Το τεύχος Ιουλίου του NEWPOSTER κυκλοφόρησε

Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ

«Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης το ενδιαφέρον που έδειξαν περισσότερες από 40 πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες του κόσμου, για την παρουσίαση του προγράμματος 20 περιοχών σε Ιόνιο, Νότια Πελοπόννησο και Νότια Κρήτη, για έρευνα υδρογονανθράκων.

Στην εκδήλωση που έγινε την 1η Ιουλίου στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, συμμετείχαν περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών κολοσσών, όπως οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL και άλλες, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζικών ιδρυμάτων και εταιρειών παροχής συμβουλών. 

Η ενημέρωση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα με στόχο να απαντηθούν τα εξειδικευμένα ερωτήματα από τριμελείς επιτροπές με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS (της νορβηγικής εταιρείας που διεξήγαγε τις έρευνες) και του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων σε όλα τα θαλάσσια οικόπεδα, με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε. 

«Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους» δήλωσε ο κ. Μανιάτης και υπογράμμισε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος απ’ όλους αυτούς τους πετρελαϊκούς κολοσσούς είναι «αναγνώριση της επίμονης προσπάθειας να αναδείξουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας».

Η συνολική έκταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης είναι άνω των 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Μετά από διαγωνισμό θα παραχωρηθούν για έρευνες στους επενδυτές 20 «οικόπεδα», δηλαδή 20 θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. «Ακολουθούμε τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών, επισήμανε: «Σας παρέχουμε σήμερα ό,τι έχετε έρθει για να δείτε εδώ. Ένα χάρτη, είκοσι οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που περιμένουν τις προσφορές σας».

Διαβάστε στο NEWPOSTER τι λέει για το θέμα η καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Σοφία Σταματάκη.