Για το τελευταίο του ταξίδι “σάλπαρε” σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια, ο βρετανός παραγωγός, ηθοποιός και σκηνοθέτης της επικής ταινίας του 1982, “Γκάντι”, Ρίτσαρντ Ατένμπορο, όπως μετέδωσε χθες το BBC και ανακοίνωσε η BAFTA, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Ήταν η συγκεκριμένη ταινία, η οποία κέρδισε οκτώ βραβεία Όσκαρ και τον καθιέρωσε ως μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες του βρετανικού κινηματογράφου.

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που θεωρείτο από τους τελευταίους της αριστοκρατικής σχολής, του λεγόμενου “Royal acting”, ενώ παράλληλα ήταν ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, αλλά και ένας ακούραστος εργάτης για λογαριασμό διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Το πολύπλευρο και αδιαμφισβήτητο ταλέντο του εκθείασε μάλιστα με την αφορμή του θανάτου του και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, δηλώνοντας ότι: “Η ηθοποιία του στο Brighton Rock ήταν λαμπρή, η σκηνοθεσία του στο Γκάντι ήταν καταπληκτική. Ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο ήταν ένας από τους μεγάλους του κινηματογράφου”.

Γιος ενός πατέρα που ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου και μιας μητέρας που συμμετείχε σε κινητοποιήσεις εναντίον του Ισπανού δικτάτορα στρατηγού Φράνκο, γεννήθηκε την 29η Αυγούστου 1923, στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, χρίστηκε ιππότης το 1976 με τελικό επιστέγασμα τον τίτλο του βαρόνου, τον οποίο έλαβε τον Ιούνιο του 1993.

Παράλληλα με την περίοπτη θέση του στα σκηνοθετικά δρώμενα, είχε υποδυθεί ρόλους σε πολλά φιλμ, περιλαμβανομένης και της γνωστής ταινίας επιστημονικής φαντασίας, “Jurassic Park”, ενώ έπαιξε και απροσάρμοστους και αδικημένους χαρακτήρες σε ταινίες που γυρίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως στα φιλμ “Brighton Rock”, “Seance on a Wet Afternoon”, και “10 Rillington Place”.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευγενική αυτή φυσιογνωμία με τις αριστοκρατικές καταβολές, έμελλε για έξι δεκαετίες να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, τόσο στο βρετανικό θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο και μέσα από τα έργα του θα παραμείνει διαχρονικά στο προσκήνιο όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Καλό ταξίδι…

Παρακολουθήστε στο ακόλουθο βίντεο ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του επιφανούς σκηνοθέτη και ηθοποιού:

https://www.youtube.com/watch?v=E0E5NoGgRLk