Καμιά φορά συμβαίνουν πράγματα, τα οποία σε κάνουν να απορείς για το τι απέγινε η ανθρωπιά και η συμπόνια μπροστά στον πόνο, την απώλεια και τις βιαιοπραγίες, που έχουν ως στόχο την εξολόθρευση της ανθρώπινης ζωής. Όπως φαίνεται, όμως, όλα τείνουν να ξεπουληθούν στο βωμό του συμφέροντος και της εξοικονόμησης όλο και περισσότερων χρημάτων, σε ένα ατέρμονο κυνήγι επίπλαστης ευτυχίας.

Κάτι τέτοιο συνέβη κατά πάσα πιθανότητα και στην περίπτωση ενός παιχνιδιού -που προφανώς κάποιος χρήστης ανέβασε στο Play Store.

Η ατυχής “έμπνευση” προήλθε από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών, στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα αθώους και ανυπεράσπιστους Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, με τις εικόνες των πτωμάτων τους να κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλώντας μας θλίψη, οργή και προβληματισμό για την εξάπλωση του “ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, λύκος”.

“Bomb Gaza” (βλ.ελλ.“Βομβαρδίστε τη Γάζα”) ο τίτλος του παιχνιδιού, του οποίου σκοπός είναι ο παίκτης-ο οποίος είναι υπεύθυνος των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ-να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους πιλοτάροντας ένα πολεμικό αεροσκάφος.

Τίποτα άλλο. Καμιά άλλη λέξη.

Ας μιλήσουν αντ’αυτού, οι στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη για το τι σημαίνει να εξακολουθείς να είσαι άνθρωπος, όταν δεν μετατρέπεις τον πόνο του διπλανού σου σε μηχάνημα κοπής χαρτονομισμάτων, σε μια εποχή που “στραγγαλίζει” ανελέητα, τα όνειρα των παιδιών:

“Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.

Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια

αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες

μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα

αύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμου

έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς

εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω από τις οβίδες…”

Και κάτι ακόμη: Η “Google” ανακοίνωσε ότι απέσυρε το παιχνίδι

Το “ποτήρι όμως είχε ήδη ραγίσει”…

Τότε που χάθηκε η ανθρωπιά