Η τάση της εποχής είναι ξεκάθαρη, μυρίζει άρωμα γυναίκας και μυστικού φίλτρου. Αγαπητοί Δράκουλες και λοιποί ζωντανοί νεκροί, παραμερίστε παρακαλώ. Οι μάγισσες επέστρεψαν, είναι παντού και διαθέτουν νέα επιφανή μέλη στις τάξεις τους, όπως την Angelina Jolie.

Ο καιρός των βρικολάκων ήρθε και ήδη αρχίζει να παρέρχεται. Τα ζόμπι κατέκλυσαν τη Γη σε μικρή και μεγάλη οθόνη, όμως η νέα τάση, όπως σκιαγραφείται στην αμερικανική τηλεόραση και τον κινηματογράφο, είναι σαφής: οι μάγισσες επανακάμπτουν σε κάθε πιθανή εκδοχή, είτε ως τρομακτικοί δαίμονες, είτε ως ρομαντικές ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνες, δολοφονικές, αλλά και καλά κορίτσια -κατά βάθος.

Οι μάγισσες βρίσκονται παντού παρασύροντας στο διάβα τους, παραδοσιακές δυνάμεις με μακριούς κυνόδοντες. Σε αυτές είναι αφιερωμένη η τρίτη σεζόν του βραβευμένου «American Horror Story» (ξεκίνησε τον Οκτώβριο), στο οποίο μπορείς να συναντήσεις μάγισσες όλων των ηλικιών και των χρωμάτων, ερμηνευμένες από ηθοποιούς όπως η Jessica Lange και η Kathy Bates. Βουντού, μαγεία, σχέσεις και διενέξεις μαγισσών συνθέτουν τις ιστορίες του κύκλου (με τίτλο «Coven»), που έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα τον Οκτώβριο συγκεντρώνοντας 5,5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ένα διαφορετικό μοντέλο μαγισσών αντιπαραθέτει η νέα σειρά του Lifetime, «Witches of East End» (βασίζεται στο μπεστ σέλερ της Melissa de la Cruz), η οποία παρακολουθεί την ιστορία μιας μάνας (μάγισσας) που προσπαθεί να προστατέψει τις κόρες της (επίσης μάγισσες, αλλά δεν το ξέρουν) από την οικογενειακή κατάρα.

Ακόμα και στο προερχόμενο από το «Vampire Diaries», «The Originals» (που έκανε επίσης πρεμιέρα τον Οκτώβριο), οι μάγισσες φαίνονται να έχουν εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο με τα βαμπίρ. Επίσης, χαρακτηριστικός ρόλος μάγισσας από το Σάλεμ του 17ου αιώνα, υπάρχει στην πλοκή της νέας επιτυχίας, «Sleepy Hollow» – που ασχολείται με το μύθο του ακέφαλου καβαλάρη μέσα από μια άλλη διάσταση.

Καλές, κακές ή και τα δύο

Σε αντίθεση με τους βρικόλακες ή τους ζωντανούς νεκρούς που πρέπει να ακολουθούν κάποιους αισθητικούς κανόνες του είδους τους (τα βαμπίρ να έχουν χλομά πρόσωπα και άπλυτα μαλλιά, τα ζόμπι να έχουν μια πρώτη τουλάχιστον αποσύνθεση ή έστω εντόσθια ατάκτως εριμμένα), οι μάγισσες μπορούν να έχουν όποια μορφή, αλλά και όποιο life style θέλουν.

Μπορούν επίσης να είναι καλές, κακές ή και τα δύο. Κι εκεί ακριβώς έγκειται μεγάλο μέρος της γοητείας τους. Όπως είχε γράψει ο Ambrose Bierce, ο όρος «μάγισσα» έχει διπλό ορισμό. Ο πρώτος αφορά μια αποκρουστική γριά, η οποία κάνει ότι της πει ο Διάβολος. Ο δεύτερος μια πανέμορφη, νέα γυναίκα, η οποία λέει στο Διάβολο τι να κάνει…

Στο «American Horror Story», οι μάγισσες είναι τρομακτικές, κατά περίπτωση φρικιαστικά απωθητικές ή sexy μέχρι θανάτου (μεταξύ άλλων συναντάμε τη μάγισσα που αφήνει νεκρό όποιον κάνει σεξ μαζί της).

Στο «Witches of East End», οι μάγισσες είναι συναισθηματικές, όμορφες και ρομαντικές κι όπως έχει πει η συγγραφέας του βιβλίου, «σίγουρα δεν είναι γριές κυρίες με μακριά γκρίζα μαλλιά και νύχια, που ζουν μόνες με τις -μαύρες- γάτες τους». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι ακίνδυνες -το αντίθετο.

Το καινούριο σχετικά με τις νέες τηλεοπτικές μάγισσες είναι ότι δεν υπηρετούν απαραίτητα τον Σατανά, κυρίως όμως δεν υπηρετούν κανένα άντρα, ακόμα κι αν ανήκει στο φάσμα του πόθου τους.

Σύμφωνα με αναλυτές των αμερικανικών media, η δυναμική επανεμφάνισή τους, είναι απλώς η επόμενη διαδρομή ενός επαναλαμβανόμενου κύκλου που ξεκίνησε με τη λατρεία των βαμπίρ και συνεχίστηκε με τα ζόμπι. Για τον Tim Minear, παραγωγό του «American Horror Story», οι μάγισσες δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα, γιατί έχουν ανάλογη απήχηση στο κοινό με τους σούπερ ήρωες. Κι ίσως το γεγονός ότι έμειναν πολύ καιρό στο παρασκήνιο, καθιστά ακόμα πιο δυναμική την επιστροφή τους.

Βασίλισσες των ’90s

Ως επιφανή μέλη της ποπ κουλτούρας. οι μάγισσες δεν αποτελούν καινούρια ιστορία στην τηλεόραση. Το κοινό αγάπησε ηρωίδες με υπερφυσικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την Samantha του «Bewitched» (1964-72), η οποία κουνούσε χαρακτηριστικά τη μύτη της πριν κάνει το επόμενο μαγικό της, μέχρι την teenager μάγισσα Sabrina («Sabrina, the Teenage Witch», 1996-2003) και την παντοδύναμη Willow του «Buffy the Vampire Slayer» (1997-2003).

Έχουν, ωστόσο, περάσει 15 χρόνια από την πρεμιέρα της τελευταίας επιτυχημένης σειράς με ιστορίες μαγισσών: του περίφημου «Charmed» (1998), που για οκτώ σεζόν παρουσίαζε τις ευφάνταστες περιπέτειες των τριών γοητευτικών αδερφών Halliwell, οι οποίες ερωτεύονταν, χώριζαν, γεννούσαν, παντρεύονταν και -κυρίως- έκαναν μάγια, σώζοντας τον κόσμο από πάσης φύσεως δαίμονες (κάτι σαν το «Supernatural» σε θηλυκή έκδοση).

Η κακιά μάγισσα Angelina

Το άμεσο μέλλον στον κόσμο του θεάματος για τις μάγισσες δείχνει ρόδινο. Το 2014 μπορεί κάλλιστα να είναι η χρονιά τους, καθώς νέα επιφανή μέλη πρόκειται να ενταχθούν στις τάξεις τους.

Τηλεοπτικά, η παρουσία τους αναμένεται να ενισχυθεί με τη νέα σειρά «Salem», που προορίζεται για το WGN. Πρόκειται για μια σειρά εποχής με θέμα την καταδίκη και εκτέλεση γυναικών του Σάλεμ με την κατηγορία της μαγείας το 1692. Την παραγωγή της έχει αναλάβει το Fox 21 (υπεύθυνο για το Homeland και το Sons of Anarchy) και τη σκηνοθεσία της ο Richard Shepard («Criminal Minds», «Ugly Betty», «Girls»).

Η χρονιά δείχνει εξαιρετική και για τις κινηματογραφικές μάγισσες. Η πρώτη έρχεται από τον κόσμο της Disney στο τέλος του μήνα με την φιλόδοξη ταινία κινουμένων σχεδίων, «Frozen» (γύρω από μια μάγισσα που παγιδεύει ένα βασίλειο σε αιώνιο χειμώνα).

Με την ιστορία μιας άλλης μάγισσας, ηρωίδας ενός γνωστού παραμυθιού, το οποίο όμως για πρώτη φορά θα παρακολουθήσουμε από την πλευρά της (κι όχι από την πλευρά της αθώας πριγκίπισσας), καταπιάνεται μια από τις πλέον αναμενόμενες κινηματογραφικές αφίξεις του 2014 (τον Μάιο). Πρόκειται για τον ταινία «Maleficent» που ασχολείται με το παραμύθι της Ωραίας κοιμωμένης, επικεντρώνοντας στην ιστορία της μάγισσας, η οποία της ρίχνει την κατάρα. Η παρουσία της Angelina Jolie στον πρωταγωνιστικό ρόλο αρκεί για να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο κακιάς μάγισσας και να ενισχύσει τις προσδοκίες των φαν. Σε ρόλο μάγισσας θα εμφανιστεί και η Meryl Streep, η οποία πρόκειται να υποδυθεί στο -επίσης πολυαναμενόμενο- «Into the woods» του Rob Marshall μια πιο παραδοσιακή εκδοχή, με γκρίζα μαλλιά και μακριά νύχια.

Το συμπέρασμα, προφανές. Δράκουλες και ζόμπι καλά θα κάνουν να… φυλάγονται. Δεν χρειάζονται μαγικές δυνάμεις για να καταλάβει κανείς ότι οι μάγισσες έχουν ήδη βάλει μπρος τα μαγικά τους…