Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη Μαύρη Ήπειρο, στις οποίες φαίνονται άνθρωποι που κατά πάσα πιθανότητα έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να έχουν αφεθεί αβοήθητοι στους δρόμους για ώρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός άνδρα στη Γουινέα, ο οποίος κείτεται ανάσκελα στο δρόμο δίπλα από μια λακούβα γεμάτη από νερό.

Λέγεται ότι κατέρρευσε στο συγκεκριμένο σημείο και πως κανείς δεν έσπευσε για ώρες να τον βοηθήσει. Η μόνη αντίδραση ήρθε από πλευράς αστυνομίας, η οποία πήγε στο σημείο προκειμένου να αποκλείσει την περιοχή και να εμποδίσει τον οποιονδήποτε να πλησιάσει το πιθανό θύμα του ιού.

Σε πολλές περιπτώσεις, πολλά από τα θύματα (ή απλώς ύποπτοι φορείς) του ιού,αφήνονται στο δρόμο από τους ίδιους τους συγγενείς τους οι οποίοι είναι ανίκανοι να τους βοηθήσουν.

Την ίδια στιγμή, ένας 75χρονος Ισπανός ιερέας, ο Μιγκέλ Παράχες μεταφέρθηκε πριν από λίγες ώρες με στρατιωτικό αεροπλάνο και με αυξημένα μέτρα προστασίας από την τη Λιβερία στην Μαδρίτη. Ο άτυχος Ισπανός (δεξιά στη φωτό που ακολουθεί), χτυπήθηκε από τον ιό και είναι ο πρώτος άνθρωπος που μεταφέρεται στην Ευρώπη προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία.

Τόσο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, όσο και κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο της ισπανικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε πλήρη καραντίνα.

Η επέλαση του ιού, έχει προκαλέσει τον πανικό σε αρχές και πολίτες πολλών αφρικανικών χωρών. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η σημερινή κατάσταση είναι τρεις φορές χειρότερη από την επιδημία που ξέσπασε το 1976.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 1711 περιπτώσεις στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε, εκ των οποίων οι 932 είναι θανατηφόρες.