Η επιδημία ΗIV, που παρουσίασε σημαντική αύξηση στους ΧΕΝ (χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών), το 2011 φαίνεται σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013 να υποχωρεί, πιθανότατα και χάρη στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης σ’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Σήμερα, 23 Ιουνίου 2014, συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τον ορισμό της από το Υπουργείο Υγείας η συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της HIV επιδημίας στους ΧΕΝ. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τύπου του Υπουργείου. Στην επιτροπή συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της χρήσης ουσιών καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Η σύνθεσή της αποτελείται από τους κάτωθι: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ ΤΟΥ Γ.Ν.Θ.Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, 18 ΑΝΩ, ACT UP HELLAS, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, PRAKSIS, ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, HELMISC, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, Ε.Ε.Μ.Α.Α..

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε η υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα.

Η επιτροπή ασχολήθηκε με την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους ΧΕΝ, τη διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις Μονάδες Λοιμώξεων, τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο της χρήσης ουσιών και στον περαιτέρω σχεδιασμό παρεμβάσεων.

Η HIV λοίμωξη παραμένει στη χώρα μας και στην ομάδα των χρηστών μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Η επιδημία ΗIV, που παρουσίασε σημαντική αύξηση στους ΧΕΝ το 2011, φαίνεται σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013 να υποχωρεί, πιθανότατα και χάρη στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης σ’αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Η εγρήγορση ωστόσο και η συνεχής παρουσία παρέμβασης στο χώρο είναι αναγκαία.

Την επιτροπή συντονίζει η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια. κ. Τζένη Κρεμαστινού.