Πριν από μερικές ημέρες ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας Coriere della Sera στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Ερμπίλ, είχε μία «φαεινή» ιδέα. Έψαξε και βρήκε στο… τηλέφωνο ένα από τα μέλη της φοβερής και τρομερής ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Και μπορεί ο διάλογος που ακολούθησε να ήταν σύντομος, ωστόσο υπήρξε διαφωτιστικός για τις προθέσεις του ΙΚ: Τόσο για τους «αλλόθρησκους» πληθυσμούς που κατοικούν στο βόρειο Ιράκπεδίο δράσης της οργάνωσης– όσο και για τη φήμη που τη συνοδεύει· από την άνετη προέλαση των ανταρτών που διαλύουν όπου βρουν τα ιρακινά στρατεύματα, έως και τις βαρβαρότητες που διαπράττουν στο πέρασμά τους.

Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο Χατζί Οτμάν, που όπως είπαν στο δημοσιογράφο οι εκτοπισμένοι χριστιανοί της Μοσούλης είναι ο υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις μη μουσουλμανικές κοινότητες.

Κυρίως όμως είναι αυτός που τους «φακέλωσε», λαμβάνοντας τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους, για να ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα το «φιρμάνι» από τα τζαμιά της πόλης που έδινε τρεις επιλογές στους χριστιανούς της Μοσούλης: Είτε να προσηλυτιστούν στο ισλαμικό δόγμα που ακολουθεί το ΙΚ, είτε να εκτελεστούν, είτε να πληρώσουν κεφαλικό φόρο για να γλιτώσουν το κεφάλι τους.

«Είναι ευπρόσδεκτοι, μπορούν να επιστρέψουν (σ.σ. οι χριστιανοί). Αλλά με έναν όρο: να ασπαστούν το ισλάμ. Τότε θα τους υποδεχθούμε σαν αδελφούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, το Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά δεν διαψεύδει τους εκβιασμούς που απευθύνει στους πληθυσμούς των περιοχών που καταλαμβάνει. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του φαίνεται να υπερθεματίζει αυτές τις κινήσεις, που κάλλιστα θα μπορούσαν να φανούν προσοδοφόρες για τους αντάρτες.

Οι τζιχαντιστές λοιπόν δεν αποκλείουν τη συμβίωση με άλλα θρησκευτικά δόγματα. Απλά φροντίζουν από την αρχή να κάνουν σαφές πως όποιος δεν ασπαστεί το δόγμα τους θα έχει… βίο αβίωτο στις περιοχές που ελέγχουν από το βόρειο Ιράκ, έως και τη Συρία.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δυνατοί είμαστε»

Κατά τη στιχομυθία, μεγάλη αναφορά γίνεται και στη στρατιωτική ισχύ του Ισλαμικού Κράτους. Ο εκπρόσωπος των τζιχαντιστών μπορεί να μην γίνεται σαφής σχετικά με τον οπλισμό που κατέχουν οι αντάρτικες ομάδες, εμφανίζεται ωστόσο υπέρ του δέοντος αισιόδοξος.

«Πώς εξηγείτε τις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες των μαχητών του Χαλιφάτου; Τι επέτρεψε την προέλασή σας στα κουρδικά εδάφη;», ρωτάει ο δημοσιογράφος για να λάβει μία απάντηση που δεν χωρά παρερμηνείες:

«Αυτό δεν είναι τίποτα. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Μέχρι τώρα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει παρά ελάχιστες από τις δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορείτε ούτε να φανταστείτε πόσο δυνατοί είμαστε (…) Έχουμε τεράστια δύναμη. Θα μείνετε έκπληκτοι. Δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε».

Και ο Οτμάν συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξος, ακόμα και όταν τον ρωτά ο ιταλός δημοσιογράφος για τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που άρχισαν πρόσφατα.

«Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τους Αμερικανούς, ούτε στο παρελθόν που ήμασταν πιο αδύναμοι. Πώς είναι δυνατόν να τους φοβόμαστε σήμερα; Τους πολεμήσαμε πριν και θα τους πολεμήσουμε και τώρα», απαντά.

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος.

Από που όμως πηγάζει αυτή η σιγουριά; Τι είναι αυτό που κάνει τους τζιχαντιστές να έχουν τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση στα πεδία των μαχών;

Τους τελευταίους μήνες η αλήθεια είναι πως το Ισλαμικό Κράτος αύξησε τη δύναμη πυρός του. Οι αστραπιαίες επιθέσεις του περασμένου Ιουνίου, έδωσαν τη δυνατότητα στους αντάρτες να αποσπάσουν πολύτιμα λάφυρα από τα ιρακινά στρατεύματα τα οποία υποχωρούσαν ατάκτως στη θέα των… τζιχαντιστών ατάκτων.

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός – τεθωρακισμένα, πυροβόλα και πυρομαχικά- προερχόμενος από το οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν δώσει ένα σκασμό δισεκατομμύρια δολάρια για να ανασυστήσουν και να εξοπλίσουν τις Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, οι αντάρτες έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στα πεδία των μαχών του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία, όπου για πολλούς μήνες πρωταγωνίστησαν στις βιαιότητες και τις επιθέσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ.

«Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα»

Και λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο ο αντάρτης του Ισλαμικού Κράτους η κουβέντα φτάνει και στις βιαιότητες κατά της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι.

«Τι κάνατε στις γυναίκες τους; Είναι αλήθεια ότι έγιναν οι σεξουαλικές σας σκλάβες;» ρωτά ο δημοσιογράφος για να λάβει μια οργισμένη απάντηση από τον συνομιλητή του:

«Όχι βέβαια! Αυτά τα ψέματα τα διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Όλα είναι ψέματα. Δεν κάνουμε τέτοια πράγματα (…). Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα, καταλάβατε; Φτάνει με αυτά τα ψέματα».

Πέραν των αφορισμών κατά των δυτικών μέσων ενημέρωσης και αόριστων διαψεύσεων ο Οτμάν, από τα όσα λέει φαίνεται να επιβεβαιώνει κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τη φήμη την οποία απέκτησε από τις βιαιότητες που διαπράττουν τα μέλη του σε Συρία και Ιράκ ως ένα πρώτης τάξεως ψυχολογικό όπλο για να διευρύνει την επιρροή του στα κατακτημένα εδάφη και να διασφαλίσει την υπακοή των κατοίκων.

Σε καιρό πολέμου, οι φήμες που διαδίδονται από τους εκτοπισμένους πληθυσμούς μπλέκονται με τη σκληρή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα το Ισλαμικό Κράτος να περιβάλλεται περίπου από έναν μύθο τόσο για τα πεπραγμένα του όσο και για τις προθέσεις του.

Γιατί σε τελική ανάλυση, οι μαχητές του πολεμούν με έναν πόλεμο όρους που έχουμε να δούμε πολλές δεκαετίες, και αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ.

Ο θρησκευτικός φανατισμός των τζιχαντιστών ανταρτών μπορεί μονάχα συγκριθεί με τον ιδεολογικό φανατισμό που πολέμησαν τα στρατεύματα του Χίτλερ – ιδίως τα SS- κατά την εκστρατεία στη Ρωσία, με αποτέλεσμα πάνω από 10 εκατομμύρια Σοβιετικοί έχασαν τη ζωή τους…