κωστόπουλος ή θα υλοποιήσει την απειλή του για επιστροφή στον κόσμο των περιοδικών εκδόσεων. Αν θυμάστε καλά, πέρυσι τέτοια εποχή δήλωνε ότι δεν είναι φτιαγμένος για επιχειρηματίας, ενώ προ ολίγων ημερών βγήκε να βροντοφωνάξει ότι δεν τον χωράει το υπαλληλίκι. Όλα αυτά, αφού πρώτα είχε ζητήσει από το Mega και βραδινή εκπομπή, για να συνεχίσει το πρωινάδικο (και του έκλεισαν την πόρτα…) και αφού στη συνέχεια απευθύνθηκε σε κάτι παλιά φιλαράκια (μεταξύ μας, τώρα;) για να τον προωθήσουν σε άλλα κανάλια. Η εποχή είναι δύσκολη, ωστόσο και οι πρώτες νύξεις δεν βρήκαν ευήκοα ώτα. Πάντως, ουδείς καναλάρχης μπορεί να μείνει εντελώς ασυγκίνητος εμπρός στο κύμα δημοσιότητας που ακολούθησε το διαζύγιο Πέτρου-Τζένης, οπότε υπάρχουν ακόμη πιθανότητες. Έστω και στο E Channel, το οποίο μην ξεχνάμε ότι πληρώνει στην ώρα του. 

Φαίη Σκόρδα

Όλοι βγαίνουν και υμνούν την Τζένη Μπαλατσινού, πως ήταν η ήρεμη δύναμη και το σίγουρο χέρι πίσω απ’ τη φουρτούνα του Πέτρου Κωστόπουλου. Για σκεφτείτε, όμως, πού ακριβώς θα ήταν ο Γιώργος Λιάγκας, δίχως αυτή την cool βλαχάρα να τον ισορροπεί και να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Ένα πρωινό μόνο με φωνές, καυγά, τεστοστερόνη και κολοσσιαίες δόσεις δηλητήριου (βλ. Σάσα Σταμάτη) θα είχε προκύψει στον Antenna, με όσα αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο προβολής, χορηγών και θεαματικότητας. Τώρα, όμως, με τη Φαίη να βάζει πάγο στις σχετικά φρικώδεις πρωτοβουλίες του συντρόφου της και των συντελεστών της εκπομπής, όλα δουλεύουν ρολόι. Ρολόι για πρωινάδικο, το γνωρίζω, δεν έχει φιλοδοξίες BBC ή CNN. Είναι, ωστόσο, στο σωστό δρόμο για να μακροημερεύσει και να στήσει το δικό του βασίλειο στη συγκεκριμένη ζώνη. Άσε που η Φαίη είναι καρπερή και σε μια δύσκολη στιγμή θα παίξει με άνεση το χαρτί της εγκυμοσύνης.

Γιώργος Καπουτζίδης

Ήρθε η ώρα ο Καπουτζίδης να αναμετρηθεί με την ιστορία του. Με αυτό τον ογκόλιθο του «Παρά πέντε», που από τη μία του χάρισε την τηλεοπτική αθανασία και από την άλλη του έδεσε τα χέρια. Από τότε που ολοκληρώθηκε το υπερεπιτυχημένο σίριαλ, όλες οι κινήσεις του δημιουργού του ήταν διστακτικές. Την πρώτη σεζόν ήθελε να ξεκουραστεί (κατανοητόν), τη δεύτερη σεζόν ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό (δεκτόν), την τρίτη σεζόν ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο (να το πάρει το ποτάμι), έφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι. Το κοινό, το κανάλι, η AGB θέλανε σίριαλ εδώ και τώρα. Κι ο Καπουτζίδης, εκών άκων, έκατσε και το έγραψε. «Εθνική Ελλάδος» το λένε, Σμαράγδα Καρύδη θα έχει (για να κρατάμε τους δεσμούς με το ένδοξο παρελθόν…), στο Mega θα προβληθεί (γούρι;) κι όλη η αγορά κρατάει την ανάσα της. Αναμφιβόλως θα κάνει σουξέ η σειρά, αλλά το θέμα είναι τι σουξέ ακριβώς. Γιατί «τριαντάρες» μπορεί να προκύψουν και από σπόντα. Απ’ τον Καπουτζίδη, ωστόσο, περιμένουν άπαντες «πενηντάρες» και «εξηντάρες». Κι εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. 

Άκης Πετρετζίκης

Όταν ένα τηλεοπτικό αστεράκι βαφτίζει περιοδικό με το όνομά του, καταλαβαίνεις πως μπήκε σε τροχιά απογείωσης. Για τον Άκη Πετρετζίκη ο λόγος, που τον έφτιαξε η μανούλα του για να μαγειρεύει εμπρός στο φακό. Από νάζι είναι πλήρης, τη χιπστεριά την παίζει στα δάχτυλα, το μάτι το τσακίρικο δεν του λείπει, από ύψος πάει πρίμα, από συνταγές κάτι θυμάται (ας μην το κάνουμε θέμα…), το γυναικείο κοινό τον λατρεύει, μιλάμε για ολοκληρωμένο πακέτο, έτοιμο με φιόγκο. Και δοκιμασμένο σε συνθήκες μάχης, μιας και στην περασμένη σεζόν όχι μόνο τα έβγαλε πέρα με το μαινόμενο Πέτρο αλλά έγραψε και τρελές θεαματικότητες στην ενότητά του. Τα είδαν αυτά στο Mega και του έδωσαν αμέσως προαγωγή. Από Σεπτέμβρη αναλαμβάνει μία καθημερινή εκπομπή με νόστιμα πιάτα και μία εβδομαδιαία ταξιδιωτικού χαρακτήρα. Αν καταφέρει να αποφύγει την υπερέκθεση, θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμη στη μικρή οθόνη. 

Ελληνοφρένεια

Όσο η κρίση θα συντροφεύει τις ζωές μας, τόσο θα παίζει μπάλα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ η «Ελληνοφρένεια». Από τη μία θα σκίζει στα νούμερα, γιατί όλος ο κόσμος θα σπεύδει να ξαλεγράρει τον πόνο του με τα ευφυολογήματά της, και από την άλλη θα έχει εύκολη δουλειά, μιας και θα της έρχεται στο πιάτο η έμπνευση. Τα παιδιά της εκπομπής ξεπέρασαν με σχετική ευκολία τόσο την αποχή από την TV όσο και τη μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι και μετά από μια ολίγον αμήχανη αρχή, βρήκαν το βηματισμό τους. Βοήθησαν, βέβαια, και οι υστερικοί της άλλης πλευράς που ανακάλυψαν στο πρόσωπο του Μπαλούρδου μια εθνική απειλή, αλλά αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να έχεις και το ταλέντο να τις εκμεταλλεύεσαι. Η «Ελληνοφρένεια» το πέτυχε con gusto και τώρα ετοιμάζεται να κατακτήσει ακόμη υψηλότερες θέσεις στους πίνακες της AGB. Αν επιδείξει ευελιξία ανάλογη εκείνης του Λαζόπουλου, θα το καταφέρει άνευ προβλημάτων.  

Οι λογιστές των καναλιών

Καταλαβαινόμαστε υποθέτω…