Μεγάλο πράγμα η τοπική αυτοδιοίκηση και οι άνδρες -και οι γυναίκες τους- με πεπρωμένο! Αλλά επειδή όλα μπερδεύονται γλυκά και ο κόσμος μοιάζει μια αγκαλιά, είδαμε τις ορκωμοσίες των δημάρχων εκ των οποίων δυο μπήκαν στην παιδική μας καρδούλα.

Από νωρίς το απόγευμα το Σάββατο, που είχαμε πάει κομμωτήριο, να περάσουμε και εμείς τις ρίζα και να κόψουμε άκρες να ανασάνει η τρίχα, είδαμε τον κ. Πατούλη του Αμαρουσίου και την σύζυγο του της Πεύκης, με την μακριά κατάξανθη αλά Ραπουντζέλ κώμη, να περιποιούνται τα μαλλιά τους, σε μεγάλο κομμωτήριο της περιοχής.

Εμείς κάναμε βαφή, κούρεμα, φόρμα, νύχι-πετσάκια, πόδι και χέρι και η κα. Πατούλη ακόμη χτένιζε… Τενοντίτιδα θα πάθανε οι κομμώτριες! Το αποτέλεσμα, όμως, δικαίωσε κομμωτές και ξανθή δημοτική σύμβουλο (και απ’ ότι λένε αντιδήμαρχο μελλοντικά) Πεύκης, στην ορκωμοσία του συζύγου! Έλαμψαν τα βόρεια προάστια!

Την ιδία ώρα Σαββάτου, ο Ηλίας Ψινάκης, ο μάνατζερ, ο τηλεοπτικός σταρ, ο κοσμοπολίτης, ο απρόβλεπτος ατακαδόρος, ο αριστοκράτης, ο πολυταξιδεμένος, ο χιλιοπαινεμένος, ο φίλος διασήμων και πλουσίων, ο χιουμορίστας, ο κοσμικός, ο αεράτος, ορκιζόταν στον ιστορικό Μαραθώνα να αντιμετωπίσει δημαρχικά ως άξιος συνεχιστής του Μιλτιάδη, κάθε Δάτη, Αρταφέρνη και φυσικά Δαρείο.
 
Και επειδή οι πανοπλίες των αρχαίων που προάσπισαν την Δύση έναντι των βαρβάρων, γυάλιζαν στον μεσογειακό ηρωικό ήλιο, έτσι και ο δήμαρχος, πλέον, κ. Ψινάκης αποφάσισε να φορέσει ένα εξίσου γυαλιστερό κοστούμι, σινιέ φυσικά, σαν αυτά που καθιέρωσε ο ΛεΠα στα μπουζούκια.
 
 
Ήτο δε τόσο μαυρισμένος από τον ήλιο και ίσως τα σολάριουμ, καλοχτενισμένος με ελεύθερους κυματισμούς στα ολόμαυρα ως μπλε μαλλιά και γυαλιά ηλίου, μες στα σκοτάδια, πολύ μοντέρνα, που έφερνε στον νου εκτός απ’ την πινελιά της υποσυνείδητης συνέχισης της Ιστορίας, μια υπεραγωγή του Μπόλιγουντ! Να του ‘βαζες και ένα τουρμπάνι, να του έφερνες και την κυρία Πατούλη ως Μπιπάσα Μπάσου και θα ‘ταν έτοιμος ο τιμημένος Μαραθώνας να αντιμετωπίσει την εποχή των Μουσώνων…