Πριν από… αιώνες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς, δηλαδή το μετρό. θα διανύει αποστάσεις. Λιγότερα χρόνια πιο πριν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από τα υπόγεια θα πάμε στα ανώγεια. Και ο ουρανός θα προσφέρει την πιο γρήγορη μετακίνηση. Μολονότι, ταινίες επιστημονικής φαντασίας, προφητικές με έναν σχεδόν φοβίστικα τρόπο, μας είχαν εξοικειώσει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι κάτοικοι κι οι επισκέπτες στο Ισραήλ θα είναι σύντομα σε θέση να απολαύσουν τα αξιοθέατα της πολυσύχναστης πόλης από τον ουρανό μέσα από ιπτάμενα αυτοκίνητα. Δεν πρόκειται για σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την απόλυτη πραγματικότητα. Η αεροναυπηγική εταιρία του Ισραήλ (IAI) σχεδιάζει ένα δίκτυο, 500 μέτρων αρχικά, από τις εγκαταστάσεις προκειμένου να τσεκάρει την αποτελεσματικότητα των έργων της. Το συγκεκριμένο δίκτυο μάλιστα θα το αναλάβει η κατασκευαστική εταιρία skyTran.

Τα διθέσια ιπτάμενα αυτοκίνητα θα έχουν μέγιστη ταχύτητα (για αρχή) τα 70 χιλιόμετρα ανά ώρα και θα υψώνονται από το έδαφος με την χρήση ενός πλέγματος μαγνητικών πεδίων και θα παρακάμπτουν με αυτόν τον τρόπο τα δεκάδες καθημερινά μποτιλιαρίσματα του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρίας, στόχος είναι οι επιβάτες να καλούν με τα κινητά τους τηλέφωνα όταν χρειάζονται ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο (σαν να καλούμε ταξί) κι αυτό να τους συναντά σε καθορισμένο σημείο. Στην συνέχεια αφού θα επιβιβάζονται θα πηγαίνουν κατευθείαν στον προορισμό τους χωρίς στάσεις.

Η εταιρία κατασκευής τους, έχει μεγαλεπίβολα σχέδια, καθώς έχει ήδη αρχίσει να  τα προωθεί στις ΗΠΑ και στην Ινδία.