Ποπ κορν, αναψυκτικά και φύγαμε για τις ταινίες της εβδομάδας (24/07-30/07).

Alphaville

 

Σκηνοθεσία: Jean-Luc Godard

Πρωταγωνιστούν: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff, Henri Dickson, Valérie Boisgel, Jean-Louis Comolli, Michel Delahaye, Jean-André Fieschi, Christa Lang.

Πλοκή: Κεντρικός ήρωας στην «Alphaville» είναι ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον ο οποίος προσποιούμενος τον δημοσιογράφο φτάνει στην πόλη «Alphaville» με αποστολή να ανακαλύψει τα ίχνη ενός συναδέλφου του. Θα τον βρει νοητικά παροπλισμένο, εθισμένο στο σεξ και στο αλκοόλ σε κάποιο ξενοδοχείο της τελευταίας διαλογής. Παρόμοια συμπτώματα όμως, φαίνεται ότι έχει όλος ο πληθυσμός της πόλης. Ο Κόσιον μαθαίνει ότι η πόλη κυριαρχείται από τον υπολογιστή Alpha-60, κατασκεύασμα ενός παρανοϊκού επιστήμονα του οποίθου η μορφή παραπέμπει σε ναζιστή. Όταν η κόρη του επιστήμονα αναλαμβάνει την παρακολούθηση του Κόσιον, τα πράγματα θα πάρουν μια πολύ διαφορετική τροπή. 

Το σχόλιο του ΤΑΖ: Όταν ο Γκοντάρ είχε κέφια (κι έμπνευση). Επανέκδοση της θρυλικής -πειραγμένου νουάρ κι επιστημονικής φαντασίας- ταινίας του από το 1965. Ένα αριστοτεχνικό και ατμοσφαιρικό cult φιλμικό παράδοξο και μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες του.

Love Punch / Το κόλπο της ζωής μας

 

Σκηνοθεσία: Joel Hopkins

Πρωταγωνιστούν: Emma Thompson, Pierce Brosnan, Celia Imrie

Πλοκή: Ο μεσήλικας και διαζευγμένος επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Τζόουνς (Πιρς Μπρόσναν) ανυπομονεί για μια ζωή χωρίς έγνοιες μέχρι την ημέρα που προς μεγάλη του απογοήτευση, ανακαλύπτει ότι η εξαγορά της εταιρείας του πραγματοποιήθηκε με απάτη. Η εταιρεία έχει πλέον πτωχεύσει και το ταμείο συντάξεων των εργαζομένων έχει αδειάσει. Με τη βοήθεια της πρώην συζύγου του, Κέιτ (Έμμα Τόμσον), ο Ρίτσαρντ θέτει ως στόχο του να εντοπίσει τον Βίνσεντ Κρούγκερ, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την απάτη.

Το σχόλιο του ΤΑΖ: Συμπαθητική αλλά κουρασμένη αστυνομική κομεντί για μεσήλικους ευγενών προθέσεων και μικρών απαιτήσεων.

Hercules / Ηρακλής: Οι Θρακικοί πόλεμοι

 

Σκηνοθεσία: Brett Ratner

Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, John Hurt, Ian McShane, Irina Shayk

Πλοκή: Τρισδιάστατη διασκευή του μύθου, η οποία ασίζεται στο ομότιτλο κόμικ του Στιβ Μουρ. Ο Ηρακλής και οι σύντροφοί του (Αταλάντη, Αμφιάραος, Αυτόλυκος, Ιόλαος, Τυδέας ) προσλαμβάνονται από το βασιλιά της Θράκης, Κόρτυς, και την κόρη του, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το στρατό τους ενάντια στο Ρήσο που επιβουλεύεται το θρόνο.

Το σχόλιο του ΤΑΖ: Ένας αδιάφορος αλλά σουξεδιάρης σκηνοθέτης αναλαμβάνει να κακοποιήσει σε 3D ακόμα ένα αρχαιοελληνικό παραμύθι με πρωταγωνιστή τον πιο ακατάλληλο ίσως ηθοποιό γι’ αυτό το ρόλο.  

Locke / Σε λάθος χρόνο

 

Σκηνοθεσία: Steven Knight

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson

Πλοκή: Ο Ίβαν Λόκε είναι ένας απλός άνθρωπος, παντρεμένος με δύο παιδιά κι επιβλέπων μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία. Ένα βράδυ, κάτι που έκανε λίγους μήνες νωρίτερα θα γυρίσει να τον στοιχειώσει, και θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή του και των ανθρώπων που αγαπά, για πάντα. Ταυτόχρονα απειλείται κι ένα έργο που έχει αναλάβει. Στην προσπάθεια του να κάνει το σωστό και να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του θα ρισκάρει τα πάντα: τη δουλειά του, τη φήμη του, την οικογένεια του, τη ζωή που πάλεψε τόσο σκληρά να χτίσει.

Το σχόλιο του ΤΑΖ: Mπορεί ένα δραματικό θρίλερ -με ουσιαστικά έναν πρωταγωνιστή μέσα στο αυτοκίνητο του να μιλάει στο κινητό του κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας- να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές καλοκαιρινές κινηματογραφικές εμπειρίες; Ναι μπορεί.

Avis de Mistral / Το καλοκαίρι της ζωής μας

 

Σκηνοθεσία: Rose Bosch

Πρωταγωνιστούν: Jean Reno, Anna Galiena, Chloé Jouannet

Πλοκή: Κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης καλοκαιρινής σεζόν δυο εντελώς διαφορετικές γενιές αναμένεται να αλλάξουν η μία την άλλη. Η Λέα, ο Αντριέν και ο μικρός τους αδερφός Τεό, ο οποίος έχει γεννηθεί κουφός, θα κάνουν φέτος διακοπές στην Προβηγκία μαζί με τον παππού τους, έναν ελαιοπαραγωγό που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν, λόγω μιας οικογενειακής παρεξήγησης. Το συγκεκριμένο πλάνο διακοπών δεν είναι και το αγαπημένο τους. Επιπλέον, η ανακοίνωση του πατέρα τους ότι θα φύγει από το σπίτι, μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι διακοπές, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Μέσα στις πρώτες 24 ώρες έχει ήδη ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε παππού και εγγόνια, τα οποία θεωρούν ότι ο αδικαιολόγητα νευρικός παππούς τους έχει εμμονή με τον έλεγχο. Το θυελλώδες παρελθόν του Πολ έρχεται στην επιφάνεια επαναφέροντας ένα σκηνικό δεκαετίας του ’70, με φόντο τις βουνοκορφές των Άλπεων.

Το σχόλιο του ΤΑΖ: Της ζωής τους το καλοκαίρι μπορεί να είναι. Της δικιάς όμως δεν το βλέπω, παρά τις καλές προθέσεις. Για ευγενική πλήξη υπάρχει και η τηλεόραση.