Χρόνια τώρα ο άνθρωπος παλεύει να “δαμάσει” διάφορες ασθένειες που τον ταλανίζουν και του αφαιρούν πολύτιμα χρόνια στερώντας του την απόλαυση της ζωής, της χαράς, του έρωτα.

Μία από τις ασθένειες που είναι στενά συνδεδεμένες με τη βίωση της ιεροτελεστίας της ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ των ανθρώπων, αλλά από την άλλη όψη του νομίσματος, είναι η μόλυνση του οργανισμού από τον ιό HIV, γνωστού και με την ονομασία της ασθένειας του Aids.

Η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο συνεχίζει ακατάπαυστα να διεξάγει έρευνες για την ανακάλυψη της αποτελεσματικής θεραπείας της εν λόγω νόσου, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη κατακτήσει την πολυπόθητη κορυφή της επιτυχίας. Άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους υποκύπτοντας στα όσα “χαράζει” στο σώμα και την ψυχή τους ο ιός HIV, όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντοτε τελευταία.

Προς την κατεύθυνση της ανακάλυψης της συγκεκριμένης θεραπείας, κινήθηκε και μια Ελληνίδα ερευνήτρια με τους επιστημονικούς της συνεργάτες, που έκαναν πρόσφατα μια σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”, παρουσιάζοντας το πώς ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο “μακάκου” (ένα είδος μικρών μαϊμούδων), που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.

Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης κατάφερε με την ομάδα της να πετύχει για πρώτη φορά τη μόλυνση μαϊμούδων με τον ιό HIV.

Σκοπός της έρευνας είναι να συμβάλει καθοριστικά στη μελέτη και θεραπεία του Aids και να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο. Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου.

Για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε “χιμαιρικό” συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.

“Η προσέγγισή μας θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη θεραπειών και προληπτικών μέτρων για τους ασθενείς”, δήλωσε η κ.Χατζηιωάννου δίνοντας σε όλους μας ελπίδα για την έλευση μιας εποχής όπου ο άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει άφοβα τον έρωτα και την εγγύτητα χωρίς να ανησυχεί για την εμφάνιση “κακών δράκων”, που ρίχνουν σκιά στην ομορφότερη ένδειξη αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων.