Κορυφαία λογοτεχνική διάκριση για τον καταδικασμένο σε θάνατο, συγγραφέα των "Σατανικών στίχων"

Στον Σαλμάν Ρούσντι το Βραβείο Λογοτεχνίας "Χανς Κρίστιαν Άντερσεν".

Κορυφαία λογοτεχνική διάκριση για τον καταδικασμένο σε θάνατο, συγγραφέα των "Σατανικών στίχων"

Στον Σαλμάν Ρούσντι το Βραβείο Λογοτεχνίας "Χανς Κρίστιαν Άντερσεν".


Ο συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι, έλαβε πρόσφατα το Βραβείο Λογοτεχνίας "Χανς Κρίστιαν Άντερσεν", που αποτελεί τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση στη Δανία.

Ο 67χρονος συγγραφέας παρέλαβε το βραβείο από τη Δανή πριγκίπισσα Μέρι, στην πόλη Όντενσε, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας του γεγονότος πως ο συγγραφέας συνεχίζει πάντοτε να είναι στόχος μιας ενδεχόμενης απόπειρας δολοφονίας, βάσει ενός φετφά που έχει εκδοθεί στο Ιράν.

Πριν από την τελετή της απονομής, ο Ρούσντι έλαβε μέρος σε τιμητική εκδήλωση στην κεντρική βιβλιοθήκη της Όντενσε, όπου μίλησε για το αυτοβιογραφικό έργο του, το βιβλίο "ΤΖΟΖΕΦ ΑΝΤΟΝ".

Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012, εξιστορεί την περιπέτειά του μετά την έκδοση του φετφά από τον πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, και για δέκα χρόνια, έως το 1998.
 
Το λογοτεχνικό βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 500.000 κορονών Δανίας (67.000 ευρώ), απονέμεται σε διαφορετικό συγγραφέα κάθε δύο χρόνια στη μνήμη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του παγκοσμίου φήμης Δανού συγγραφέα. Από τη θέσπισή του το 2010 έως σήμερα έχει απονεμηθεί στον Πάουλο Κοέλο, στην Ιζαμπέλ Αλιέντε και την Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ.

Σαλμάν Ρούσντι γεννήθηκε στη Βομβάη το 1947, μετανάστευσε στην Αγγλία το 1961, ενώ σήμερα ζει στην Αμερική. Τα βιβλία του, που στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έχουν τιμηθεί με σημαντικότατα βραβεία, ενώ ο ίδιος, το 2007, χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στη λογοτεχνία.

Τα έργα του Ρούσντι πάντα ξεσηκώνουν θύελλα κριτικών και συζητιούνται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το δε μυθιστόρημά του "Σατανικοί στίχοι" στάθηκε αιτία της έκδοσης φετφά εις βάρος του συγγραφέα από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, μια περιπέτεια η οποία ενέπνευσε τη συγγραφή του αυτοβιογραφικού "ΤΖΟΖΕΦ ΑΝΤΟΝ – Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟΥ".

Σήμερα, ο Σαλμάν Ρούσντι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εν ζωή συγγραφείς, ενώ τα έργα του αποτελούν αριστουργήματα που άλλαξαν για πάντα τη φυσιογνωμία της αγγλόφωνης λογοτεχνικής παράδοσης τόσο στην Ινδία όσο και σε όλο τον κόσμο.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα