Το νερό καταφύγιο, πατρίδα, ένθεο στοιχείο. Ένα αγόρι, ο Ντάνι, παιδί μεταναστών στην Αυστραλία. Περιθώριο. Αποκλεισμοί. Όρια. Εκείνος, θέλει να τα σπάσει όλα. Όρια και ρεκόρ. Στο «Baracunda» που κυκλοφορεί απ τις εκδόσεις Ωκεανίδα, ο συγγραφέας Χρήστος Τσίολκας, αυτός που «Ο Τομ Γουλφ συναντάει τον Φίλιπ Ροθ» σύμφωνα με τους LOS ANGELES TIMES, βρίσκει τον ήρωα του να διηγιέται μαθητής και μετά πάλι όταν έχουν όλα τελειώσει στη ζωή του. Κολύμβηση και στόχος το Ολυμπιακό μετάλλιο. Θα βρεθεί το παιδί των εργατών στο σχολειό των σνομπ πλουσιόπαιδων. Θα επιστρατευτεί η έχθρα, η επίθεση, η ανάγκη για εξουσία με κάθε κόστος σε εκείνο το αγόρι. Ώσπου να τα χάσει όλα. Να υπάρξει η διάψευση και μετά πάλι η ελπίδα, η οργή, η αποτυχία και επιτέλους, η «δια ελέου και φόβου παιρένουσα» κάθαρση του. Το βιβλίο χαιρετίστηκε από τους πλέον διακεκριμένους βιβλιοκριτικούς του πλανήτη, έγινε αμέσως best seller και ανάδειξε τον συγγραφέα που δεν αντιμετωπίζεται μόνος ως σημαντικός λογοτέχνης αλλά ως σταρ των λέξεων.
Ο Χρήστος Τσιόλκας είναι λοιπόν στην Ελλάδα, καλεσμένος του εκδοτικού του οίκου, που τον τίμησε, όσο δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Την Πέμπτη το βράδυ, ο συγγραφέας συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Τζουμα στο SIX D.O.G.S, στέκι μιας Αθήνας που επιμένει στην ουσία της και όχι στους φτηνούς εντυπωσιασμούς. Έκανα μια συζήτηση που είχε χιούμορ, αλήθεια, συγκίνηση, πολλές μικρές αφετηρίες σκέψεων, υγρασία από ωκεανούς συναισθημάτων σαν αυτούς που κολυμπά ο ήρωας του βιβλίου και σαν αυτόν που θεώρει πατρίδα, όπως παραδέχτηκε ο συγγραφέας. Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα, κόσμος γύρω απ τον Χρήστο στον κήπο, μετά. Θαυμασμός, απορίες, αφιερώσεις στα αντίτυπα. Μια νύχτα για αυτόν στην Αθήνα…
Θυμόμαστε μια συνέντευξη του στον Θεοδόση Μίχο, όπου διαβάσαμε μια αλήθεια, απ αυτές που κάνουν περισπωμένη πικρή τα χείλη: «… η ντροπή είναι τρομερά επικίνδυνο συναίσθημα. Βρέθηκα στην Ελλάδα λίγο μετά το ξεκίνημα της κρίσης, το 2010. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πόσο ντροπιασμένοι ένιωθαν οι άνθρωποι εκεί. Θυμάμαι είχα βρεθεί σε ένα μπαράκι και κάποιος από την προφορά μου κατάλαβε ότι δεν είμαι Αθηναίος. Με ρώτησε από που είμαι και όταν είπα από την Αυστραλία, μου απάντησε «είσαι πολύ τυχερός». Έχω έρθει στην Ελλάδα αρκετές φορές. Ήταν η πρώτη που συνάντησα κάποιον που όχι απλώς δεν ένιωθε τυχερός που είχε γεννηθεί εκεί, αλλά ντρεπόταν κιόλας. Αυτό είναι το λυπηρό»
Αν ίσως είχε γεννηθεί, ζήσει, δουλέψει εδώ, ίσως, τη λογοτεχνία να είχε χάσει από έναν κορυφαίο της… Ποιος ξέρει…
Με δεδομένη πάντων την ευτυχή ύπαρξη του στα γράμματα και στο νέο λοιπόν βιβλίο, ο Χρήστος Τσιολκας θα μιλήσει στην Πάτρα αυτό το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, στις 8 το βράδυ, στον Κήπο (Kipos) στην οδό Γερμανού 10, απέναντι από την πλατειούλα Αγ. Γεωργίου.