Ο «πανικός» ξεκίνησε όταν ο αρχιεπίσκοπος, γνωστός για την υποστήριξη του στην LGBT κοινότητα βάφτισε τον περασμένο Μάιο το παιδί ενός παντρεμένου ζευγαριού λεσβιών. «Πώς μπορώ να αρνηθώ την βάπτιση ενός παιδιού γεννημένου από μια μητέρα όταν η ίδια το ζητάει από Χριστιανική πίστη;» απάντησε στην El Pais o καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ραούλ Βέρα Λόπεζ από το Μεξικό. Με τις «ευλογίες» του -διαφορετικού από τους προκατόχους του- Πάπα Φραγκίσκου με τον οποίο ο Ραούλ συναντήθηκε πρόσφατα και για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος λέει «πως θα έκανε ότι κι ο Χριστός».

Το 2013 ο Πάπας Φραγκίσκος «σόκαρε» πολλούς δηλώνοντας ότι η αρνητική εμμονή της εκκλησίας με θέματα όπως η ομοφυλοφιλία και οι αμβλώσεις την απομακρύνει από το σκοπό της που είναι το να αποτελεί ένα οίκο ανοιχτό σε όλους.

Ο Ραούλ Βέρα Λόπεζ το πάει ένα βήμα παραπέρα: «Δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι άρρωστοι, αλλά όσοι τους αποκαλούν άρρωστους. H εκκλησία αντί να τους καταδικάζει θα έπρεπε να έρθει σε διάλογο μαζί τους. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τον ψυχικό πλούτο ενός ανθρώπου εξ’ αιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Αυτό είναι άρρωστο, είναι άκαρδο και εντελώς παράλογο.»