Εξωπραγματική καλλονή ή απλώς μια μέτρια κουτσοδόντα που είχε τον τρόπο να σαγηνεύει; Αισθησιακή βασίλισσα ή αδίστακτη δολοφόνος; Παραδομένη στον πόθο ή στην απληστία της; Θεά ή ψωνάρα; Το πιο πιθανό είναι πως ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να απαντήσει σε όλα αυτά γι ‘αυτό και η Κλεοπάτρα θα είναι ο απόλυτος γυναικείος μύθος του αρχαίου κόσμου.

Δεν είναι και λίγο να είσαι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη δυναστεία των Πτολεμαίων, τελευταία Φαραώ μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, ανεβασμένη στο θρόνο από τα 18 σου, παντρεμένη με τους αδελφούς σου, ερωμένη και μητέρα του παιδιού του Ιούλιου Καίσαρα και μετά του Μάρκου Αντώνιου. Με αυτά και πολλά άλλα αναγκαστικά κάποια στιγμή την ψωνίζεις και παραγγέλνεις από τον μαρμαρά να σου στήσει άγαλμα που αποδεικνύει ότι είσαι μετενσάρκωση της θεάς Ίσιδας.

Κατ’ αρχάς φταίει το όνομα. Που προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις «κλέος» και «πατέρας». Σε απλή μετάφραση «η δόξα του πατέρα.» Ιστορικός δεν είμαι και ούτε έχω κάποια τέτοια φιλοδοξία, αλλά από ότι διάβασα η Κλεοπάτρα έκανε παιδιά με όλους σχεδόν τους συντρόφους της κάποια από τα οποία δεν την έβγαλαν καθαρή μετά το θάνατό της. «Βοήθησε»  στο ξεπάστρεμα μερικών ενοχλητικών για την κυριαρχία της, συγγενών και φίλων αλλά μετά τη δολοφονία του προστάτη της Ιούλιου Καίσαρα έχασε την μπάλα.

Επόμενη λύση η αγκαλιά του Μάρκου Αντώνιου που έπεσε κι αυτός ξερός απέναντι στη γοητεία της. Τόσο ώστε με διαταγή της να διατάξει τη δολοφονία της αδελφής της, Αρσινόης. Και μετά να επιλέξει να συνταχθεί με τα ναυτάκια της Κλεό απέναντι στον υιοθετημένο «κληρονόμο» και αυτοκράτορα της Ρώμης, Οκταβιανό Αύγουστο. Χάλια η ναυμαχία για τον Μάρκο Αντόνιο που στη θάλασσα τα έκανε θάλασσα. Ο ρομαντικός θρύλος λέει ότι βλέποντας την αποτυχία του επέλεξε να αυτοκτονήσει τοποθετώντας σε βολική θέση σπαθί στα σωθικά του.Κάτι που το έκανε επειδή τον πληροφόρησαν ότι η Κλεοπάτρα είχε ήδη αυτοκτονήσει.

Αμ δε! Μια χαρά ήταν ακόμα η Κλεό. Τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι αντικρουόμενες ιστορίες που και ο Φώσκολος θα τις ζήλευε, λένε ότι ο Μάρκος Αντώνιος σύρθηκε λαβωμένος μέχρι το ναό που η Κλεοπάτρα είχε κρυφτεί και μετά αυτή αυτοκτόνησε. Άλλοι λένε ότι τα κατάφερε μετά από απανωτές προσπάθειες κι αφού ο Οκταβιανός δολοφόνησε το γιο της με τον Καίσαρα, τον Καισαρίωνα.

Μόνο που κι εκεί ιστορικά υπάρχει ένα ψιλό μπέρδεμα. Η μία εκδοχή είναι ότι εκείνη έστειλε την επιστολή στον Μάρκο Αντόνιο ότι πέθανε που τον έκανε να μαχαιρωθεί. Επειδή θεώρησε πως πίστεψε ότι την πρόδωσε και φοβήθηκε την οργή του. Μόλις  το έμαθε όμως την έπιασαν οι ευαισθησίες της και ζήτησε να τον φέρουν στην αγκαλιά της όπου και πέθανε. Και μετά αυτοκτόνησε και η ίδια. Με μία ή με δύο κόμπρες, παίζουν οι εκδοχές. Που τη δάγκωσαν στο βυζί όπως προτιμούν να απεικονίζουν το θάνατό της οι ρομαντικοί ζωγράφοι. Ή στο χέρι που μου φαίνεται και πιο πρακτικό. Δηλαδή κόμπρα στο βυζί σου; Έχω κάνει κι έχω κάνει κουλά αλλά ως ένα όριο.

Οι πιο ψύχραιμοι, λιγότερο ρομαντικοί και περισσότερο συνωμοσιολόγοι ιστορικοί αναφέρουν άλλες δύο εκδοχές:  1) Πως απλά πήρε ένα μαρτίνι κοκτέιλ δηλητηρίου από αυτά που κάνουνε καλά τη δουλειά τους ακόμα και όταν τα πίνεις μπόμπα στα μπαρ. 2) Ότι στ’ απ΄αυτά της να αυτοκτονήσει, μια χαρά ήθελε να ζήσει αλλά την εξόντωσε ο Οκταβιανός Αύγουστος. Στέλνοντας της ένα καλαθάκι με σύκα που μέσα του κρυβόταν ένας φίδουλας.

Ναι, η Κλεοπάτρα υπήρξε η μοναδική γυναίκα που απείλησε την κυριαρχία της Ρώμης. Και σίγουρα την πραγματική της ιστορία δεν θα τη μάθουμε ποτέ από τη θρυλική ταινία «Κλεοπάτρα» του 1963 με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Τέιλορ δίπλα στον Ρίτσαρντ Μπάρτον σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς. Μία από τις πιο ακριβές ταινίες όλων των εποχών, (το budget της με τον πληθωρισμό υπολογίζεται σήμερα σε πολύ παραπάνω των 300 εκ. δολαρίων) διάρκειας 4 (το αρχικό cut ήταν 6) ωρών  και ανεπανάληπτου οπτικού μεγαλείου αλλά και βαρεμάρας.

Που πήγε άπατη στα ταμεία και παρά λίγο να κλείσει τα στούντιο της Fox. Τόσο εξαιτίας των καυγάδων της Λιζ και του Μπάρτον, όσο και εξαιτίας διάφορων άλλων κακοτυχιών, καθυστερήσεων και φυσικά των απίστευτα ακριβών κοστουμιών και σκηνικών. 65 διαφορετικά κοστούμια για τη Λιζ ένα εκ των οποίων ήταν φτιαγμένο από χρυσό 24 καρατίων. 26.000 κοστούμια συνολικά για τους υπόλοιπους και 79 σκηνικά.

Για έναν όχι και τόσο αδιευκρίνιστο λόγο, η Κλεοπάτρα ακόμα και σήμερα συνεχίζει να συναρπάζει. Δεν είναι λίγο να είσαι μια Ελληνίδα γυναίκα που έφτασες στο παρά πέντε να καταστρέψεις την αρχαία Ρώμη και το σύγχρονο Χόλιγουντ (που με το πέρασμα του χρόνου του έφερε πίσω σαν ταινία τα λεφτά του).  Και στο κάτω κάτω, τι στο διάολο αξίζει η ζωή, αν δεν υπάρχουν ανάμεσα μας, στη μυθολογία μας, μερικοί biggerthanlife; Δηλαδή μεγαλύτεροι από την καθημερινότητά μας;