Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου του 1960, στην ηλικία των 62 ετών, έφυγε από τη ζωή, ο πασίγνωστος ιταλός σχεδιαστής παπουτσιών, Σαλβατόρε Φεραγκάμο, το όνομα του οποίου ήταν συνυφασμένο με την πρωτοπορία και τη ρηξικέλευθη προσέγγιση στη δημιουργία του κάθε παπουτσιού ξεχωριστά. Γεννημένος τον Ιούνιο του 1898, στην πόλη Μπονίτο και όντας το ένατο κατά σειρά παιδί, μιας οικογένειας με δεκατέσσερα παιδιά, δημιούργησε το πρώτο ζευγάρι παπούτσια στην ηλικία των εννέα ετών, με σκοπό να τα φορέσει η αδελφή του στη βάφτισή της και από εκείνη τη στιγμή ένιωσε μέσα του το “κάλεσμα” για την ισόβια ενασχόλησή του με την τέχνη της δημιουργίας παπουτσιών.

Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους σταρ του Χόλυγουντ και γνωστές εταιρείες στον κόσμο της μόδας εξακολουθούν να μιμούνται μέχρι και σήμερα το ξεχωριστό ύφος που χαρακτήριζε τις δημιουργίες του και ιδίως τον καινοτόμο σχεδιασμό των λεγομένων τακουνιών, γνωστών και με την ονομασία “πλατφόρμες”, που στολίζουν τα γυναικεία πόδια, ενώ δεν στερούνται πρακτικότητας και άνεσης.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής εκπαίδευσης που έλαβε για ένα χρόνο στη Νάπολη, άνοιξε το πρώτο του μαγαζί διάθεσης των παπουτσιών που δημιουργούσε με περισσή αγάπη και μεράκι, στο σπίτι των γονιών του και το 1914 τόλμησε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Βοστόνη, την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Σάντα Μπάρμπαρα ώσπου έφτασε και στο Χόλυγουντ, όπου χάραξε μια λαμπερή πορεία, η αύρα της οποίας διαρκεί μέχρι σήμερα στα παγκόσμια σαλόνια της μόδας και της υψηλής ραπτικής στο χώρο του σχεδιασμού  παπουτσιών.

Μετά την πάροδο δεκατριών χρόνων στο Χόλυγουντ, επέστρεψε ξανά στην αγαπημένη του Ιταλία, το 1927, αυτή τη φορά όμως εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία ξεκινώντας να σχεδιάζει παπούτσια για μερικές από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες γυναίκες του αιώνα, όπως την Εβίτα Περόν, τη Μέριλιν Μονρόε, τη Ρίτα Χέιγουορθ, την Όντρεϊ Χέπμπορν, τη Γκρέτα Γκάρμπο και τη Σοφία Λόρεν. Ίδρυσε το ατελιέ του σε έναν από τους πιο φημισμένους δρόμους, στη Via Mannelli και μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο φημισμένος στο χώρο που διάλεξε να υπηρετήσει από μικρό παιδί.

Παρόλα αυτά, όμως, λόγω της μη ενδεδειγμένης εκ μέρους του διαχείρισης των οικονομικών και των επιχειρησιακών θεμάτων, η εταιρεία που με τόσο μεράκι δημιούργησε, άγγιξε το 1933, τη χρεοκοπία. Αργότερα, ωστόσο-δηλαδή κατά τη διάρκεια του έτους 1955-η εταιρεία του κατόρθωσε να ξεπεράσει το σκόπελο και να αναδειχθεί σε μία επικερδή βιομηχανία, όπου γύρω στους 700 περίπου ειδικούς τεχνίτες, στο χώρο της σχεδίασης των παπουτσιών, έφτασαν στο σημείο να παράγουν καθημερινά, μέχρι και 350 ζευγάρια χειροποίητων παπουτσιών.

Μετά το θάνατό του, η εταιρεία πέρασε στα χέρια της συζύγου του, Γουάντα και σταδιακά των έξι παιδιών τους, που συνεισέφεραν στη συνέχεια της ανοδικής της πορείας, η οποία επεκτάθηκε και στο χώρο των αξεσουάρ, γυαλιών ηλίου, τσαντών, ρολογιών και αρωμάτων αποτελώντας εγγύηση για κομψές και πρωτότυπες εμφανίσεις σε κάθε περίσταση.

Σήμερα, όλη η φιλοσοφία του Σαλβατόρε Φεραγκάμο γύρω από την τέχνη της δημιουργίας και του σχεδιασμού παπουτσιών, αποτυπώνεται, τόσο στις νέες δημιουργίες, όσο και στα εκθέματα του μουσείου που έχει ιδρυθεί από το 1995 προς τιμήν του, στο κτίριο “Palazzo Spini Feroni”, στη Φλωρεντία.

Μια λαμπερή ζωή, με πολλή έμπνευση, δημιουργία, μεράκι, πολύτιμες εμπειρίες, επιτυχίες, οικογενειακή θαλπωρή και παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση για έναν άνδρα που λάτρεψε τη γυναικεία φύση και ομορφιά και φρόντισε να την αναδείξει με τις ξεχωριστές του πινελιές και την ιδιαίτερη ματιά στο υπόδημα, που του εξασφάλισαν μια θέση στον κόσμο της μόδας, διαχρονικά γραμμένη με χρυσή πένα.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά για έναν άνθρωπο, που ένιωσε το “κάλεσμα” για την επίτευξη του σκοπού της ζωής του, από τα πρώτα στάδια της παιδικής του ηλικίας…εκεί, στην πόλη Μπονίτο, όταν ήταν εννέα ετών…