Η καταμέτρηση του εξοπλισμού της Ραδιομεγάρου από τον εισαγγελέα έδειξε πως δεν υπάρχουν ζημιές. Αυτό άλλωστε δήλωναν και πριν από 15 ημέρες οι εργαζόμενοι που παρέμεναν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής.

Το «χρονικό του προαναγγελθέντος… θανάτου» ξετυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 04:00. Ο σχεδιασμός της εκκένωσης ολοκληρώθηκε στη ΓΑΔΑ και αργά το βράδυ της Τετάρτης  ζητήθηκε και η παρουσία εισαγγελέα, με αίτημα  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την προϊσταμένη της Παναγιώτα Φάκου.

Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε την απόφαση, έπειτα από συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης να αναλαμβάνει το επιχειρησιακό σκέλος.

Η διαδικασία δεν ήταν στα πλαίσια του Αυτοφώρου που αφορά το ποινικό αδίκημα της κατάληψης δημοσίου κτηρίου (334 παρ 3 ΠΚ) αλλά επιλέχθηκε ο δρόμος της «υποβολής συστάσεων προς τους εργαζόμενους» για να αποχωρήσουν από το κτήριο. Δηλαδή ο εισαγγελέας παρίστατο στο χώρο ουσιαστικά ως «διαπραγματευτής» για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα πλαίσια του άρθρου 24 παρ.4 του νόμου 1756/88 περί κανονισμού δικαστηρίων.

Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων επιλέχθηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- για να μην ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία , ούτε να σχηματιστεί ποινική δικογραφία για αδικήματα που σχετίζονται με την κατάληψη δημοσίου χώρου. Γι’ αυτό δεν υπήρξαν και συλλήψεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εργαζομένων, Δημήτρη Περπατάρη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οδηγήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης και τρεις ακόμα εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την ώρα της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο ο δημοσιογράφος που ήταν στον αέρα συνέχιζε να κάνει εκπομπή. Τον διέκοψαν και του ζήτησαν να βγει από το στούντιο. Ρώτησε τους αστυνομικούς εαν αυτή είναι η εντολή τους και όταν του απάντησαν καταφατικά, καληνύχτισε τους ακροατές και είπε: «Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή Βαθιά». 

Έξω από το Ραδιομέγαρο βρέθηκαν από το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Νίκος Βούτσης. Από τη μία πλευρά υπάρχει η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (10 κλούβες των ΜΑΤ), ενώ από την άλλη εκατοντάδες δημοσιογράφοι και πολίτες.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου βρέθηκε και αυτός στη Μεσογείων… «Είναι ένα υπέροχο πρωινό σήμερα, όπως επί Μεταξά, επί Παπαδόπουλου, επί δικομματικής κυβέρνησης», δήλωσε.

Στις 10:30 υπήρξε ένταση όταν διαμαρτυρόμενοι για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στις εγκαταστάσεις, αλλά τελικά απωθήθηκαν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κεντρική είσοδος του Ραδιομεγάρου είναι σφραγισμένη με… χειροπέδες.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί σε συγκέντρωση στις 4 το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο.

Τι μετέδιδε η ΕΡΑ την ώρα της επέμβασης 

 

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

 

Ένταση έξω από το Ραδιομεγάρο

https://www.youtube.com/watch?v=8L0cFlcfn0w