Βασικά όχι μόνο από τον ΤΑΖ αλλά και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Είναι ένα κρυφό μυστικό και αντικείμενο πολλών συζητήσεων για το αν πρέπει να διαδοθεί, το ότι οι πιθανότητες να σου μεταδοθεί ο ιός του HIV που προκαλεί το AIDS, αν έρθεις σε επαφή με έναν φορέα, μειώνονται σημαντικά με έναν απλό τρόπο. Το να πάρεις προληπτικά αντιρετροϊκή αγωγή, δηλαδή τα φάρμακα που παίρνουν οι φορείς του HIV, μέσα σε 72 ώρες από την στιγμή που υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει το ατύχημα.

Το έχω ζήσει με φίλο μου γιατρό, ειδικό στον HIV που τρυπήθηκε κατά λάθος από βελόνα σε αιμοληψία ασθενούς. Γιατί αυτό δεν είναι γνωστό; Γιατί τόσο η ιατρική όσο και η ακτιβιστική κοινότητα, διχάζονται; Το γεγονός του ότι πλέον o ιός HIV δεν θεωρείται ως δημιουργός μιας θανάσιμης ασθένειας αλλά μιας χρόνιας από την οποία μπορείς μια χαρά να επιβιώσεις, άλλαξε με «ανεύθυνο» τρόπο τη σεξουαλική συμπεριφορά πολλών. Με το σκεπτικό του ότι «αφού δεν πεθαίνω, γιατί να μην το ευχαριστηθώ ακάποτο;».

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ειδικά από τη στιγμή που αυτό το «ακάποτο» προκάλεσε τεράστια έξαρση άλλων αφροδίσιων και επικίνδυνων για την υγεία νοσημάτων. Από τη σύφιλη μέχρι την πολύ εύκολα να μεταδοθεί, ηπατίτιδα.  Η τελευταία πάντως ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έβαλε τέλος σε αυτό το κρυφτούλι και ήταν ξεκάθαρη. Η προληπτική χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων θα μπορούσε να προλάβει 1 εκατομμύριο πιθανών μολύνσεων, ειδικά σε ομάδες ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επαφής με τον ιό.

Ο Δρ Γκόντφριντ Χίρνσχολ, διευθυντής του τμήματος που ασχολείται με το HIV στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ και οι πελάτες τους, έχουν συζύγους και συντρόφους. Κάποιοι χρησιμοποιούν ενέσιμα ναρκωτικά. Κάποιοι έχουν παιδιά. Το να αποτύχουμε να παρέχουμε άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με τον HIV, θέτει σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο απέναντι στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επιδημίας και απειλεί την υγεία ανθρώπων, των οικογενειών τους και της ευρύτερης κοινωνίας.»

Μια ευγενική και ψύχραιμη διατύπωση, που στην Ελλάδα δύσκολα θα ακούσουμε με τέτοια καθαρότητα. Οι θάνατοι από HIV έχουν μειωθεί κατά 20% ανάμεσα στο 2009 και στο 2012, κάτι που σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οφείλεται στο ότι μέχρι το τέλος του 2013, 13 εκατομμύρια άνθρωποι, ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Αν ανήκεις σε αυτούς που παίρνουν αντιβίωση για ένα συνάχι, αλλά δεν έχεις σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο η σεξουαλική σου και όχι μόνο συμπεριφορά, να χρειάζεται αντιρετροϊκό χάπι, σόρι αλλά είσαι μαλάκας. Σίγουρα όχι περισσότερο από τους υπεύθυνους που ευθύνονται να σε ενημερώσουν γι’ αυτό και δεν το έκαναν. Αυτοί χαρακτηρίζονται αλλιώς.