Σε συνέντευξη του στο πρωινό πρόγραμμα του καναλιού ΙΤV, o Mάικλ Μόσλι, δημιουργός της δημοφιλούς δίαιτας «5:2» με επιχειρήματα «ακύρωσε» όλα όσα πιστεύουμε ή φιλοδοξούμε να πετύχουμε τις ώρες που ιδρώνουμε στο γυμναστήριο. Βραβευμένος δημοσιογράφος και παρουσιαστής για χρόνια εκπομπών πάνω στη βιολογία και την ιατρική, είχε ασχοληθεί ξανά με το θέμα της γυμναστικής στο ντοκιμαντέρ του 2012 «Η αλήθεια γύρω από την άσκηση.»
O ίδιος είπε στη συνέντευξη: «Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρηθούμε σε φόρμα όχι όμως για να χάσουμε βάρος. Mισό κιλό λίπους αντιστοιχεί σε 3.500 θερμίδες. Για να κάψεις αυτό το μισό κιλό λίπους χρειάζεται να τρέξεις πάνω από 60 χλμ. Τρέχοντας για ένα μίλι (γύρω στο 1,6 χλμ) καις 100 θερμίδες. Για παράδειγμα για να κάψεις ένα μάφιν που έχει περίπου 500 θερμίδες χρειάζεται να τρέξεις γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Κι ένας καφέ λάτε των 150 θερμίδων χρειάζεται 1 ώρα περπάτημα.
Η πεποίθηση του ότι θα χάσεις βάρος με σκληρή γυμναστική σου επιτρέπει σαν επιβράβευση του κόπου σου, να ανταμείψεις τον εαυτό σου με διάφορα κεράσματα και διατροφικές παρασπονδίες που τελικά απλώς θα προσθέσουν κιλά. Και η διαπίστωση της αποτυχίας του να χάσεις κιλά, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία σου αλλά και την υγεία σου με την υπερπροσπάθεια.
Όσο για την έκκριση ενδορφίνης που συνδέεται με το αίσθημα της ευφορίας, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη. Τα μόρια της ενδορφίνης είναι ιδιαίτερα μεγάλα σε μέγεθος για να διαπεράσουν τον εγκέφαλο. Και μολονότι κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το ότι βγαίνεις στον καθαρό αέρα. Έχει να κάνει με το ότι καθαρίζει το κεφάλι σου, είτε βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου, είτε παίζεις γκολφ.
Αντιθέτως, πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει ότι μικρά σε χρονική διάρκεια, διαστήματα έντονης άσκησης, 1 με δύο λεπτά την μέρα για 6 εβδομάδες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα άνω των 65 ετών όσον αφορά στην πίεση. Και μία σε λογικά πλαίσια σωματική δραστηριότητα μπορεί να συντελέσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου πιθανότατα λόγω της διατήρησης των σωματικών ορμονών σε υγιή επίπεδα».