Ο βρετανός Φίλιπ Κερ μέσα από τις 9 ως τώρα ιστορίες του με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ έχει δημιουργήσει ένα είδος από μόνος του: Το Βερολινέζικο Νουάρ όπως είχε ονομαστεί η πρώτη τριλογία των περιπετειών του ήρωά του. Ανακατεύοντας με αριστοτεχνικό  τρόπο την συναρπαστική μυθοπλασία ενός αστυνομικού θρίλερ με ιστορικά γεγονότα και  την κινηματογραφικά παρακμιακή, απειλητική «γοητεία» ενός Βερολίνου παραδομένου στη ναζιστική διαφθορά.

Το ιστορικό γεγονός που αυτή τη φορά θα βρεθεί στο επίκεντο του ο Μπέρνι Γκούντερ, είναι η περιβόητη ομαδική δολοφονία 20.000 Πολωνών στρατιωτών στο δάσος του Κατίν και το θάψιμο τους σε έναν ομαδικό τάφο. Ένα ανατριχιαστικό συμβάν για το οποίο ακόμα οι απόψεις διίστανται ως προς το ποιος είναι ο υπεύθυνος. Η επίσημη άποψη της Πολωνίας είναι πως το έγκλημα διεπράχθη από σοβιετικούς στρατιώτες. Η απάντηση της  Σοβιετικής Ένωσης, ήταν πως η δολοφονία έγινε από τους ναζί. Μια απάντηση που άλλαξε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με τη ρώσικη Δούμα να παραδέχεται πως για το φονικό ευθύνεται το σταλινικό καθεστώς.

Παιχνίδια ιστορίας και πολιτικών ισορροπιών πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του πολέμου από έναν πραγματικό μαέστρο του σασπένς και της απολαυστικής γραφής. Με μια μοναδική ικανότητα συνδυασμού του βρετανικού του σαρκασμού με την σύνθετη αστυνομική πλοκή, την ρεαλιστική ωμότητα, τον στοχασμό απέναντι στην ιστορία και τη σκιαγράφηση χαρακτήρων.

Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1943 με τον Μπέρνι Γκούντερ να εργάζεται στο γερμανικό γραφείο εγκλημάτων πολέμου. Ο γερμανός υπουργός προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς θα βρει στο συμβάν του Κατίν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δυσφημίσει τους Ρώσους με απώτερο σκοπό τη διάσπαση των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Γκούντερ το γνωρίζει αυτό και ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος. Τι συμβαίνει όμως όταν η αλήθεια και το ψέμα δεν έχουν μόνο μία όψη;

*Η φωτό και το trailer είναι από την ταινία “Katyn” (2007) του Αντρέι Βάιντα.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση του Ανδρέα Αποστολίδη και η τιμή του στο www.ianos.gr είναι 14,94 ευρώ.