Το επόμενο movie trend μετά τις υπερηρωικές ταινίες, είναι τα βιβλικά έπη! Ελλείψει ιδεών, τουλάχιστον για παραγωγές που η αξία τους υπολογίζεται καταρχήν με εκτίμηση επιδόσεων στο box-office, κι αφού τα αμφιβόλου αναγκαιότητας και ποιότητας remake/prequel/re-imagine αναδείχθηκαν σε κινηματογραφική «μάστιγα» την ίδια στιγμή που η λογοτεχνία και τα comics συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα blockbuster, το Hollywood στρέφεται πλέον στο μεγαλύτερο και πιο διάσημο best-seller όλων των εποχών: τη Βίβλο!

Μεγάλοι σταρ και καταξιωμένοι σκηνοθέτες , όπως άλλωστε συνέβαινε την παλιά, καλή, χρυσή εποχή του Hollywood όταν τα αστέρια του κοσμούσαν τις «θρησκευτικές» υπερπαραγωγές, αναλαμβάνουν να μας ξανασυστήσουν ένα σχεδόν ξεχασμένο είδος που φέρεται ως η επόμενη κερδοφόρα, ανανεωμένη «επένδυση» της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Το 2014 ετοιμαστείτε για την «Εξοδο» του Μωυσή και τον Κατακλυσμό του «Νώε» και για το 2015 προγραμματίζεται να βγει στις αίθουσες νέος «Ben-Hur». Επίσης , η επιτυχία της μίνι-σειράς του History Channel «The Bible», φέρνει του χρόνου την κινηματογραφική προσαρμογή του «Son of God» για τη ζωή του Ιησού (χωρίς ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, ευρεία διανομή). Στα σκαριά είναι και το «Gods and Kings» που επίσης θα πραγματεύεται την ιστορία του Μωυσή και υποψήφιος για την σκηνοθεσία φέρεται ο Steven Spielberg, ενώ -επειδή μια σύγχυση πρέπει να την έχουμε σε κάθε είδος ταινιών- ο Will Smith έχει βάλει στο μάτι την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του Κάιν και του Αβελ. Άραγε το «θα πέσει φωτιά να μας κάψει» το έχει υπόψη του; Μέχρι να αναλάβει η… θεία δίκη, ας δούμε τα «Κατά τας Γραφάς» blockbuster της επόμενης χρονιάς.

«Noah»

Ο Russell Crowe είναι ο Νώε, η Jennifer Connelly η σύζυγός του, o Logan Lerman ο γιος του, η Emma Watson η νύφη του, ο Anthony Hopkins ο Μαθουσάλας, και το λαμπερό καστ συμπληρώνει ο Ray Winstone στο ρόλο του ανταγωνιστή του Νώε- είχε ο Νώε ανταγωνιστή; Ε ναι, σε αυτήν την εκδοχή έχει! Κι επειδή σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο Darren Aronofsky που κάθε του ταινία είναι «διαμάντι» , δεν θα αμφισβητήσουμε το λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου χαρακτήρα. Με βάση την κλασική αφήγηση του Βιβλίου της Γένεσης, η υπερπαραγωγή του Aronofsky δεν στηρίζεται μόνο στα αναμενόμενα εντυπωσιακά εφέ αλλά έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις. Ο χαρακτήρας του Winstone, είναι εκείνος που αντιτίθεται στη δημιουργία της Κιβωτού και θεωρεί το Νώε παράφρονα. Μια προσθήκη με την οποία λέγεται πως ο σκηνοθέτης θέλει να δείξει και την άλλη πλευρά, αυτή της αμφιβολίας και της απόρριψης που περιέβαλαν τον Νώε, εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, ενώ προσπαθούσε να εκτελέσει το θέλημα του Θεού. Αναμένεται επίσης να δούμε μια αρκετά βάρβαρη απεικόνιση του κόσμου της Παλαιάς Διαθήκης που είχε κατακλυστεί από την αμαρτία προτού έρθει κυριολεκτικά ο Κατακλυσμός. Ο «Νώε» είναι η πρώτη βιβλική, θεαματική υπερπαραγωγή που γυρίζεται μετά από σχεδόν 50 χρόνια, και η πρώτη που θα δούμε από την αναβίωση του συγκεκριμένου είδους.

Με θρησκευτικές καταβολές κι έναν τόσο ασυμβίβαστο δημιουργό, που «βλέπει το Νώε ως έναν σκοτεινό και περίπλοκο χαρακτήρα, που υποφέρει από τις τύψεις του επιζήσαντα», δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ήδη άρχισαν οι… διαμάχες. Οι δοκιμαστικές προβολές της ταινίας που έγιναν σε διαφορετικές πόλεις και σε διαφορετικό κοινό (Εβραίους, Χριστιανούς, γενικό κοινό) προκάλεσαν ανάμικτες αντιδράσεις με αποτέλεσμα το στούντιο -παλιά μου τέχνη κόσκινο…- να παρέμβει για να γίνουν αλλαγές. Ο Aronofsky έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τέτοιου είδους επεμβάσεις, κι ας ελπίσουμε η διαφωνία τους να μην πάρει… επικές διαστάσεις και η ταινία φτάσει στις αίθουσες πετσοκομμένη και εύπεπτη. Ο «Νώε» θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 28 Μαρτίου του 2014 ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να προβάλλεται από τις 20 Απριλίου της ερχόμενης χρονιάς.

«Exodus»

«Η θρησκεία είναι η μεγαλύτερη πηγή του κακού. Όλοι καταστρέφουν ο ένας τον άλλον στο όνομα του προσωπικού τους θεού. Και η ειρωνεία είναι πως, εξ ορισμού, πιθανόν λατρεύουν τον ίδιο θεό». Ridley Scott, σκηνοθέτης των κλασικών «Alien» και «Blade Runner» και του επερχόμενου, βασισμένου στην Παλαιά Διαθήκη, «Exodus». Αν και το πρόσφατο «Prometheus» του ίδιου, βρίθει αναφορών στην Ιουδαϊκή-Χριστιανική παράδοση, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως ο αγνωστικιστής δημιουργός θα χειριστεί την βαθιά θρησκευτική ιστορία της «Εξόδου» και του Μωυσή. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Scott ξέρει να χειρίζεται μεγάλες παραγωγές ενώ έχει δηλώσει πως τον γοητεύει η φιγούρα του Μωυσή που οδήγησε τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο και παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από τον Θεό, στο όρος Σινά.

Η πιο διάσημη και κλασική κινηματογραφική αφήγηση της ιστορίας του Μωυσή, είναι το επικό «Οι Δέκα Εντολές» του Cecil B. DeMille (1956), με πρωταγωνιστή τον Charlton Heston, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της εποχής του που υπήρξε υποψήφιο για επτά Οσκαρ, και κέρδισε επάξια το Όσκαρ Οπτικών Εφέ για την αξέχαστη σκηνή του διαχωρισμού της Ερυθράς Θάλασσας. Δεν αποκλείεται το «Exodus» να βαδίσει σε αντίστοιχα «βιβλικά» μονοπάτια, σε αντίθεση με το «Gods and Kings» που φημολογείται ότι θα είναι μια… Braveheart εκδοχή της ιστορίας του Μωυσή!

Το «Exodus» διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ με επικεφαλής τον Christian Bale, που φαίνεται ότι εμπνέει τους σκηνοθέτες για βιβλική φιγούρα καθώς του είχε προσφερθεί ο ρόλος του Νώε αλλά αναγκάστηκε να τον απορρίψει λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Ο Aaron Paul (του Breaking Bad) συμπρωταγωνιστεί στον επίσης βασικό ρόλο του Ιησού του Ναυή, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι : Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Joel Edgerton, John Turturro. Η έξοδος της… «Εξόδου» στις ΗΠΑ αναμένεται στις 12 Δεκεμβρίου του 2014.