Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική και ταυτόχρονα γιγαντώνεται ο φόβος των υγειονομικών αρχών για μια παγκόσμια επιδημία, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιδημία του Έμπολα εξελίσσεται στην πιο θανατηφόρα ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 από αυτά θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το «καμπανάκι» του κινδύνου έκρουσε και ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libre Belgique, τόνισε πως η επιδημία είναι πλέον εκτός ελέγχου:
«Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες».
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο…Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι “δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο «εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας».
Φόβοι για εξάπλωση και πέρα από την Αφρική
Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη, μιας και ήδη η Λιβερία έχει κλείσει τα συνόρά της, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ειδικά κέντρα σε μεγάλα σημεία εισόδου στη χώρα όπως τα αεροδρόμια ώστε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος υγείας σε όσους εξέρχονται.
Ο πρόεδρος της Λιβερίας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι ταξιδεύουν συχνά σε χώρες που έχει εμφανιστεί ο ιός, ενώ ανέθεσε σε ειδική ομάδα να εποπτεύει την πορεία της επιδημίας. Σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια και σε χώρους προσβάσιμους από το κοινό εγκαθίστανται υποδομές για πλύσιμο των χεριών, ενώ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κινηματογράφους υπάρχουν διαφημιστικά φιλμάκια με πληροφορίες για τον ιό σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και πρόληψης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Λιβερίας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Νιγηρίας, η Arik Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις της καθώς διαπιστώθηκε ότι την περασμένη εβδομάδα ένας τουλάχιστον ασθενής με έμπολα πέταξε προς τη Νιγηρία.
Και η Σιέρα Λεόνε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι ο ιός Έμπολα συνιστά απειλή και για τη χώρα του.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού στη χώρα και κανένας βρετανός υπήκοος δεν έχει πληγεί, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα.
Την 1η Ιουλίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τους βρετανούς γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τα συμπτώματα του Έμπολα κυρίως σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.
Η παγκόσμια ανησυχία πάντως εντάθηκε ύστερα από τον θάνατο ενός άνδρα που διαγνώσθηκε με τον Έμπολα στη Βρετανία. Η διάγνωση έγινε στο Μπερμινγχαμ, όταν ο άνδρας επέστρεψε από τη Νιγηρία στη Βρετανία μέσω Παρισιού, με τις αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν όλους τους συνταξιδιώτες του.
Πώς μεταδίδεται
Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.
Συμπτώματα: Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Θεραπεία: Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον του ιού Έμπολα και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.
Προφυλάξεις: Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης συνίσταται επίσης να χρησιμοποιούνται, αν υπάρχουν. Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να αποστειρώνεται πριν επαναχρησιμοποιηθεί.