Οι Ρώσοι αν μη τι άλλο γίνονται πολύ ευέξαπτοι εάν κάποιος θίξει την ιστορία τους. Και δεν τους ενδιαφέρει εάν πρόκειται για ηγέτες που η Δύση έχει αποκαλέσει κατά το παρελθόν «αιμοσταγείς», «παρανοϊκούς» και με άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να προκαλούν σε κανέναν εντύπωση οι έξαλλες αντιδράσεις που προκάλεσε η βεβήλωση ενός εκ των σημαντικότερων κτιρίων της Μόσχας, αρχιτεκτονική κληρονομιά των χρόνων που ακολούθησαν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για έναν από τους επτά ουρανοξύστες του Στάλιν, κτίρια που χτίστηκαν από το 1947 έως και το 1953 προς τιμήν του αμφιλεγόμενου σοβιετικού άρχοντα και έχουν πλέον αποκτήσει τη δική τους εξέχουσα σημασία για τη Μόσχα.
Και ο ακτιβισμός στον οποίο προχώρησαν τα τρία άτομα (που συνελήφθησαν όπως αναμενόταν σε χρόνο dt) είχε συμβολισμούς έντονους, σε μία περίοδο πατριωτικής έξαρσης που έφερε η προσάρτηση της Κριμαίας και η ευθεία στήριξη των αυτονομιστών ανταρτών που μάχονται στην ανατολική Ουκρανία.
Οι τρεις λοιπόν αποφάσισαν να περάσουν ένα μήνυμα απλό και… πολιτικό: Έβαψαν το μισό χρυσό αστέρι με το σφυροδρέπανο που βρίσκεται στην κορυφή του ουρανοξύστη, ύψους 176 μέτρων, γαλάζιο, στα χρώματα δηλαδή της ουκρανικής σημαίας. Και για να γίνουν πιο ακριβείς στις προθέσεις τους, στην κορυφή του αστεριού έβαλαν και μια… αληθινή σημαία της γειτονικής χώρας.
Το αν μη τι άλλο ασυνήθιστο γεγονός προκάλεσε το σχετικό σούσουρο στη ρωσική πρωτεύουσα αλλά και στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν το γεγονός. Όπως επίσης, αναμενόμενη ήταν και η αντίδραση του ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός, μία προσπάθεια που μάλλον έφτανε στα όρια του κωμικού.
«Είναι συμβολικό το γεγονός ότι ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Μόσχα βάφτηκε στα χρώματά μας. Καλώ όλους τους ουκρανούς του κόσμου να σηκώσουν τις σημαίες της χώρας προς τιμήν της ημέρας της ανεξαρτησίας μας, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “τα χρώματά μας”», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.
Όπως και να χει, την… πρωτοβουλία των τριών ατόμων πλήρωσαν τα συνεργεία καθαρισμού που τους έβαλε διπλοβάρδια ο Πούτιν και πέρασαν αρκετές ώρες μέσα στον ήλιο καθαρίζοντας το μνημείο.