Σου λέει κάτι η λέξη “μπουρνέσας”;  Αν όχι, εδώ είμαστε εμείς, να σου φέρνουμε στο πιάτο οτιδήποτε περίεργο και προβοκατόρικο κυκλοφορεί σε κάθε γωνιά της γης…

Ή,  για να ακριβολογούμε στην περίπτωση αυτή, στην ίδια μας τη γειτονιά. Την Αλβανία. Εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχουν κάποιες γυναίκες που έχουν απαρνηθεί το ίδιο τους το φύλο και επέλεξαν από μικρή κιόλας ηλικία (από την εφηβεία τους συγκεκριμένα) να ταυτιστούν με τα ανδρικά πρότυπα.

Τη περίοδο, δηλαδή, της ζωής όπου κάθε κορίτσι ανακαλύπτει πέρα από τον εαυτό και τη σεξουαλικότητά του, οι συγκεκριμένες γυναίκες βρήκαν αυτό που ζητούσαν στα στενά πλασία ενός αντρικού παντελονιού.

Τις (;) βρήκε στη βόρεια Αλβανία η βραβευμένη φωτογράφος Jill Peters, της οποίας το έργο εστιάζει στις επιμέρους ταυτότητες των ανθρώπων, τη σεξουαλικότητα τους, την κουλτούρα του παρελθόντος αλλά και αυτή του σήμερα. Στην περίπτωση των “μπουρνέσας”, τους οποίους με καταπληκτικό τρόπο αιχμαλωτίζει φωτογραφικά, δυσκολεύεται κανείς να συνειδητοποιήσει τις διαφορές των συγκεκριμένων γυναικών από έναν άνδρα παρόμοιας ηλικίας.

Λέγεται, πάντως, πως η τάση αυτή, η οποία συναντά τις ρίζες της στη γειτονική χώρα από τον 15ο κιόλας αιώνα, αντικατοπτρίζει μια απονενοημένη προσπάθεια των γυναικών να ενταχθούν στην πατριαρχική κοινωνία της γείτονος και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο ένα κοινωνικό στάτους το οποίο ως γυναίκες δύσκολα θα απολάμβαναν. Κάτι που μάλλον το έχουν καταφέρει, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι καθόλα αποδεκτές και σεβαστές από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο.

Ας τις γνωρίσουμε μία-μία στο φωτογραφικό αφιέρωμα που ακολουθεί…