Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, νους… ασύμβατος με τη συμβατικότητα. Ο Γιάννης Καλαμίτσης άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή και το κλισέ περί «φτωχότερης» καλλιτεχνικής Ελλάδας δεν περιγράφει πλήρως την απώλεια. Έδωσε τη δική του μάχη στο Σισμανόγλειο, παλεύοντας τη νεφρική ανεπάρκεια.
 
Οξύ χιούμορ, τρυφερότητα, αγωνιστικότητα… Αυτά μπορούσε να διακρίνει κανείς ακούγοντάς τον τα πρωινά στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, έπειτα της ΝΕΤ 105,8 και τέλος, του Real FM.
 
Πριν από 5 ημέρες «έκλεισε» τα 74 του χρόνια. Γεννημένος στον Πειραιά αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων και των γυναικείων υφασμάτων, «κληρονομιά» του πατέρα του. Η αρχιτεκτονική ήταν εκείνη που τον γοήτευε και για αυτήν έφτασε να φτάσει στον Καναδά για να τη σπουδάσει. Αλλά αυτός ο «έρωτας» δεν ήταν γραπτό να καταλήξει σε «γάμο»!
Φύση ανήσυχη και καλλιτεχνική, άρχισε να σκαρφίζεται στίχους, με συνθέτες γνωστούς να τους ντύνουν με μελωδίες… Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Σπανός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Παράλληλα γράφει θεατρικά, σατιρίζει τα κακώς κείμενα, ακόμη και μέσα από τα άρθρα!
 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε για το χαμό του Γιάννη Καλαμίτση:
 «Ένας καλός φίλος, ένα ελεύθερο πνεύμα, ο δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Γ. Καλαμίτσης, έφυγε σήμερα από κοντά μας.
Αφήνει ωστόσο σε όλους μας παράδειγμα ήθους και εντιμότητας, αλλά και αθάνατα δημιουργήματα μιας ανήσυχης, αιχμηρής και ισχυρής πένας.
Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλειά του και τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους δικούς του».
 
Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Γιάννη Καλαμίτση
«Ο Γιάννης Καλαμίτσης, οξύς και ευαίσθητος μαζί, καίριος και ευθύβολος, υπήρξε μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο του Τύπου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία επισημαίνεται:
«Ένας έντιμος άνθρωπος με ιδιόρρυθμο ύφος που αγαπήθηκε ακριβώς γιατί ήταν πηγαίο και αληθινό. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».