Το σίγουρο είναι πως διαβάζοντας τους τίτλους και τις πρώτες αράδες του κειμένου, θα περιμένετε στο τέλος να αποκαλυφθεί η φάρσα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ένας θρυλικός ηθοποιός που ταυτίστηκε με τον πιο κινηματογραφικό, μυθιστορηματικό και διαχρονικό ήρωα της ιστορίας, τον πράκτορα 007, τον Τζέιμς Μποντ, αρνήθηκε να αγωνιστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι;

Ποιος έκανε το… έγκλημα και πότε; Ο Σον Κόνερι. Ο Σκωτσέζος ηθοποιός, η αγάπη του οποίου είναι γνωστή για το ποδόσφαιρο και τους Ρέιντζερς (θυμηθείτε ότι είχε πάρει με το τζετ του τον δικό μας Σωτήρη Κυργιάκο), είπε «όχι» στην πιο τολμηρή ίσως αποστολή που του ανατέθηκε ποτέ. Να παίξει στη Γιουνάιτεντ, το όνειρο όλων των ποδοσφαιριστών του πλανήτη.

Είμαστε στο 1953 και ο «πολυτεχνίτης» Κόνερι που κάνει όποια δουλειά υπάρχει, παίζει ερασιτεχνικά στην ομάδα της γειτονιάς του, την Μπόνιρινγκ Ρόουζ. Τον βλέπει και τον φωνάζει η επαγγελματική Ίστ Φάιφ για δοκιμή. Είναι δυνατός και γρήγορος λόγω της ασχολίας του με το body building και εκτός από τους συμπατριώτες του, εντυπωσιάζει τον θρύλο της εποχής Ματ Μπάσμπι που έχει αναλάβει την ομάδα μετά την τραγωδία του Μονάχου και που συμπτωματικά ψάχνει για ταλέντα.

Ο Μπάσμπι κάνει τουρνέ στο Νησί και βλέπει τον Κόνερι να παίζει με τη φανέλα της Ίστ Φάιφ. Εντυπωσιάζεται και μετά το ματς τον πλησιάζει. Του προτείνει μια αποστολή που μόνο ένας τρελός, κάποιος που έχει άγνοια όσο ένας εξωγήινος, μπορεί να αρνηθεί. Κι όμως. Ο μετέπειτα πράκτωρ 007 λέει «όχι», επειδή έχει ήδη αρχίσει να «μπουσουλάει» στα στούντιο, παρά το γεγονός ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» του προσφέρουν 25 λίρες την εβδομάδα αντί τεσσάρων που βγάζει εκείνη την εποχή.

Αν είστε περίεργοι για την απάντηση που έδωσε ο 23χρονος τότε Κόνερι, ιδού: «Αγαπούσα το ποδόσφαιρο και ήθελα να απαντήσω θετικά. Ωστόσο, σκέφτηκα ότι ήμουν ήδη 23 και θα μπορούσα να παίξω επαγγελματικά μέχρι τα 30. Εκείνη την εποχή είχα ήδη κάνει τα πρώτα βήματα μου ως ηθοποιός και αποφάσισα ότι σε αυτό το επάγγελμα θα μπορούσα να δουλέψω για πολύ περισσότερα χρόνια. Τελικά αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι ήταν η σοφότερη απόφαση της ζωής μου. Βέβαια ακόμα σκέφτομαι καμιά φορά το που θα μπορούσα να φτάσω ως ποδοσφαιριστής» εξομολογήθηκε αργότερα.

Σε ποιο σημείο, σε ποια ποδοσφαιρική κορυφή θα έφτανε ο Σον Κόνερι αν αποφάσιζε να αλλάξει κατεύθυνση, δεν το μάθαμε ποτέ κι ούτε πρόκειται. Αυτό που μάθαμε είναι ότι η αγάπη για την αποστολή της ζωής σου μπορεί να σε φτάσει στο ύψος ενός μύθου, όπως η Γιουνάιτεντ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.