“Σε όλους όσους ήρθαν σε αυτό το ευτυχισμένο μέρος-καλωσήρθατε! Η Ντίσνεϋλαντ είναι η χώρα σας και δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι θα γίνει μια πηγή χαράς και έμπνευσης για όλον τον κόσμο. Σας ευχαριστώ!”, δήλωσε ο δημιουργός της, Γουώλτ Ντίσνεϋ, κατά τη διάρκεια των τελετών των επίσημων εγκαινίων του “πάρκου όπου όλα είναι πιθανά”.

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου το 1955, ήταν η μέρα που ο “πατέρας του Μίκυ Μάους”, του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με τη μαγεία των κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους, έκανε πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρό του. Έφτιαξε, στο Άναχεϊμ της Καλιφόρνια, μια χώρα για να στεγάσει όλους τους ήρωές του και να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους από κάθε άκρη της γης να τους θαυμάσουν από κοντά. Και ήταν όλοι οι ήρωες εκεί. Ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφι και όλη η γνωστή και αγαπημένη παρέα, που μέχρι σήμερα μας κάνουν να χαμογελάμε και να ξεχνάμε ό,τι μας απασχολεί, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται να είναι.

Τα έργα για να υλοποιηθεί το όραμα του Ντίσνεϋ για την ανέγερση της χώρας του παραμυθιού ξεκίνησαν περίπου ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 21 Ιουλίου 1954 και το συνολικό κόστος κατασκευής ανήλθε σε 17 εκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσε μια βαρυσήμαντη αποστολή για όλους όσους συμμετείχαν και σταδιακά δημιουργήθηκε ο “Κεντρικός Δρόμος”, η “Χώρα της Περιπέτειας”, η “Χώρα της Φαντασίας” και η “Χώρα του Ποτέ”, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα της εποχής, λόγω διαφόρων τεχνικών δυσκολιών, οι πύλες της Ντίσνεϋλαντ άνοιξαν για το ευρύτερο κοινό την αμέσως επόμενη μέρα, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών που προσήλθαν έξω από τη “χώρα της χαράς”, ήταν κατά 22.000 μεγαλύτερος από τις προσκλήσεις που είχαν δοθεί εκ των προτέρων.

Πολύχρωμα καρουζέλ, μουσική, χορός, γλυκίσματα που μοιράζονταν σε παιδιά από τα χέρια της Μίνυ, της Χιονάτης και άλλους ήρωες των παραμυθιών, προσέθεταν την ξεχωριστή και χαρούμενη πινελιά στα διαδραματιζόμενα. Μια πινελιά που χαρακτήριζε οτιδήποτε σχετιζόταν με τον πανευτυχή Γουώλτ, ο οποίος καμάρωνε έχοντας ξεπεράσει το αρχικό εμπόδιο ανεύρεσης επαρκούς χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που απαιτούσε ένα τόσο σπουδαίο και πρωτοποριακό για την εποχή, εγχείρημα. Το νέο τηλεοπτικό μέσο BBC, συμφώνησε να αναλάβει το κόστος της ανέγερσης με την προϋπόθεση ότι ο Ντίσνεϋ θα έφερνε σε πέρας την παραγωγή ενός τηλεοπτικού σόου που πήρε την ονομασία “Ντίσνεϋλαντ” και παρουσίαζε σε αποκλειστικότητα τους παραμυθένιους χώρους της επικείμενης χώρας που σύντομα θα έπαιρνε σάρκα και οστά.

Όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται λοιπόν. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση, αισιοδοξία, χαρά και όρεξη για δημιουργία. Και αν δεν υπάρχει, ας κλείσουμε εισιτήρια να επισκεφθούμε από κοντά το “ευτυχισμένο αυτό μέρος”. Ή αλλιώς, ας μεταφερθούμε νοερά στη μαγική αυτή χώρα του Ντίσνεϋ παρέα με το Μίκυ, τον Γκούφι, τον Πλούτο και…τα άλλα παιδιά.