H ανακάλυψη έγινε από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου στο Νόξβιλ του Τενεσί και αφορά στον αστεροειδή DA 1950 που έχει διάμετρο περίπου 1χιλιόμετρο και περιστρέφεται με εξωφρενική ταχύτητα κάθε δύο ώρες και έξι λεπτά ενώ ταξιδεύει με την εξωφρενική ταχύτητα των 9 χλμ το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ταχύτητα της περιστροφής του λογικά θα έπρεπε να τον διαλύσει όμως διατηρεί τον όγκο του ακέραιο εξ’ αιτίας των συνεκτικών δυνάμεων που είναι γνωστές van der Waals που τον κάνουν να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας και δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα σε άλλο αστεροειδή.

Σε απλά ελληνικά φανταστείτε έναν  διαστημικό όγκο 1 χιλιομέτρου με αυτήν την ταχύτητα να συγκρούεται με τον πλανήτη Γη. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό αν συμβεί θα συμβεί στις 16 Μαΐου του 2880. Τα λιγότερα καλά νέα είναι ότι μολονότι η πιθανότητα να συμβεί αυτή η σύγκρουση  είναι μόλις 0,3% αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε πάνω από 50% των πιθανοτήτων σύγκρουσης οποιουδήποτε άλλου αστεροειδή με τη Γη. Κάτι που δεν είναι αμελητέο αν θυμάστε την τελευταία πτώση αστεροειδούς σε ρωσικό έδαφος.